TÜRK MUTFAĞI HAFTASI KAPSAMINDA SÖYLEYİŞ PROGRAMI DÜZENLENDİ

21-27 Mayıs Türk Mutfağı haftası etkinlikleri kapsamında 'Gastronomi Kültürü Açısından Osmanlı İmaretleri' konu başlığı altında söyleşi düzenlendi.

TÜRK MUTFAĞI HAFTASI KAPSAMINDA SÖYLEYİŞ PROGRAMI DÜZENLENDİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

21-27 Mayıs Türk Mutfağı haftası etkinlikleri kapsamında Edirne Deveci Han Kültür Merkezinde söyleşi programı düzenlendi. 'Gastronomi Kültürü Açısından Osmanlı İmaretleri' konu başlığı altında düzenlenen programda konuşmacı olarak FSM Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İlhami Danış, Osmanlı döneminde vakıf kültürünün önemine değindi.

Vakıf kültürünün İslam medeniyetleri dışında başka medeniyette örneği olmayan bir uygulama olduğunu belirten Danış, 'Osmanlı Devletinin herhangi bir şehri fethettiği zaman bu şehrin imar edilmesi, mamul edilmesi en temel stratejilerindendir. Bunun da en önemli yolu Osmanlı Vakıf Kültürüdür. Vakıf eserleri hiçbir şekilde devlet desteği ile yapılmaz. Tamamen kişinin kendi harcaması ile yapılan yapılardır. Yani devlet vakıf eserlerinin oluşumuna doğrudan etki etmez, müdahil olmaz. Devletin hazinesinden oraya bir şey aktarılmaz. Padişah olsanız da, devlet kademesinde görevli olsanız bile devletin imkânlarını kullanarak vakıf vesaire inşa edemezsiniz. Vakfın temel unsuru, esası bu şekildedir.' Dedi.

İmaretin sosyal hayat içerisinde ayrı bir yere sahip olduğunu ifade eden FSM Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İlhami Danış, imaretin hem yolcuların hem o şehirde ve o coğrafyada yaşayan yoksulların aslında herkesin istifade ettiği bir kurum olduğunu söyledi.

İmaretlerde günlük iki öğün yemek olduğunu belirten Danış, 'Bir kuşluk vaktinde sabahın erken saatlerinde, bir de ikindiden sonra akşama doğru günlük iki öğün yemek verilir. Onun dışında cuma geceleri kandil geceleri ve bayramlarda bu gelenek daha keyfiyetli bir hale dönüşüyor. Yani pişirilen yemeklerin niteliği arttırılıyor.' Şeklinde konuştu.

Program sonunda Edirne İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Kenan Koçak, FSM Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İlhami Danış '˜a sertifika ve hediye vererek teşekkür etti.

 Barış karapaça-Emir Can Güllü