• Haberler
  • Edirne
  • 'HALKALI-KAPIKULE TREN YOLU PROJESİNİN BÜYÜK KATKISI OLACAK'

'HALKALI-KAPIKULE TREN YOLU PROJESİNİN BÜYÜK KATKISI OLACAK'

Yeni dönem tanıtım toplantıları gerçekleştirilen Sınır Ötesi İşbirliği programlarının ilki Edirne'de gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen toplantıda konuşan Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Halkalı-Kapıkule Tren Yolu Projesi'nin bölgeye katkı sağlayacağını vurguladı.

'HALKALI-KAPIKULE TREN YOLU PROJESİNİN BÜYÜK KATKISI OLACAK'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

               

Sınır Ötesi İşbirliği programlarının yeni dönem tanıtım toplantıları ilki Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen toplantıda konuşan Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Türkiye Avrupa Birliği mali yardımlarının en kıymetli projelerinden bir tanesinin Halkalı- Kapıkule Tren Yolu Projesi olduğunu ifade etti.

'Tren yolu projesi tüm bölgeye büyük katkı sağlayacak'

Avrupa Birliği mali yardımlarının Türkiye'de 2000'li yıllarda kullanılmaya başlandığını söyleyen Özcan, 'Bu proje, Avrupa Birliği'nin AB üyesi ülke olmayan diğer ülkelerde uyguladığı en büyük projedir. 275 milyon Euro bütçesi ile Kapıkule- Çekezköy Hattı 155 kilometrenin inşası gerçekleştirilecek. Bunun da ray döşeme töreni var. Bu Proje bittiğinde aslında çok önemli bir alt yapı projesi de bölgeye kazandırılmış olacak. Hem Edirne'ye hem Kırklareli'ne hem de Trakya'nın diğer bölgelerine büyük katkı sağlanacak. Sınır ötesi işbirliği programlarının 2021-2027 tanıtım organizasyonlarına başlamak için Edirne'ye geldik. Çalışmalarımıza bu programın en deneyimlilerinden olan Edirne'den başlamak istedik' şeklinde konuştu.

                Türkiye'nin Avrupa Birliği mali yardımları kapsamında 9,2 Milyar avroluk bir kaynaktan yararlandığını belirten Özcan, bu kaynaklarla tarımdan ulaştırmaya, çevreden, enerjiye, sivil toplumdan adalete, göçten sınır güvenliğine kadar birçok alanda birçok projenin hayata geçirildiğini söyledi.

                En kıymetli projelerden birinin de sınır ötesi iş birliği programı olduğunu aktaran Özcan, Sınır ötesi işbirliği programların ilk deneyimleyen ilin Trakya coğrafyası olduğunu kaydetti.

Edirne ve Kırklareli illerinin Bulgaristan'dan 3 kent ile birlikte bu sınır ötesi işbirliği programlarını uygulamaya başladı ifade ede n Özcan, 2004 yılında başlayan bu serüvenin devam edeceğini belirtti.

'Proje Türkiye'nin tüm Akdeniz coğrafyasında ülkelerle işbirliği yapma imkânı sağlayacak'

Edirne ve Kırklareli illerine sınır ötesi işbirliği programları kapsamında 290 proje ve 60 Milyon avronun üzerinde kaynağın aktarıldığını söyleyen Özcan, 'Yeni döneme girerken 2021-2027 dönemini kapsayacak katılım öncesi mali yardım döneminde bir farklılık daha var. Türkiye yeni bir sınır ötesi işbirliği programına daha katılmak istiyor. Akdeniz Havzası'ndaki sınır ötesi işbirliğinin parçası olmak istiyor. Tüm arkadaşlarımızla birlikte bunun müzakerelerini sürdürüyoruz. Bir aksilik olmazsa da bu programın bir parçası olacağız. Bu program Türkiye'nin İspanya'dan Lübnan'a kadar, Fas'tan Türkiye'ye kadar tüm Akdeniz coğrafyasında ülkelerle işbirliği yapma imkânı sağlayacak. Edirne ve Kırklareli de bu programın bir parçası olacak' dedi.

Edirne ve Kırklareli'nin sınır ötesi iş birliği programları kapsamında Türkiye'deki en ayrıcalıklı iller olduğunu belirten Özcan, 'Bu yeni dönem açısından önemli ve ciddi bir fırsat olacak.

'İş Birliği Programı'nın bütçesi yaklaşık 35 milyon avro'

Edirne ve Kırklareli açısından değerlendirildiğinde sınır ötesi işbirliği programlarının tamamına katılan Türkiye'deki tek iki ayrıcalıklı il olacağını vurgulayan Özcan, 'Bunun yeni dönem açısından önemli ve ciddi bir fırsat olacağına değindi. Yeni dönemde Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İş Birliği Programı'nın bütçesinin yaklaşık 35 milyon avro, Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İş Birliği Programı'nın 72 milyon avro, Akdeniz Havzasında Sınır Ötesi İş Birliği Programı'nın ise 244 milyon avro olacak. Bu güne kadar 120 milyonluk bir portföyün bölgede uygulandığını gördük.' Şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İş Birliği Programı doğrultusunda yeni dönemin yeni iş birlikleri getireceğini ifade eden Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, hedeflerinin iş birliklerini arttırmak olduğunu söyledi.

                Balkan Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen programın ilk oturumu hatıra fotoğrafı çekilmesiyle tamamlandı. Ardından program kapsamında 8-9 Haziran'da proje sunmak isteyenlere yönelik proje hazırlama eğitimi verilecek. 

Ebru Yıldız Günenç