Amaç dışı kullanılmamalı

TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda değişikliğe gidildiği belirterek 'Öncelikle tarımsal üretim kapasitesi yüksek verimli alanların amaç dışı kullanımlarının önüne geçilmesi gerekiyor' dedi.

Amaç dışı kullanılmamalı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, Toprak Koruma Kurullarının Çalışma Usul ve Esasları ile ilgili değişiklik yapıldığını açıkladı. Çoğal, TEMA Vakfı'nın kanun metninin yazılması da dahil olmak üzere 2005 yılında yasalaşmasında çok önemli katkılar sunduğu 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda değişikliğe gidildiği ifade etti. Çoğal, açıklamasında 24 Ocak 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmelik değişikliğinde, kurullarda karar alma için gerekli olan çoğunluk oranının değiştirildiğini belirterek, kamuya ait enerji ve ulaşım yatırımları için istisna getirildiğini açıkladı. Çoğal, açıklamasında Resmi Gazete'de yayımlanan Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmeliğe dikkat çekerek; 'Kurulun üye tam sayısı ile toplanması esastır, ancak zorunluluk halinde en az altı üye ile toplanabilir. Kurul, kararları en az beşte üç çoğunlukla ve en az altı üyenin aynı yönde oy kullanması şartı ile alır. Ancak kamuya ait enerji ve ulaşım yatırım projelerinde Kurul, kararları toplantıya katılan üyelerin çoğunluğu ile de alabilir' ifadelerine yer verdi. Çoğal, yönetmelikte kamuya ait enerji ve ulaşım yatırımların karar çıkması için en az altı üyenin aynı yönde oy kullanmasına ve beşte üç oy çokluğu şartının aranmayacağını vurguladı.

6'ncı maddenin f fıkrası korundu
Yönetmeliğin 6'ncı maddesinin f fıkrasında '˜Tarım dışı amaçlı kullanım talebi, toplulaştırma projelerinin veya etüt raporunda çevre tarım arazilerindeki tarımsal kullanım bütünlüğünü bozacak durumda olması halinde kurul gündemine alınmaz ve valilik tarafından doğrudan reddedilir' hükmünün yer aldığına dikkat çeken Çoğal; 'Yeni yönetmelikle bu madde yine aynen korundu' dedi.

Amaç dışı kullanımlara dikkat çekti
Dünyada bir yandan açlığın önüne geçilmeye çalışırken diğer yandan amaç dışı tahsislerle tarım alanların azalma olduğunu söyleyen Çoğal; 'Türkiye'de 1989-2010 yılları arasında yaklaşık 2,4 milyon hektar arazinin tarım dışına çıkarılmasına yönelik talepte bulunuldu. Bu kapsamda 827 bin hektar alanın tarım dışı faaliyet için kullanımına izin verildi. Buna göre amaç dışı kullanım taleplerinde her üç talepten birine izin verildiği görülüyor. Türkiye'de tarım arazilerinin tarım dışı kullanımının en yaygın görüldüğü alanlar sırasıyla sanayi, kentleşme, turizm, madencilik ve ulaştırma şeklinde sıralanıyor. Bu nedenle öncelikle tarımsal üretim kapasitesi yüksek verimli alanların amaç dışı kullanımlarının önüne geçilmesi gerekiyor' sözlerine yer verdi.