Türkan Bebek vefatının 38'inci yıl dönümünde anıldı

Bulgaristan Kırcaali'de 1984 yılında çıkan olaylarda 17 aylıkken annesinin kucağında katledilen Türkan Feyzullah düzenlenen tören ile anıldı.

Türkan Bebek vefatının 38'inci yıl dönümünde anıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bulgaristan’ın şehri olan Kırcaali’de 1984 yılında zorunlu asimilasyon girişimlerinde çıkan olaylarda 17 aylıkken annesinin kucağında öldürülen Türkan Feyzullah vefatının 38’inci yıl dönümünde düzenlenen törenle anıldı.

Edirne’deki anıt heykeli önünde Türkan Feyzullah için düzenlenen anma etkinliği çelenk sunumu ile başladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Programa Bulgaristan’dan birçok soydaş da katıldı. Bulgaristan’dan gelen soydaş öğrenciler tarafından Türkan Bebek anısına şiirler okundu. Şiir sırasında duygu dolu anlar yaşandı. Katılımcılar bu duygu dolu anı cep telefonları ile kaydetti. Bazı vatandaşlar göz yaşlarına hakim olamadı.

Bulgaristan’da 1984 yılında uygulanan zorunlu asimilasyon girişimine karşı Kırcaali'nin Kırkova ilçesine bağlı Mogilyane köyünde düzenlenen protesto yürüyüşü sırasında annesinin kucağında 17 aylıkken Bulgar askerleri tarafından katledilen Türkan Feyzullah, ismini taşıyan parkta anıldı.

Eski Göçmen Evleri olarak adlandırılan bölgede Türkan Bebek anısına yapılan parkta düzenlenen törene yoğun katılım sağlandı.

Anma töreninde konuşma gerçekleştiren Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, anlamlı günde yaşanan birlik ve beraberliğin mutluluk yaşattığını aynı zamanda duygu dolu anlarda yaşadıklarını belirtti.

Tarih boyunca Türk olmanın, Türk varlığını korumak ve geliştirmenin bir bedeli olduğunu bildiklerini belirten Vali Kırbıyık, "Bizler bu bedeli geçmişte defalarca ödemiş bir milletiz. Bugünde yeri geldiğinde yine bu bedeli ödemeye devam ediyoruz. Günü gelmiş Balkan coğrafyasında 19 ve20'nci yüzyılda yaşanan çalkantılı dönemde ki Edirne'de bundan en çok etkilenen yerlerden bir tanesi ve yaklaşık 90 yıllık bir süreçte 4 kez işgale uğramış bir şehir, vatan olmanın ne demek olduğunu en iyi bilen şehirlerden bir tanesidir. Yeri gelmiş Suriye'nin Kuzeyinde Türkmen olmuş bu bedeli ödemişiz, yeri gelmiş Karabağ'da Türk olmanın bedelini ödemişiz, yeri gelmiş Batı Trakya'da bu bedeli ödemişiz. Yeri gelmiş Bulgaristan'da bu bedeli ödemişiz. Bugün burada toplanmamıza vesile olan elim hadisede başta Türkan bebek olmak üzere Yine Bulgaristan Türklerinin varlığını korumak ve geliştirmek adına canları pahasına mücadele eden ve şehit olan tüm soydaşlarımızı rahmetle anıyoruz" dedi.

Türkan isminin kendileri için büyük bir anlam taşıdığını söyleyen Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin milletvekili Mukaddes Nalbant, “Türkan ismi kimlik savunmasının bir simgesidir. Türkan, kimlik savunmasının bir simgesidir. Türkan, hepimizin bir simgesidir. Her yıl Bulgaristan'da toplantılar yapılır ve Türkan adını anıyoruz" diye konuştu.

Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş ise, Şehit Türkan Bebeği anma etkinliğini bu yıl 10’uncusunu düzenlediklerini, gönüllerinde birlik ve beraberlik içerisinde Balkanlara yardım eli uzatmak olduğunu ifade etti.

Bulgaristan’da 1989 yılında zorunlu göçle değiştirilen isimlerin tekrardan düzeltilmesi gerektiğini vurgulayan Güneş, "Hayatta olmayan babalarımızın, dedelerimizin, ninelerimizin kayıtlarda olan rencide edici bu isimleri için, Bulgaristan devletinden geriye dönük arşivlerinden bunları silmesini istiyoruz. Bulgaristan'ın olumlu yaklaşımlarını desteklerken Türkiye'de yapılan çalışmaları örnek alması da gerekmektedir. Vakıf mallarını gereksiz bahane üretmeden iade etmesini temenni ediyoruz. En son yaşanan Karlova'daki ata mirasımız olan Kurşunlu Camisi'nin asıl sahibine verilmesini istiyoruz. Bu yapılacak çalışmaların ikili ilişkileri ileriye taşıyacağını ümit ediyoruz. Türkan Feyzullah ve Bulgaristan Türklüğü adına şehit olanları ve gazileri rahmetle anıyoruz" ifadelerine yer verdi.

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar ve Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından da konuşma gerçekleştirildi.

Türkan Feyzullah ve Şehitler için dua edilmesinin ardından katılımcılar tarafından anıt heykele karanfil bırakıldı.

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN