'GELENEKSEL TÜRK MUTFAĞININ SAĞLIKLI YÜZÜ ' SÖYLEŞİSİ DÜZENLENDİ

21-27 Mayıs Türk Mutfağı haftası etkinlikleri kapsamında 'Geleneksel Türk Mutfağının Sağlıklı Yüzü' konu başlığı altında söyleşi düzenlendi. Söyleşiye konuşmacı olarak Arda Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Sedat Kocadoğan katıldı.

'GELENEKSEL TÜRK MUTFAĞININ SAĞLIKLI YÜZÜ ' SÖYLEŞİSİ DÜZENLENDİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 21-27 Mayıs Türk Mutfağı haftası etkinlikleri kapsamında Edirne Deveci Han Kültür Merkezi Konferans salonun da söyleşi programı düzenlendi. 'Geleneksel Türk Mutfağının Sağlıklı Yüzü' konu başlığı altında düzenlenen programda konuşmacı Öğretim Üyesi Dr. Sedat KocadoğanTürk mutfağın geleceği Türk mutfağının dünyada ki yerinin önemine değindi.

 

Sedat Kocadoğan, aşçılık okuyan öğrencilere doğru bir bölüm seçtiklerini belirterek, ' Bu meslek çok zor gerek psikolojik olarak gerek fiziksel olarak ama elinizde altın bilezik değil şuanda tutuğunuz üzeri yakutlarla, elmaslarla kaplı, dünyanın en pahalı metalleriyle yapılmış. Bileziğe sahip olacaksınız.'Şeklinde konuştu.

Bizde Edirne'de valiliğimiz il kültür müdürlüğümüz çerçevesinde destek vermeye çalıştığını belirten Kocadoğan, '21-27 Mayıs cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde düzenlenen bütün Türkiye'de aynı şekilde etkinliklerle kutlanan bu haftamız var bizde Edirne'de valiliğimiz il kültür müdürlüğümüz çerçevesinde bizlerde destek vermeye çalışıyoruz. Konu geç kalınmış fakat çok önemli bir konu Türk mutfağın geleceği Türk mutfağının dünyada ki yeri olması gereken yeri.' Dedi.

                Türk mutfağının yaşandığı coğrafyanın verdiği besinlerin, Türk mutfağına çok köklü ve derin gelişmesine sebep olduğunu kayıt eden Sedat Kocadoğan, 'Dünyada her kültürün kendine ait bir mutfak yapısı var ve bu mutfak yapısı da coğrafyayla yaşadıkları yerle o coğrafyada yetişen besinler bitkilerle havasıyla suyuyla sıcaklık farklıyla şekillenir.Böyle bir durum var o yüzden Türklerin yaşamız olduğu bütün bu coğrafyalar konusunda biz oldukça şanslıyız. Yaşadığımız coğrafyaların verdiği besinler havası suyu iklimi bunlar bizim mutfağımızı çok köklü ve derin bir şekilde gelişmesine sebep oluyor.' ifadelerine yer verdi.

                Dünya mutfakları sıralamasında en derin 3 mutfaktan bir tanesinde Türk mutfağıdır. Olduğunu vurgulayan Kocadoğan, 'Dünya mutfakları sıralamasında en derin 3 mutfaktan bir tanesinde Türk mutfağıdır. Diğer ise Çin mutfağı ve Fransız mutfağıdır. Sağlık konusunda mutfak özelinde temel olarak 2 mutfakta ön plana çıkıyor bunlardan bir tanesi Çin mutfağı 2'incisi ise Türk mutfağı sonuçta bizim sağlığımızı belirleyen asıl şey yediklerimiz. Biz ne yiyorsak oyuz, bu şekilde gidiyor. Biz mutfak olarak yediklerimizle sağlık arasında ki ilişkiyi çok net bir şekilde kurmuşuz.'Dedi.

UMUT POYRAZ