Son yağışlar çiftçilerin yüzünü güldürdü

Edirne'de geçtiğimiz günlerde etkili olan yağış ayçiçeği ekmeye hazırlanan çiftçileri sevindirdi. Çiftçiler, toprağın tava gelmesiyle birlikte ayçiçeği tohumlarını ekti.

Son yağışlar çiftçilerin yüzünü güldürdü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye’nin ayçiçeği ihtiyacının yaklaşık yüzde 50’sini karşılayan Trakya’da, son dönemde düşen yağışlar çiftçileri sevindirdi. Ayçiçeği ekimi için hazırlıklarını tamamlayan çiftçiler yağışların ardından tohumlarını ekti.

              Son yılların en kurak kış ayını geçiren Trakya’da çiftçiler son yağışların ardından rahat bir nefes aldı. Bölgede etkili olan yağışlar toprağa can suyu oldu.

              Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, Trakya bölgesinin son yılların en kurak kış aylarından birini geçirdiğine dikkat çekti. Kırbiç, geçtiğimiz günlerde düşen yağışların çiftçileri bir nebzede olsa rahatlattığını ifade etti.

              Yağışların devam etmesini beklediklerini söyleyen Kırbiç, bölgede ayçiçeği ekiminin başladığını aktardı.

              Yağışların ekili alanlara ilaç olduğunu dile getiren Kırbiç, “Trakya'da özellikle Edirne bölgesinde, Ahmetbey ve Pınarhisar en erken ekim yapan bölgeler. Yazın kurak geçmesinden dolayı üreticilerin erken ekimin daha verimli olacağı kanaatinde vardı. Ayçiçeği, buğday ve çeltiğin ana ürün olması sebebiyle üretimleri oldukça önemli. Çiftçiler gübreleme ve ilaçlama işlemlerini yaptı. Yağışların gelmesiyle rahat bir nefes aldılar.” Dedi.

              Kuraklığa karşı yapılan erken ekiminde riskleri olduğunu vurgulayan Kırbiç, Trakya bölgesindeki en büyük sıkıntının mildiyö yani ayçiçeklerin köse kalması olduğuna değindi.

              Köse hastalığı ile bu yıl karşılaşmamayı umut ettiklerini belirten Kırbiç, hava sıcaklıklarının artmasıyla riskin daha düşeceğini söyledi.

              Buğday ekim döneminden yağışların az olduğundan bahseden Kırbiç, "Çiftçilerimiz hep tedirgindi. Edirne'nin yıllık yağış ortalaması 500-600 milimetre. Bu dönemler en fazla yağış almamız gereken dönemlerdi. Kar yağışı da olmadı, yağmur eksik kaldı ve kış aylarında hava ılıman geçti. Önümüzdeki dönemlerde hava kırılacak, aldığımız yağışlar sayesinde bir rahatlama yaşadık.  Bu yağışlar çiftçilerimizi olumlu yönde etkileyecektir" şeklinde konuştu.

              Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk ayçiçeği ekim döneminin başladığını hatırlattı ve şöyle devam etti : "Hava şartları ve toprak doygunluğuna göre yaklaşık 1 ay daha ekim devam eder. Nisan 15-20'si gibi ekimin biteceğini tahmin ediyorum. Bu sene Edirne bölgemizde mevsim normallerinin yüzde 10'u 15'i kadar yağış aldık kış yağışı çok düşük. Mart ayında etkili olan yağışla ayçiçeği ekimine uygun bir zemin hazırlandı. Tava yaptıktan sonra çıkış sorunu yaşanacağını düşünmüyoruz.  Ayçiçeği kışlık yağışlarla özellikle kar yağdığında toprağın altında biriktirdiği suyla olgunlaşma ve taneleşme dönemini yapıyor. Bu sene bunu yaşamadık. Umudumuz Nisan ve Mayıs aylarında mevsim normallerinin üzerinde yağış olması ve toprağın suya doyması yönünde"

              Edirneli çiftçilerden Sercan Öz ise, geçtiğimiz günlerde etkili olan yağışların ayçiçeği ekimi öncesi toprağa iyi geldiğini belirtti. Ayçiçeği ekim sezonunun başladığını dile getiren Öz, önümüzdeki aylarda düşecek olası yağışların verim ve rekolteyi olumlu yönde etkileyeceğinden bahsetti.

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN