19 yıllık dostluk projesi

AFAD Edirne İl Müdürlüğü ile Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Yangın Güvenliği ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğü işbirliğinde Avrupa Birliği sınır ötesi işbirliği kapsamında gerçekleştirilen '˜Sel Durumuna Hazırlıklı Olma ve Müdahale Etmek İçin Sınır Ötesi İşbirliği' projesinin başlangıç toplantısına, 1999 depreminde de Türkiye'ye yardım gönderen ekibin başında bulunan Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Yangın Güvenliği ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğü Haskovo Bölge Müdürü Nikolay Vılçev de katıldı. Proje Koordinatörü Ali Altındal, gerçekleştirdiği sunumda 'Nikolay Vılçev, 1999 depreminde de Türkiye'ye yardım gönderen ekibin başındaydı. O günden başlayan dostluğun neticesinde bu proje oluştu' dedi.

19 yıllık dostluk projesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AFAD Edirne İl Müdürlüğü ile Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Yangın Güvenliği ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğü işbirliğinde Avrupa Birliği sınır ötesi işbirliği kapsamında gerçekleştirilen '˜Sel Durumuna Hazırlıklı Olma ve Müdahale Etmek İçin Sınır Ötesi İşbirliği' projesini başlattı.
AFAD Edirne İl Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen proje açılış toplantısına AFAD Edirne İl Müdürü Kemal Şen, Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Yangın Güvenliği ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğü Koordinatörü Spiridon Aleksandrov, Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Yangın Güvenliği ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğü Haskovo Bölge Müdürü Nikolay Vılçev, AFAD Edirne İl İyileştirme Şube Müdürü ve Proje Koordinatörü Ali Altındal ile AFAD Edirne ekibi katıldılar.
Toplantıda proje ile ilgili sunum yapan Ali Altındal, projenin hazırlanma sürecini açıklayarak; 'AFAD olarak sellerde ve diğer afetlerde vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini korumak birinci önceliğimizdir. Bu kapsamda üzerimize düşen görevleri sıraladık. İl Müdürümüz Kemal Şen başkanlığında bir proje ekibi kurduk ve ne yapabilirizi düşündük. Kurumsal kapasitemizi de artırmak adına diğer AB fonlarından yararlanmak için böyle bir projeye gereksinim duyduk. Çünkü en azından sel konusunda üzerimize düşen görevi eksiksiz bir şekilde yerine getirmemiz gerekiyordu. Bunun için gerekli olan ekipmanların tedariki ile ilgili bir araştırmaya girdik. 8x8 bir araç aldık. Hem karda, hem suda, hem karada hareket edebilen bu araç, geçen sene özellikle elimiz, ayağımız oldu. Bunun yanında 4 tane da 4x4 araç aldık. 2 tane arama kurtarma aracı aldık. Ama sel için bir eksiğimiz vardı. Bunun arayışına girdik, AB fonlarını araştırdık. Bulgaristan'dan Yangın Güvenliği ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğü İçişleri Bakanlığı Koordinatörü Spiridon Aleksandrov ile görüştük. Aynı kurumun Haskovo Bölge Müdürü Nikolay Vılçev ile bir araya gelerek, 2 yıllık toplantıların ve araştırmaların neticesinde bir proje ortaya çıktı' ifadelerine yer verdi.

'Yüzde 55.8'i Edirne'nin'
Projenin ismini '˜Sel Durumuna Hazırlıklı Olma ve Müdahale Etmek İçin Sınır Ötesi İşbirliği' olarak açıklayan Altındal; 'Proje ortağı Yangın Güvenliği ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğü Bulgaristan İçişleri Bakanlığı'dır. Projemizin toplam bütçesi 589 bin 17,24 Euro, bunun yüzde 55.8'i bize ayrılan bütçedir. 328 bin 507,99 Euro'ya tekabül ediyor. 260 bin 509,25 Euro'luk kısmı da Bulgaristan'daki ortaklarımızındır' dedi.

'Sınır ötesi işbirliği güçlendirilecek'
Projenin genel amaçlarını açıklayan Altındal; 'Haskovo-Edirne sınır ötesi bölgedeki sel baskınlarının etkilerinin azaltılmasının yanı sıra, sel ve su baskınlarında risk yönetimi ve ani reaksiyondan sorumlu Bulgar ve Türk yetkililerin sınır ötesi işbirliğinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesidir. Haskovo-Edirne sınır bölgesindeki meydana gelebilecek taşkın risklerinin azaltılması ve sel baskını, risk yönetimi gibi eylemlerden sorumlu kurumların kapasitesinin artırılmasıdır' sözlerine yer verdi.

