• Haberler
  • Edirne
  • Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların sayısı artıyor

Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların sayısı artıyor

Selimiye Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara Bıraktırma Polikliniği'nde görevli Doktor Bekir Tunçer, sigara bıraktırma polikliniğine başvuruların her geçen gün arttığını söyledi.

Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların sayısı artıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

                Edirne İl Sağlık Müdürlüğü Selimiye Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara Bıraktırma Polikliniği'nde görevli Doktor Bekir Tunçer, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü çerçevesinde açıklamalarda bulundu.

Tunçer, polikliniğine başvuranların sayısının her geçen gün arttığını belirterek, kamu spotu reklamlarının etkisinden bahsetti.

                Vatandaşların çevresinden sigarayı bırakma poliklinikleri hakkında duyumlar üzerine de başvurularda bulunduğunu dile getiren Tunçer, “Sigara bıraktırma polikliniğine gelen hastalarla birebir görüşme yapıyoruz. Her hastaya farklı bir ilaç tedavisi ve psikolojik destekle birlikte başarılı olmaya çalışıyoruz. Kişiye özgü tedavi yöntemleri uyguluyoruz. Burada kişiyle konuşuyoruz, kendisini hazır hissediyor mu, önemli olan bu çünkü eğer kendisine hazır hissetmiyorsa bu sigara içme davranışı sürekli hale geliyor. Ancak şu anda bana başvuran hastalarımızda sigara bıraktırma oranları çok yüksek, onu söyleyebilirim" dedi.

                Tunçer, yapılan çalışmalarda sigara içme yaşının ilkokul düzeyine kadar düştüğüne değindi.

Gençlerin bir kerelik bile olsa sigarayı denediğini anlatan Tunçer şöyle devam etti:

“Bunların olmasında etken reklamlar, filmler, diziler, çizgi filmlerde ve çocukların rol model olarak aldığı kişilerde sigara içme davranışı görüldüğü için. Akrabalarında da bunlar görüldüğü zaman ne yapıyor çocuklar demek ki bu iyi bir şeymiş. Bu sosyal olarak kendisini bir şekilde o ortama kalabilmesini sağlıyormuş diye düşünüyor. Bunlar yanlış düşünceler, çocuklar ister istemez bir düşüncelere kapıldığı için genç yaşta erken yaşta sigaraya başlama davranışı görülüyor”

                18 yaş üstü vatandaşları ilaç ve nikotin bandı yöntemiyle tedavi edebildiklerine vurgu yapan Tunçer, Sağlık Bakanlığı’nın sigarayı bırakma konusunda çeşitli çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi.

Nikotin bandının sigarayla birlikte kullanılmadığını aktaran Tunçer, “Nikotin oranını çok yükselebiliyor. Bu da istemediğimiz yan etkilere taşikardi dediğimiz kalp hızının artmasına veya çarpıntı dediğimiz durumlara sebep sebebiyet verebiliyor. İlaçta ise bu bir süreç biraz daha yavaş geçiş süreci oluyor. Yani nikotin bandı gibi hemen kesmiyoruz. İlaçlarda genelde bu 7 ila 14 gün arasında sigarada bir isteksizlik oluyor, kişi sigara içmeye devam ediyor ama zevk almamaya başlıyor. Bununla beraber kişi de madem ben sigaradan zevk almıyorum. Bu bana tiksinti uyandırıyor. Eski zevki almıyorum. O zaman ben bırakayım diyor. Bir günde sigarayı bırakıyor ve ondan sonra sadece ilaca devam ediyor. İkinci haftada kişiler bize geliyor. Yeniden görüşme yapıyoruz, kontrol görüşmelerine çağırıyoruz ve karşılaştıkları zorluklarla baş etmesine yardımcı oluyoruz" dedi.

                Vatandaşların elektronik sigaraya yöneldiğine dikkat çeken Tunçer, konuyla ilgili de bakanlıkça çalışmaların gerçekleştirildiğini belirtti.

                Sigara bırakma polikliniğine başvuruda bulunan 29 yaşındaki Betül Yılmaz, sigara kullanımının artmasından dolayı polikliniğe başvurduğunu ifade etti.

                Sigara kullanırken kendisini tutsak gibi hissettiğine vurgu yapan Yılmaz, "Her sabah uyandığımda paketim var mı, her akşam al paketim bitti, yarın kesinlikle almalıyım. Bu hem zaman kaybı hem maddi kayıp hem problem durumu bununla uğraşmaktan sıkıldım ve bir gün bıraksam nasıl olur acaba diye düşünmeye başladım. Sabah uyandığında ilk aklıma gelen şey sigaraydı.” Dedi.

Sigara bağımlılığının alışkanlığa dönüştüğünü ifade eden Yılmaz, "Artık bağımlılık ayrı ama alışkanlık basamağı da çok ağır basıyor. Alışkanlığı rutinleri değiştirdikçe çok daha rahat artık unuta biliyorsunuz unutma serüveni yani bu tıpkı eski sevgiliyi unutmak gibi bir şey bence. Unutmaya çalışmak. Ben sigarayı bırakalı yaklaşık bir yıl oldu. Artık canım hiç çekmiyor" şeklinde konuştu.

Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