• Haberler
  • Edirne
  • Kapıkule Demir Yolu Projesi Edirne'de Viyadük İnşasıyla Sürüyor

Kapıkule Demir Yolu Projesi Edirne'de Viyadük İnşasıyla Sürüyor

Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle yüksek standartlı demir yolu bağlantısını sağlayacak 'Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi' kapsamında inşası süren Çerkezköy-Kapıkule hattındaki çalışmaları büyük oranda tamamlandı.

Kapıkule Demir Yolu Projesi Edirne'de Viyadük İnşasıyla Sürüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

229 Kilometrelik Halkalı – Kapıkule Demir yolu Projesi Edirne’de Viyadük İnşasıyla sürüyor.  Halkalı – Kapıkule Demiryolu inşaatının Edirne kent merkezindeki inşaatı devam ediyor. Viyadükler kültürel eserlerin siluetini bozmayacak şekilde inşa ediliyor.

Haziran 2019 ayında yapım çalışmalarına başlanan Halkalı – Çerkezköy Demiryolu Hattı Çerkezköy-Kapıkule Kesimi İnşası İşi’nin 2023 yılı içinde tamamlanması planlanıyor. Sözleşmesi 530 milyon Avroya imzalanan projenin, 275 milyon Avrosu Avrupa Birliği hibe fonlarından sağlanacak. Dünyanın en büyük hibe projesi olma özelliğine sahip olan projenin Edirne’de viyadük inşasıyla sürüyor.

229 Kilometrelik Halkalı – Kapıkule Demir yolu Projesi Edirne kent merkezindeki inşaatı devam ediyor. Viyadükler kültürel eserlerin siluetini bozmayacak şekilde inşa ediliyor. 53 alt geçit, 59 üst geçit, 16 demir yolu köprüsü, 2 tünel, 194 menfez ve 3 viyadüğün yapılacağı proje kapsamındaki çalışmalar devam ediyor.

Proje ile Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illeri hızlı tren ağına bağlanacak. Halkalı-Kapıkule demir yolu hattıyla Londra'dan Pekin'e uzanan Demir İpek Yolu'nun önemli bir parçası daha da güçlenmiş olacak. Proje kapsamındaki hat üzerinde Kapıkule, Edirne, Babaeski, Lüleburgaz, Büyük karıştıran, Çerkezköy, Çatalca, Halkalı istasyonlar bulunacak.

Proje ile birlikte Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illeri hızlı tren ağına bağlanacak ve Halkalı- Kapıkule arasında yük trenleri için seyahat süresi 8 saatten 3,5 saate, yolcu trenleri için ise 3,5 saatten 1 saat 35 dakikaya inecektir.

Proje, 153 km uzunluğunda olup çift hatlı, 200 km hıza uygun sinyalli ve elektrifikasyonu olarak inşa edilecek olup yük ve yolcu trenleri bu hatta çalışabilecektir. Proje, hat güzergahı boyunca organik toprağın korunarak tekrar kullanılması, yaban hayatı için geçişler yapılması ve ses perdesi imalatı gibi tüm çevresel önlemleri de dikkate alarak sahada çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Yaklaşık 52km’lik hat serimi yapıldı.

Projede fizik ilerleme %58 olmakla birlikte altyapı işlerinde %80 civarında ilerleme kaydedildi. Bugün itibariyle proje kapsamında yaklaşık 1.545 kişi istihdam ediliyor. Barış Karapaça