DİKKAT, HAVA SICAKLIKLARI ARTIYOR!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Erken Uyarı Ve Tahmin Merkezi hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerine çıkacağını açıkladı. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 4-12 derece üzerine çıkması bekleniyor.

DİKKAT, HAVA SICAKLIKLARI ARTIYOR!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Erken Uyarı Ve Tahmin Merkezi hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerine çıkacağını açıkladı. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 4-12 derece üzerine çıkması bekleniyor.
               
Yaz aylarının gelmesiyle sıcak havalar etkisini göstermeye başladı. Nisan ve Mayıs ayının sonlarında etkili olan yağışların ardından hava sıcaklıklarının artması bekleniyor. Kent genelinde ölçülen hava sıcaklığı 34 dereceleri buldu.
                MGM İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nce yapılan açıklamada, hava sıcaklıklarının artarak, Marmara Bölgesi'nde (EdirneKırklareliTekirdağ, İstanbul, KocaeliSakarya ve Yalova) hafta ortasına kadar mevsim normallerinin 4 ile 12 derece üzerinde seyredeceğinin tahmin edildiği kaydedildi. 
                Havalar sıcaklıklarının artmaya başladığını ve Edirne'de mevsim normallerinin üzerinde 35 beş dereceyi bulması beklendiğini belirten Uzman Dr. Murat Ülgey, kronik hastalığı olanların dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.
                Uzman Dr. Ülgey,  'Kronik hastalığı olan şeker tansiyon yüksekliği, kalp hastalığı ve akciğer hastalığı olan kişilerde hava sıcaklıklarının artması artmasıyla birlikte bu hastalıklardaki değerlerin yükselmesi ve ilaç yetersizlikleri ortaya çıkmaktadır. Yine yaşlı hastalarda özellikle sıcak havalarda sıvı kayıplarıyla birlikte vücut direncindeki düşüşler ve yine birçok kronik hastalığı olduğu için bu yaşlılarda birçok sıkıntı çıkmaktadır.' Dedi.
                Özellikle hava sıcaklığının en yüksek olduğu dönemler için hastalarımızı uyarılarda bulunduklarını belirten Uzman Dr. Ülgey,  genel olarak saat 10:00 ile öğleden sonra 16:00 arasında güneş altında dolaşmamalarını gerektiğini söyledi.
Uzman Dr. Ülgey, 'Çok gölgede ve serin yerlerde dolaşmalarını. Bunun dışında havanın giderek serinlendiği ve nem oranının düştüğü dönemlerde işlerini, alışverişlerini yapmak için dışarı çıkmalarını önermekteyiz.' Şeklinde konuştu.
                Sabah saatlerinde serin öğle saatlerin kıyafet seçimlerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Uzman Dr. Ülgey,  kıyafet seçimleri ile kendilerini koruyabileceklerini söyledi.
                Uzman Dr. Ülgey,  'Sabah ve akşam saatlerindeki havanın serin olması. Buna karşılık gün içerisinde oldukça yüksek olması. Bu yüzden hastalarımıza dönemde genellikle kat kat giyinmemelerini yani bir tişört üzerine bir mont almalarını sabah ve akşam serinliğinde bu şekilde korunmalarını gün içerisinde montlarını çıkararak kısa kollu dolaşmalarını önermekteyiz. Önemli noktalardan biri kıyafet seçiminde mümkün olduğunca açık renkli kıyafetleri tercih etmelerini öneriyoruz. Çünkü güneş ışıklarının koyu renkli kıyafetler daha fazla çekmekte daha büyük bir sıvı kaybına ve güneş çarpmalarına yol açabilmektedir. Ayrıca mümkün olduğunca teri çeken pamuklu kumaştan yapılmış kıyafetleri tercih etmeleri önem arz etmektedir. ' İfadelerine yer verdi.
                'Akşamüstü ve sabahları çıkıyorum'
               
Vatandaşlardan Sadiye Örs, "Evden dışarıya çıkmıyoruz. Çıktığım zaman da ihtiyacımı görüp evime gidiyorum. Kronik hastayım tansiyonum var. Çok gezemiyorum. Serinde hava almaya çıktım. Gölgelerde dinleniyorum. Normalde de sürekli evde oturuyorum. Akşamüstü ve sabahları çıkıyorum" dedi.
                'Yaşlıların gölgede bulunmaları ve daha az dışarıya çıkmaları iyi olacaktır'
                Hava sıcaklıkları yükselince insanların uygun saatlerde çıkmaları daha doğru olacağını belirten vatandaşlardan Zahide Şendul,  'Sabah saatlerinde ve ya 17.00'den sonra çıkmaları daha uygun. Özellikle yaşlıların gölgede bulunmaları ve daha az dışarıya çıkmaları iyi olacaktır. Ben güneş gözlüğü, krem ve şemsiye, şapka ile güneşten korunuyorum. Güneşe uygun kıyafetler kullanarak dışarıda vakit geçirmeyi daha uygun buluyorum.' Dedi.
                'Sıcak havada dışarıya çıkmamaya çalışıyorum'
                Bulgaristan'dan Edirne'ye alışverişe gelen Hüseyin Ahmet ise şunları kaydeeti; 'Havalar sıcak gidiyor. Gölge bulduk oturduk. Sıcak havada dışarıya çıkmamaya çalışıyorum. Çıksam da gölgelerde duruyorum" dedi.
Ebru Yıldız Günenç