FETİH KUTLAMALARI EDİRNE'DEN BAŞLADI

İstanbul'un Fethi'nin 569'uncu yılını kutlamak için her yıl geleneksel olarak düzenlenen Fetih Kupası'nın 10'uncusu için Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi N. Bilal Erdoğan'ın katılımıyla Edirne Adalet Kasrı'nda tanıtım toplantısı düzenlendi.

FETİH KUTLAMALARI EDİRNE'DEN BAŞLADI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İstanbul'un Fethi'nin 569'uncu yılını kutlamak için her yıl geleneksel olarak düzenlenen Fetih Kupası'nın 10'uncusu bu yıl 27-29 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek.
                Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Okçular Vakfı, Türkiye Okçuluk Federasyonu, Dünya Okçuluk Federasyonu ve Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu işbirliği ile düzenlenecek organizasyon bu yıl 32 ülkeden 500 sporcunun mücadelesine sahne olacak.
                Aynı anda hem geleneksel hem de modern okçuluk kategorilerinde düzenlenen dünyadaki tek organizasyon olan 10. Uluslararası Fetih Kupası'na ilişkin Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi N. Bilal Erdoğan'ın katılımıyla Edirne Adalet Kasrı'nda tanıtım toplantısı düzenlendi.
                10. Uluslararası Fetih Kupası, İstanbul'un fethinden önce Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olan Edirne'de tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
                Tanıtım toplantısına Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi N. Bilal Erdoğan, Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, Edirne Valisi Kürşat Kırbıyık, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım,  TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, MHP Edirne İl Başkanı Zakir Tercan katıldı.
                'Okçuluğun geliştirilmesini, hem de tarihi değerlerimizin yaşatılmasını hedefliyoruz'
                Payitaht şehri Edirne'de olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi N. Bilal Erdoğan, İstanbul'un fethinin başlangıcı olan Edirne'den hareket ederek geleneğin izinde olduklarını belirtti.
Erdoğan, 'Burası, Sarayiçi dediğimiz bir bölge. Payitahtın sarayları buradaydı. Merkezinde bir kule var, Adalet kulesi. Adalet, yönetim anlayışı itibariyle devamlı başarmak için mücadele gerektiren bir iş. Asla biten, ulaşılan bir nokta değil. Ama adaleti sağlamak için devamlı gayret gerektiren ve tarihte ecdadımız bu gayreti sürdürmüşler. Devamlı sağlamaya gayret göstermişler. İnşallah ülkemiz de bu gayreti, ecdadından aldığı mirası sürdürecektir. Onun için bu geleneğin bir devamı olan biz de Okçular Vakfı olarak Türkiye'de hem olimpik ve geleneksel okçuluğun geliştirilmesini, hem de tarihi değerlerimizin yaşatılmasını hedefliyoruz. Onun için Edirne, fethin de başlangıç noktası. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'un fethi için ordusuyla beraber buradan hareket etti. Bizim de Fetih Kupası için buradan hareket etmemiz, bu geleneğin izinde olduğumuzun bir göstergesi ve bizim Okçular Vakfı'nda yetişen sporcular olsun, Türkiye'de yetiştirmeye çalıştığımız bütün kulüplerimiz bünyesinde yetişen bütün okçularımızın da bu yolun yolcusu olmasını hedefliyoruz.' Dedi.
                'Fetih kupasında 32 ülkeden 500'ün üzerinde sporcu yarışacak'
                Sporun sadece bir fiziki gelişim meselesi olmadığını aynı zamanda bir manevi terbiyenin de spor aracılığıyla yapılması esas olduğunu belirten Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi N. Bilal Erdoğan, okçuluğun milli sporumuz olması sayesinde bir tarihi bilincin kazanılmasında çok büyük hizmet ettiğini söyledi.
                Erdoğan, 'Okçulukta son 10 yılda elde ettiğimiz başarılar, geldiğimiz nokta, en son Olimpiyat madalyasıyla taçlanan bu çalışmalar, okçuluğun milli sporumuz olması sayesinde bir tarihi bilincin kazanılmasında çok büyük hizmet etti. Onun için bugüne kadar emeği geçen Okçular Vakfı'mız, Okçuluk Federasyonu'muz olsun spor kulüplerimize, Mete Gazoz'un annesi ve babasından kulüplerimizde hizmet edenlere kadar Türkiye'de bir okçuluk ailesi vücuda geldi. Bu başarılar onun için tesadüfi başarılar değil. Bir kenetlenmenin, aynı hedefe odaklanmanın sonucu gelen başarılar. Bu sene fetih kupamızda 32 ülkeden 500'ün üzerinde sporcu yarışacak. Dünyada hem geleneksel okçuluk, hem olimpik yay, hem makaralı yayda 3 dalda müsabakanın olduğu, en büyük uluslararası spor organizasyonu olma özelliğini taşıyor. Her geçen sene çok daha yüksek katılım, yüksek hedefler başarılıyor.' Şeklinde konuştu.
                'Fetih kutlamaları İstanbul'da coşkuyla kutlanacak'
 
