• Haberler
  • Edirne
  • 110 YILLIK BALON HANGARI GÜNÜMÜZE KADAR ULAŞMIŞ DURUMDA

110 YILLIK BALON HANGARI GÜNÜMÜZE KADAR ULAŞMIŞ DURUMDA

92 yıl boyunca Osmanlıya başkentlik yapmış Edirne'de Balkan Savaşlarından sonra inşa edilen zeplin hangarı günümüzde de varlığını koruyor. 1912 yılında inşa edilen hangarın aslında bir askeri yapı olduğunu aktaran Prof. Dr. Engin Beksaç, bulunduğu konum itibari ile askeri strateji anlamında dönemin önemli bir yapısı olan hangarın Cumhuriyet döneminde de kullanıldığını kaydetti.

110 YILLIK BALON HANGARI GÜNÜMÜZE KADAR ULAŞMIŞ DURUMDA
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Osmanlıya uzun yıllar başkentlik yapmış Edirne'de birçok tarihi eser varlığını koruyor. 1912 yılında inşa edilen balon (zeplin) hangarı Edirne'nin askeri stratejik açıdan kilit noktalarından biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Engin Beksaç, bulunduğu konum itibari ile askeri strateji anlamında dönemin önemli bir yapısı olan hangarın Cumhuriyet döneminde de kullanıldığını kaydetti.

Edirne'nin bilindiği üzere birçok tarihi esere sahip olduğunu söyleyen Beksaç, kentin Osmanlı tarihi boyunca çok değişik süreçleri içinde barındırdığını belirtti.

Özellikle bu geç döneme ait olan yapıların maalesef gerekli olan ilgiyi görmediğini dile getiren Beksaç,  pek çok eserin unutulmuş vaziyette araziye dağılmış şekilde durduğunu ifade etti.

Balon (zeplin) hangarı olarak bilinen yapının esasında askeri bir yapı olduğunu vurgulayan Beksaç, hangarın bölgedeki askeri tahkimatların, askeri teşkilatın bir parçası olduğuna söyledi.

'Balon (zeplin) bölgedeki askeri hareketliliği ve düşman koordinatlarını belirlemede kullanıldı'

Hangarın çevresinde yoğun olarak tabyalar bulunduğuna dikkat çeken Beksaç, 'Bunlar savaşın hemen öncesinde değişen şartlara ve Osmanlı Devleti'nin artık eski kimliğinden uzaklarda kalıp Edirne'nin bir sınır şehri olmasıyla birlikte Edirne'yi korumak için yapılan tahkimatlara bağlı olarak yapılmış bir yapı. Hemen arkasında olduğumuz askeri hastanede bunun bir başka örneği. Burada görmüş olduğunuz yapı o sürecin çok değişik tekniklerinden biri. Yani buradaki balonlar genellikle topçular ve diğer askeri personelin düşman hareketlerini gözleyebilmek için bir araçtır. Bu balonlar yükseltildiği takdirde buradaki gözleyen kişiler sayesinde arkada bulunan topçulara koordinatlar ve hedefler verildiği gibi aynı zamanda karşı taraftaki düşman hareketliliğini de gözleme imkanını verebilen bir araçtır' dedi.

Yapının Edirne'nin savunmasında iyi kullanılmadığını belirten Beksaç, savaşlara etkisinin olmadığını ifade etti.

Balon (zeplin) hangarının Edirne'nin tarihsel kimliğinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Beksaç, yapının korunması gerektiğini dile getirdi.

Barış Karapaça