DALAK TAVA'NIN SON USTASI GİLAN UNUTULAN LEZZETİN TARİFİNİ VERDİ

Edirne'ye Osmanlı saray mutfağından miras kalan birçok lezzet bulunuyor. Bunların arasında son yıllarda unutulanlar da yer alıyor. Unutulan lezzetlerden '˜Dalak Tava'nın son ustası eşsiz lezzetin tarifini verdi.

DALAK TAVA'NIN SON USTASI GİLAN UNUTULAN LEZZETİN TARİFİNİ VERDİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

                Tava ciğer gibi pişiriliyor, tarifsiz lezzetiyle hafızalara kazınıyor. Edirne'nin zengin bir mutfağı bulunuyor. En bilineni ise adına şarkılar yazılan tava ciğer. Tava ciğer, son yıllarda kentin gastronomi turizminden aldığı payın artmasını sağladı. Ancak 1970'lere kadar ciğer, dalak ve yürekle birlikte pişiriliyor ve servis ediliyordu. Sonrasında ise pişirilmedeki farkları ve fireleri nedeniyle dalak ve yüreğin ciğerle sunulması terk edildi. Zarından ayrılıp, tuzlanıp, yıkanıyor. Ardından da beyaz una bulanıp, bol Ayçiçek yağında pişiriliyor.
                'Zamanla üç sakatat dan sadece ciğer tercih edilmeye başlandı'
                İşlemesi oldukça meşakkatli olan Dalak Tava'nın zamanla ustalar tarafından terk edildiğin belirten  Son Dalak Tava Ustası Kazım Gilan, yürek çok sert ve dalak çok yumuşak olduğu için ciğerle pişme süresi uyuşmadığını söyledi.
                Dalak Tava Ustası Gilan, 'Normalde biz geçmişte biz ciğeri takım halinde alıyorduk. Ve öylede pişirip servis ediyorduk. Ancak yürek çok sert ve dalak çok yumuşak olduğu için ciğerle pişme süresi uyuşmuyor. Zamanla bu üç sakatat dan sadece ciğer tercih edilmeye başlandı. Artık hiçbir restoran dalak tava yapmıyor. Ustalar tarafından terk edilmesinin de birkaç nedeni var tabi ki, birincisi işlemesi çok zor, ikincisi ise yarı yarıya fire veriyor.' dedi.
                Dalak tavayı Edirne'de servis eden yalnızca bir restoran bulunuyor.