'99 depreminde yardım etmişti'
Konuyla ilgili proje faaliyetleri belirlediklerini söyleyen Altındal; 'Proje yönetimi oluşturduk, eğitim programları hazırladık, ekipmanlarımızı belirledik, yapacağımız ortak tatbikatları düzenledik, bunların planlamalarını yaptık. Sonuçlarında da etkin bir müdahale bekliyoruz. Sadece burada ve orada ayrı olarak değil, sınır bölgesindeki taşkınlarda ortak bir müdahale yapabilmek amacımızdır. Özellikle Haskovo Bölge Müdürü Nikolay Vılçev, 1999 depreminde de Türkiye'ye yardım gönderen ekibin başındaydı. O günden başlayan dostluğun neticesinde bu proje oluştu. Uzun yıllardır özellikle Edirne İtfaiyesi'nin Nikolay Vılçev ile bir birlikteliği var. Edirne'de tanınan bir insan' dedi. Proje sunumunun sonunda ise proje kapsamında satın alınacak 4x4 tam teşekküllü arama kurtarma aracının, su altı arama robotu, halat fırlatma ekipmanı, drone ve kurtarma botunun gösterimi gerçekleştirildi.

'İşbirliği yapabileceğimizin kanıtı'
Proje sunumunun ardından toplantıda konuşma yapan Spiridon Aleksandrov, projenin koordinatörü olduğunu belirterek; 'Aynı zamanda benimle birlikte projemizde yer alan Haskovo Yangın Güvenliği ve Sivil Savunma Müdürlüğü'nden Nikolay Vılçev de yanımızda. Bugün burada bulunmaktan ve projeyi başlattığımızdan dolayı çok mutluyuz. Özellikle AFAD Müdürü ve ekiplerine de teşekkür ediyorum. Bizim projemizde hazırlık aşaması hemen hemen son buluyor. Bundan sonra işin öz kısmına geçmiş oluyoruz. Bu proje, sınır ötesindeki 2 ülkenin kurumlarının nasıl çalıştığını, bu konularda nasıl ortaklaşa işbirliği yapabileceğinin bir kanıtıdır' ifadelerine yer verdi.

AFAD'a teşekkür etti
Türkiye ve Bulgaristan'ın faydalı projeler düzenleyerek AB fonlarından yararlanabileceğini söyleyen Aleksandrov; 'Proje ile ilgili olarak bizim bakanlığımızın bünyesinde bulunan Yangın Güvenliği ve Sivil Savunma Müdürlüğü bölümü, bu projeden faydalanacak. Taşkınlarla ilgili 100 adet mobil bariyer, 5 adet dalgıç kıyafeti, 3 adet de 6x6 özelliğinde pikap, taşkınlara müdahale için 2 adet araç, 1 hava aracı ve 1 drone almayı da hedefliyoruz. Ortak yapacağımız işlerde olası baskınlarda yapabileceğimiz dokümantasyonun hazırlanmasında işbirliğimiz devam ediyor. Bununla birlikte de olası bir taşkın veya felaket anında da birlikte hareket etme kabiliyetini ortaya çıkartacak bir yöntem bulmuş olacağız. Özellikle de çok iyi çalıştığımız AFAD ekibine teşekkürlerimi belirtmek istiyorum. Projenin nihayete gelme aşamasında malzemelerin edinme aşamasından sonra ortak olarak yapacağımız bir tatbikat veya tanıtım etkinliği düzenleyeceğiz' dedi.

Ortak tatbikat yapılacak
Aleksandrov'un konuşmasının ardından bir konuşma da AFAD Edirne İl Müdürü Kemal Şen yaptı. Şen, konuşmasında AB Bakanlığı'nın Ulusal otorite görevini yürüttüğü IPA Bulgaristan-Türkiye Sınırötesi İşbirliği Programı birinci teklif çağrısı kapsamında başlatılan projenin sona erdiğinde Afet ve Acil Durum Edirne İl Müdürlüğü'nün, taşkınlara çok daha etkili ve daha çabuk müdahale anlamında güç kazanacağını belirterek; 'Araçlarımızla beraber bir tatbikat yapacağız' sözlerine yer verdi.