               Okçuluktaki başarının, çalışmanın diğer branşlara da örnek teşkil etmesini istediklerini belirten Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi N. Bilal Erdoğan, diğer bireysel branşlar için de çok ciddi örnek alınacak çalışmalar yapıldığını ifade etti.
                Erdoğan, 'Bununla birlikte Türkiye'nin sportif başarılarının daha da ileri gideceğini düşünüyoruz. Bu sene fetih kutlamaları İstanbul'da çok büyük yapılacak. Salgın zamanı birçok etkinliğin yapılamamasından dolayı bir hasret var. Onun için hem Fetih Kupası etkinlikleri, hem 29 Mayıs'ta Atatürk havalimanında yapılacak olan çok büyük kapsamlı fetih kutlaması, inşallah başarıyla sonuçlanır.' Dedi.
                Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Tarihi başkent, kültürel değerleri ile son derece önemli bir merkez olduğunu artık spor açısından da son derece önemli bir merkez olma yolunda ilerlediğini kaydetti.
                Edirne Valisi Kırbıyık, 'Edirne, Türk tarihi açısından son derecek müstesna bir yere sahip. En kısa zamanda burada gerekli restorasyon çalışmalarını tamamlayarak yeniden tarihin canlandırılması hususu da öncelikli işlerimiz arasında yer alacak. Edirne, son derece kadim bir şehir. Tarihi başkent, kültürel değerleri ile son derece önemli bir merkez. Ama gördüğüm kadarıyla spor açısından da son derece önemli bir merkez olma yolunda ilerliyor. Ben, 4'üncü gününde bir Edirne Valisiyim, Cuma günü göreve başladım. Cumartesi günü Ragbi Federasyonu'nun organizasyonuyla bir milli maç gerçekleşti. Bosna Hersek ile Türk milli takımı karşılaştı. Pazar günü Avrupa Motokros Şampiyonası'na ev sahipliği gerçekleştirdik. Bugün de bu güzel organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Gelecek dönemler için Okçular Vakfı'nın başkanıyla çok kıymetli bir görüş alışverişinde bulunduk. Hatta kendi aramızdaki ifademizle de prensip anlaşmamızı yaptık. Önümüzdeki dönemlerde çok daha güzel, Edirne'yi de içine katacak şekilde, çok daha geniş katılımlı, samimi etkinliklere de birlikte imza atmak istiyoruz.' İfadelerine yer verdi.
                'Fetih kutlamalarının Edirne'den başlaması gurur verici'
               
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise Edirne'nin Osmanlı'ya yaklaşık bir asır başkentlik yapmış bir şehir olduğunu hatırlattı.
                Balkanların fethinin Edirne'den başladığını anlatan Aksal, "İstanbul'un fethi de Edirne'den başlamıştı. Bugün burada bulunduğumuz tarihi mekan Fatih Sultan Mehmet Han'ın doğduğu, İstanbul'un fethinin planlarının yapıldığı ve topların denendiği alan. Okçular Vakfı'nın da bu etkinlikleri Edirne'den başlatması bizim için çok anlamlı. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.
               
                10'ncusu düzenlenecek oplan 569'ncu Fetih kutlamalarının başlangıcının Edirne'de yapılmasından gurur duyduklarını belirten AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba şunları kaydetti; 'Bu yıl 10'ncusu düzenlenen Fetih Kupası İstanbul'un fethinden önce Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapmış Edirne'mizde gerçekleşiyor. Biz de bugün burada böyle bir organizasyona ev sahipliği yaptığımız için çok mutluyuz. İstanbul'un Fethi'nin Edirne'den başladığı bu haftada sizleri ağırlamaktan çok mutluyuz. Tekrar hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.'
Kumru Öngün