Yarım asırdır kitap tutkunlarına hizmet veriyor

Küçük yaşlarda kitap okuma merakı tutkuya dönüşen Resul Açıkel, Edirne'de 54 yıldır sahaflık yaparak kitap tutkunlarına hizmet veriyor.

Yarım asırdır kitap tutkunlarına hizmet veriyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’nin tarihi çarşılarından olan Bedesten’ de yarım asırdan fazla sahaflık yapan Resul Açıkel, okuma merakının mesleğe nasıl döndüğünü anlattı.

Çocukluğunun İstanbul'un Beyazıt semtinde, kitapçıların ve kütüphanelerin arasında geçtiğini söyleyen Açıkel, “ küçüklüğümden beri kitaplara merakım ve ilgim hep vardı. Babamın çalıştığı dükkanın yanındaki sahaflara kitap okumak için sık sık uğruyordum. Saatlerce eski kitapları karıştırarak yeni maceralara atılıyormuş gibi hissediyordum. Kitap kokusu beni derinden etkiliyor. O günlerde sahaf olma hayalim filizlendi.” Dedi.

Edirne’yi seçmesinin tesadüf olduğunu söyleyen Açıkel, “üniversiteyi bitirdikten sonra arkadaşının tavsiyesi üzerine Edirne'ye geldim.  Şehre ilk adım attığı anda âşık oldum.  Tarihi dokusu, kültürel zenginliği ve sakinliği ile Edirne beni cezbetti. O zamandan sonra burada saf dükkanı açmaya karar verdim.” Şeklinde konuştu.

Açıkel, Edirne’nin ruhuna kitap ruhunun çok yakıştığını dile getirdi.

Açıkel, Sahaf olmanın sadece bir ticaret olmadığını, aynı zamanda bir kültürel mirasın taşıyıcısı olmak anlamına geldiğini belirtti.

Dükkânında nadir bulunan kitaplara da yer verdiğini aktaran Açıkel, “Dükkanımda sadece kitap satmıyorum aynı zamanda müşterilerle kitap aracılığıyla köprü kurarak onlara bambaşka dünyaların kapılarını açıyorum. Eski kitaplar sadece nesne değil aynı zamanda anılar ve hikâyeler taşıyor. Biz sahaflar ise bu anıları yeni nesillere aktarmakta önemli rol oynuyoruz. Bu kitapların sadece maddi değerleri değil, manevi değerleri de çok yüksek.” İfadelerini kullandı.

Açıkel, eski kitapların geçmişten gelen birer hazine olduğunu ve korunması gerektiğini vurguladı.

Edirne'nin tarihi ve kültürel kimliğinin korunmasına katkıda bulunmak istediğini dile getiren Açıkel, “Edirne'de bir sahaflar çarşısı kurulmasını hayal ediyorum. Çok güzel olurdu. Bu çarşının sadece kitap satışı için değil, aynı zamanda kültürel bir merkez ve buluşma noktası olmasını da arzuluyorum. Böyle bir çarşının olması Edirne’ye renk katacağını ve şehrin turizm potansiyelini arttıracağına inanıyorum.” Dedi.

Sahafların şehrin hafızasını korumada önemli rol oynadığına değinen Açıkel, sadece kitap satmadığını Edirne’nin hikâyesini de sattığını belirterek kitapların Edirne’nin ruhunu yansıttığını ifade etti. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