Seracılığın gelişmesi için üreticilere yüzde 75 hibeli sera naylonu dağıtıldı

Edirne'de seracılığın geliştirilmesi amacıyla üreticilere yüzde 75 hibeli sera naylonu dağıtılarak destekte bulunuldu.

Seracılığın gelişmesi için üreticilere yüzde 75 hibeli sera naylonu dağıtıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen “Örtü Altı Alanlarının Revizyonu Projesi” programı kapsamında kentteki üreticilere seracılığın geliştirilmesi için sera naylonu dağıtıldı. Yüzde 75 hibeli olan naylonla seracılık yapacak üreticilere destek olunması amaçlandı.

Programda konuşan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, “Edirne bir tarih kenti, dış ticaret kenti, eğitim şehri ve turizm şehridir. Bana soracak olursanız Edirne tarım şehri. Bunu her alandaki verilerimizle de destekliyor ve ortaya koyabiliyoruz. Çeltik üretiminde yüzde 45’ini tek başına üreten ve bu konuda birinci sıradayız. Ayçiçeği üretiminde 3 sırada ve buğday üretiminde 7. Sıradayız. Kişi başına üretilen tarımsal gelir bakımından TUIK verilerine göre Türkiye’de 2. sıradayız. Vatandaşlarımızın gelir bakımından geçim kaynağı olan en önemli alanın tarım alanı olduğunu görüyoruz. Tarımın gelişmesi için her türlü çabayı ve projeyi desteklemek gibi sorumluluğumuz ve vizyonumuz var. Bizim en büyük avantajlarımızdan bir tanesi de tüm tarım arazilerimizin neredeyse ekilebilir halde olmasıdır.” Dedi.

Sulanabilir tarım arazisi miktarını arttırma sorumluluklarının olduğunu ifade eden Kırbıyık, bu konuda hem DSİ’nin hem de İl Özel İdaresi’nin önemli yatırımları olduğunu anlattı. Havsa’daki gezilerinde özel idarenin yaptığı sulama projelerini yerinde incelediğini aktaran Kırbıyık, kent açısından önemli bir proje olduğunu kaydetti.

Uzun yıllardan sonra özel idarenin bütçesinde 25 milyon lira ödenek koyulduğunu dile getiren Kırbıyık, 14 ayrı kırsal yerleşim sahasında tarımsal sulama alt yapısını ya yenilediklerini ya da baştan yaptıklarını belirtti.

Yaklaşık 25 bin dönüme yakın araziyi sulamaya açmayı planladıklarını söyleyen Kırbıyık, “Örtü altı tarımının yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. Sahip olduğumuz bir doğal avantaj var. İstanbul’un arka bahçesiyiz. Bildiğiniz gibi İstanbul’un sebzesi, meyvesi büyük oranda Antalya ve güney hattından geliyor. Binlerce kilometre yol kat ederek sebze ve meyve İstanbul pazarına giriyor. Günümüz koşullarında ulaşım maliyeti en etkileyen huşulardan bir tanesi.  Biz doğal olarak çok ciddi bir avantaja sahibiz. İstanbul’un yanı başındayız. Birkaç saatlik mesafedeyiz. Burada üreteceğimiz her türlü sebze ve meyvenin İstanbul pazarında fiyat açısından alıcısını rahat bulabileceğimiz bir avantajın olduğunu değerlendiriyoruz.” Şeklinde konuştu.

Programda konuşan Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt ise bakanlığın bitkisel üretim genel müdürlüğü desteğiyle bu yıl 8 proje hazırladıklarına vurgu yaptı. Projelerin tarım takvimine göre uygulamaya geçirdiklerine dikkat çeken Bayazıt, bakanlığın hazırladığı alternatif üretim yöntemlerini geliştirilmesi hazırladığı örtü altı üretim alanlarının revizyonu projesini başlattıklarını duyurdu.

Edirne genelinde 306 tane örtü altı işletmenin mevcut olduğunu belirten Bayazıt, “Toplamda 70 bin metrekare alanda üretim yapılmaktadır. Domates, salatalık, biber, patlıcan, taze fasulye, marul ve maydanoz gibi ürünleri sera altında üretiyoruz. Bu projedeki asıl amacımız bu mevcut üretimimizi arttırıp daha da ileriye taşımak. Ürünlerimizin verimliliğini ve kalitesini bu projeyle arttırmayı planlıyoruz. Yerinde üretim yerinde tüketim anlayışı içerisinde kentimizi sebze ihtiyacını karşılamayı bu projeyle beraber amaçlıyoruz. Özel idaremizin bir diğer projesi yeni sera dağıtımı olacak. 50 üretici seradan faydalanacak şu anda hazırlık aşamasında. Projemiz 1 buçuk milyon değerinde. Yüzde 50’sini bakanlık, yüzde 25’ini özel idare ve yüzde 25’ide çiftçi katkısı. Örtü altı projemizden 81 tane üreticimiz faydalanacak. Projemizin hayırlara vesile olmasını diliyorum.” Şeklinde konuştu.

Kumru Öngün

 

 

KUMRU ÖNGÜN