KİLOGRAMI 600 LİRADAN ALICI BULUYOR

Edirne'de kozmetik, tekstik, eczacılık ve içecek gibi birçok alanda kullanılan kazancı oldukça yüksek olan Aloe Vera bitkisi yetiştirilmeye başlandı. Sıcak ve kuru iklimlerde rahatlıkla yetiştirilebilen bitkinin kilogramı ise 600 liraya kadar satılabiliyor.

KİLOGRAMI 600 LİRADAN ALICI BULUYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

            Edirne'de yetiştirilmeye başlanan aloe vera kilogramı 600 liradan satılıyor. Üretimden yüksek kar elde ettiklerini belirten aloe vera üreticisi Neşet Çapan, bitkinin sıcak ve kuru iklimlerde yetiştiğini söyledi  
            Aloe vera bitkisi yıllardır ilaç, güzellik (kozmetik) kaynağı olarak kullanılıyor. Gün geçtikçe ilgi artan aloe vera bitkisinin yetiştirme alanı büyüyor. Sıcak ve kuru iklimlerde kolaylıkla yetişen aloe vera Edirne'de de üretilmeye başlandı. Kentte seralarda yetiştirilen aloe vera bitkisinde hasat yapılmaya başlandı.
            Aloe vera bitkisinin üretim sürecini anlatan Çapan, 'Edirneli üretici, sıcak iklim bitkilerinden aloe verayı yetiştirmeyi başardı. Üstelik bölgede yoğun olarak üretilen çeltik ve buğdaya göre aloe veranın getirisi oldukça yüksek.' Dedi.
            Yılda 4 kez hasat edildiğini belirten Çapan, birçok cilt rahatsızlığına iyi geldiği düşünülen aloe veranın geniş bir kullanım alanının bulunduğunu aktardı.
            Aloe vera bitkisinin kozmetik alanında sıklıkla kullanıldığını belirte Çapan, 'Halk arasında sarısabır olarak bilinen aloe veranın geniş bir kullanım alanı bulunuyor. Aleo vera kimyadan eczacılığa, gıdadan ve kozmetiğe kadar hemen her noktaya karşımıza çıkıyor. Genellikle kozmetik sanayinde kullanılıyor. Eczacılık tekstil ve içecek sektöründe de kullanım alanı var.' İfadelerini kullandı.
            Aloe Vera Nedir?
           
Aloe vera, sıcak ve kuru iklimlerde yetişen kaktüs benzeri bir bitkidir. Aloe, ilaç yapımında kullanılan iki madde olan jel ve lateksi üretmektedir. Aloe vera jeli, aloe bitki yaprağının iç kısmında bulunan açık, jöle benzeri bir maddedir. Aloe lateksi ise, bitkinin zarının hemen altında yer alan ve sarı renkte olan maddedir. Bazı aloe vera ürünleri ezilmiş bütün yapraktan yapılmaktadır. Bu nedenle bu ürünler hem jel hem de lateksi bir arada bulundururlar.
            Aloe bitkisinin 300'den fazla türü vardır. Aloe barbadensis (aloe vera), bu türler arasında en iyi bilinen ve sağlık ve güzellik alanında kullanılan türdür. Afrika, Asya, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nin güney ve batı bölgelerinde kuru, tropikal iklimlerde doğal olarak yetişmektedir.