Tarihi Meriç Köprüsü'ne zarar verildi

Osmanlı Padişahlarından Abdülmecid tarafından yaptırılan Tarihi Meriç Köprüsü'ne kimliği belirsiz kişilerce sprey boyalarla yazılar yazılıp zarar verildi. Tarihçi Yazar Prof. Dr. Engin Beksaç, bu tip anıtların sürekli gözetim altında tutulması gerektiğini söyledi.

Tarihi Meriç Köprüsü'ne zarar verildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de Tarihi Meriç Köprüsü’ne kimliği belirsiz kişilerce sprey boyalarla yazılar yazılıp zarar verildi. Padişahların güneşin doğuşunu ve batışını izlediği seyir terası mermer kemer ve oturma alanlarına sprey boya ve boyalı kalemlerle yazılan duvar yazıları ile bazı resim ve semboller çizilerek büyük zarar verildiği görüldü.

Tarihi eserin üzerinde çok sayıda grafik olması övünecek bir durum olmadığını belirten Tarihçi Yazar Prof. Dr. Engin Beksaç, “Tarihi dokuya yazılan yazıların çoğuna bakıldığı zaman bunların yani yaşı çok büyük olmayan kimseler ve daha çok da genç çocuklar tarafından yapıldığını görebilmekteyiz. Anlamak kolayca mümkün.  Esasında tarihi bir eser üzerinde çok sayıda grafik olması övünecek bir durum değil. Esasında üzülmesi gereken bir durum. Tarihi esere hem görüntü açısından hem diğer unsurlar açısından zarar verdiği kesindir. Burada bütün iş, sadece bunu yazan çocuklara veya başkalarına düşmüyor. Tarihi yapıları koruması gereken idari birimlere ve yöneticilere de görev düşüyor.” Dedi.

Beksaç, yazıların ihmal sonucu olduğunu ve bu tip anıtların sürekli olarak gözetim altında tutulup gerekli temizlik çalışmaları ile ihya çalışmalarının yapılması gerektiğini dile getirdi.

Beksaç, Kazımayla, zımpara kâğıdıyla ve diğer unsurlarla bu temizliğin yapılmayacağını ve temizlik çalışmalarının da tarihi dokuya zarar vermeden yapılması gerektiğini söyleyerek bu noktada eğitimin rolünün çok önemli olduğunu ve çocuklara bu tip yerlerde böyle yazılar yazılmaması gerektiğinin iyi bir dille anlatılması gerektiğini aktardı.

Trakya Üniversitesi öğrencisi Sergen Zıvana, "Gençler buralara geceleri gelip oturuyorlar. Yüksek ihtimalle de o zaman eğlencesine yazılar yazıyorlar. Burayı temizleyenler de yok, dikkat eden insan da yok. Kirletmenin caydırıcı bir cezası da yok. O yüzden kimse de umursamadığı için yazılar yazıyorlar böyle kalıyor.” Dedi.

Zırvana, tarihi eserlere saygı duyulması gerektiğini ve yazıları yazanların önemli eseri yok ettiklerinin farkında olmadıklarını vurguladı.

Edirneli vatandaşlardan Muharrem Dilan, "Bu yapılan tarihi dokuya saygısızlıktır. Burada sık sık yürüyüş yapıyoruz. Osmanlı'nın önemli eserlerinden birisi bu köprüler. Bu gibi yazıların burada olmaması lazım. Bu konuda biraz daha duyarlı olmalıyız. Ama maalesef gereken özen gösterilmiyor. Bunların silinmesi sağlanıyor fakat bu sefer de tarihi yapıya zarar veriliyor. Zaten tekrardan yazılıyor.” Şeklinde konuştu.

Dilan, bu olaylara son verilmesini ve önlemlerin daha da arttırılmasının gerektiğini söyleyerek Osmanlı hatıralarına saygı gösterilmesini rica etti.

Edirneli vatandaşlardan Günay Zurna ise eserlere verilen zararların tarihe yapılan saygısızlık olduğunu dile getirdi. Kumru Öngün - Alper Tavukçu

KUMRU ÖNGÜN