YURDA GELEN GURBETÇİ SAYISI YÜZDE 20 ARTTI

Yıllık izinlerini Türkiye'de geçirmek için yurda gelen gurbetçi sayısı geçen yıla oranla yüzde 20 arttı. Türkiye'ye sınır kapılarından yaklaşık 2 milyon gurbetçi giriş yaptı. Yıllık izinlerini tamamlayan 812 bin gurbetçi ise yaşadıkları Avrupa ülkelerine döndü. Yıllık izni bitenler ise karayolu ile yaşadıkları ülkelere gitmek için sınır kapılarında yoğunluk oluşturmaya devam ediyor.

YURDA GELEN GURBETÇİ SAYISI YÜZDE 20 ARTTI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

            Avrupa'da yaşayan ve yıllık izinleri geçirmek için Haziran ayından itibaren 5 sınır kapısından anavatana 1 milyon 872 bin gurbetçi giriş yaptı.  Edirne'den Bulgaristan'a açılan Kapıkule Sınır Kapısı, Hamzabeyli Sınır Kapısı, Yunanistan'a açılan İpsala, Pazarkule ve Kırklareli'nin Bulgaristan'a açılan Dereköy sınır kapılarından, 2019 yılında 412 bin 795 araçla 1 milyon 703 bin 908 gurbetçi yurda giriş yapmıştı.
            2020 yılında ise bu rakam pandemi nedeniyle 120 bin araç ve 492 bin 942'ye geriledi.
2021 yılında ise kara yolu ile ana vatana gelen gurbetçi sayıları ise 356 bin 187 araçla 1 milyon 402 bin 969 olarak kayıtlara geçti.  Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan ve yıllık izinlerini ana vatanda geçirmek isteyen gurbetçiler 2022 yılının haziran ayından itibaren 5 sınır kapısından 193 bin 102 araçla, 1 milyon 872 bin gurbetçinin ana vatana giriş yaptığı kayıtlara geçti. Bu rakam son yılların en yüksek rekoru olarak kayıtlara geçildi.
            Yıllık izinleri tamamlayan gurbetçilerin çalıştıkları ülkelere 812 bin 606'sı geri döndü.  İzinlerini tamamlayan gurbetçiler sınır kapılarında yoğunluk oluşturmaya devam ediyor. Gurbetçilerin sınır kapılarından geçişlerini hızlandırmak için Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü personel ve peron sayıları arttırıldı. Dünyanın ikinci Türkiye'nin ise en büyük kara sınır kapısında 12 peronda 24 personel 24 saat esasına göre çalışıyor.
            'Koca bir yılı vatan hasretiyle geçirmiştik'
            Yıllık iznini tamamlayarak yaşadığı ülkeye içleri buruk bir şekilde döndüklerini belirten
Cemal Koç, seneye tekrar gelecekleri günü iple çektiklerini belirtti. Koç, 'Tabi ki bir burukluk ve hüzün var. Türkiye'yi çok güzel bulduk. Koca bir yılı vatan hasretiyle geçirmiştik. Şükürler olsun hasretimizi dindirdik. Pandemi nedeniyle 2 yıl gelememiştik. Şimdi tekrar dönüyoruz. Seneye inşallah tekrar gelmeye çalışacağız.' Dedi.
            'Dönüş yolunda içimizde bir burukluk yaşıyoruz'
           
Gelirken büyük bir sevinçle geldikleri yolu üzüntüyle döndüklerini belirten Tülay Aydın, sevdiklerini geride bırakmanın hüznünü yaşadıklarını söyledi. Aydın, 'Dönüşümüz başladı. Gelirken ayrı bir sevinç yaşamıştık. Şimdi dönüş yolunda içimizde bir burukluk yaşıyoruz. Bütün sevdiklerimizi bırakmak üzere yaşadığımız ülkeye geri dönüyoruz. İnşallah gelecek yıl tekrar geleceğiz. Türkiye her zaman ki gibi çok güzel. Memleketimiz gibisi yok.' Şeklinde konuştu.
            'Koca bir yılı buraya gelmek için çalışarak geçiriyoruz'
            Yaz aylarını iple çektiklerini belirten Alpay Aydın, vatan hasretinin çok farklı bir duygu olduğunu söyledi. Aydın, 'Yıllık iznimizi kullanmak için geldik Türkiye'ye. Yaz aylarını iple çekiyoruz yıllık izinlimizi kullanmak için. İçimizdeki özlem çok farklı bir şey. Dönerken çok farklı duygular içinde oluyoruz. Mecburen dönmek zorundayız. Koca bir yılı vatan hasretiyle geçiriyoruz. Bir nebzede olsa iznimizi süresince bu hasreti dindirmeye çalışıyoruz.' İfadelerine yer verdi.
            'Vatan topraklarından ayrılırken burukluk yaşıyoruz'
            Vatan topraklarından ayrılırken burukluk yaşadıklarını belirten
Ali Bektaş Terekere, gurbete hüzünlü yolculuklarını başladığını kaydetti. Terekere, 'Yıllık izin kapsamında gelmiştik. Yaşadığımız ülkeye dönüyoruz artık. Bir burukluk yaşıyoruz vatan topraklarından ayrılırken. Akrabalarımızı, annemizi, babamızı geride bırakıyoruz. Gurbete hüzünlü bir yolculuk başlıyor. Gelirken yol çok çabuk geçiyor ama giderken yol bitmiyor. Gitmek istemiyoruz ama maalesef zorundayız. Koca bir yılı buraya gelmek için çalışarak geçiriyoruz.' Dedi.
            'Türkiye çok hızlı gelişiyor'
           
Yaşadıkları ülkeye izinleri bittiği için döndüklerini belirten Sultan Tabak, daha uzun kalmak istediklerini ama izinlerinin bittiği için çalıştıkları ülkeye dönmek zorunda olduklarını söyledi.
Tabak, 'Almanya'ya dönüyoruz. Türkiye çok güzel. Burada daha uzun kalmak isterdik ama iznimiz bitti. Türkiye çok hızlı gelişiyor. Dur durak bilmeden ilerliyor ülkemiz. Türkiye'nin ticareti hiç durmadı. Pandemi döneminde bile durmadan ticaret devam etti. Gerek yaşamıyla gerek havasıyla Avrupa'nın çok önünde. Eskiye nazaran ülkemiz artık çok modern.' Şeklinde konuştu.

            Avrupa'nın farklı ülkelerinden gelen ve yıllık izinlerini tamamlayan gurbetçilerin sevinçle geldikleri ana vatandan hüzünlü yolculukları devam ediyor.
Umut Poyraz