EZO ziraat mühendisleri bilinçli ilaçlamaya karşı uyardı

Edirne Ziraat Odası Başkanlığı tarafından oluşturulan ekipler köylerde bilgilendirme amaçlı saha çalışmalarına devan ediyor. Edirne ziraat Odası başkanlığı saha ekipleri Değirmenyeni, Büyükdöllük, Musabeyli, Demirhanlı, Köşen ve İskender Köyleri çalışmalar gerçekleştirdi.

EZO ziraat mühendisleri bilinçli ilaçlamaya karşı uyardı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

      
                Edirne Ziraat Odası Başkanlığı saha ekipleri saha incelemeleri sonucunda eğirmenyeni, Büyükdöllük, Musabeyli, Demirhanlı, Köşen ve İskender Köylerinde yapılan gözlemler neticesinde erken dönemde buğday ekimi sonrası buğday ot mücadelesinde kullanılan toprakta kalıcı bazı ilaçların bilinçsizce ve dikkatsizce kullanımına değindi.

Edirne Ziraat Odası Başkanlığı ziraat odası mühendisleri tarafından saha denetimlerinde yapılan incelemeler neticesinde şu ifadelere yer verildi; 'Yaptığımız gözlemlerde erken dönemde buğday ekimi sonrası buğday ot mücadelesinde kullanılan toprakta kalıcı bazı ilaçların; bilinçsizce ve dikkatsizce kullanımı, ilaçlama pompasını kapamak zor geldiği için boş komsu tarlalardan püskürtme açıkken manevra yapılması gibi birçok sebepten dolayı bir sonraki sezonda komşunun ayçiçek tarlasında kalıntı oluşturarak ekilen ürünlere zarar verdiğini gördük. Değerli üreticilerimiz bu sezon maalesef üzülerek görüyoruz ki çiftçilerimizin hataları yüzünden birçok çiftçimiz, arkadaşımız, komşumuz zarar gördü. Bu gerek ilaçlamayi rüzgarli havada yapma, gerek ilaçlama pompamız açıkken kuyruk milimizi devreden çıkarmak zor geldiği için komşu tarladan manevra yapma, ilaçlama sonrası kalan ilacı komşu tarlasına boşaltma gibi insan kaynaklı sebeplerden dolayı çok çiftçimiz zarar gördü. Bugün zarar size olmasa da hep birlikte bu noktalara dikkat etmediğimiz sürece yarın zarar gören siz olabilirsiniz. Maliyetlerin ciddi şekilde arttığı, iklimsel etkilerin her gün hissedildigi üretmenin bu kadar zor olduğu günlerde sanırım insan kaynaklı ilaçlama konularına dikkat etmek bu kadar zor olmasa gerek. Ya ne olacak 1 dekar yada 2 dekar demeyin, yapın küçük bir maliyet hesabı ve kaybınızı görün. Sizin için küçük olan rakam birleri için gerçekten önemli olabilir.  İlaçlama notlarımiz sonrası ziyaret ettiğimiz domates arazilerinde koltuk alma işlemi üzerinde durduk. Domates yetiştirirken daha verimli ürün almak için yapmamız gerekenlerden biri de koltuk alma veya koltuk budaması dediğimiz işlemlerdir. Koltuk alma işlemi esasında domatesin fazladan çıkaracağı dallara dönüşen sürgünleri alarak daha kaliteli meyve ve sağlıklı bir bitki elde etmek amacıyla yapılır. Bu sürgünler eğer budanmazsa ana gövde kadar kalınlaşarak yeni dallar meydana getirirler ve buradan çıkan dallarda da yine koltuk sürgünleri büyüyerek dallanmayı artırır. Ayrıca bitki meyvelerine vereceği kuvvetini dal ve yapraklara vererek ürün verimini düşürür.Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun.'

Barış Karapaça