GURBETÇİLERİN HÜZÜNLÜ YOLCULUĞU DEVAM EDİYOR

Yıllık izinlerini tamamlayan gurbetçiler yaşadıkları Avrupa ülkelerini dönüşleri için Kapıkule Sınır Kapısında yoğunluk oluşturuyor. Gurbetçiler vatan hasreti ile sevinçle geldikleri ana vatandan hüzünle dönüyor.

GURBETÇİLERİN HÜZÜNLÜ YOLCULUĞU DEVAM EDİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

              Yıllık izinlerini ana vatanda geçirmek için yurda gelen gurbetçiler izinlerini tamamladıktan sonra yaşadıkları ülkelere gitmek için yola çıktı. Avrupa'nın çeşitli ülkelerine kara yoluyla gitmeyi tercih eden gurbetçiler Kapıkule Sınır Kapısında yoğunluk oluşturuyor.
            Edirne Valiliği ve Trakya Dış Ticaret ve Gümrük Müdürlüğü tarafından gurbetçilerin sınır kapılarından rahat geçişlerinin sağlanması için ek tedbirlerde alındı.
            Edirne Valiliği koordinasyonunda hem Emniyet Müdürlüğü hem de Trakya Gümrük Ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü personelleri gubetçilerin hızlı geçişleri için burada 24 saat mesai harcıyor. Kapıkule Sınır Kapısında gurbetçiler için gümrük kapısında 12 peronda 2'şer personelden 24 personel 24 saat esasına göre çalışıyor.
            Edirne Kapıkule Sınır Kapısı'nda 2019 yılında uygulamaya geçen park sistemiyle, çıkışlarda uzun kuyruklar oluşmuyor. Kapıkule Sınır Kapısı girişinin yanında yer alan yaklaşık 45 dönümlük alan gurbetçiler için Edirne Valiliği tarafından otoparka çevrildi. Bin 750 araç kapasiteli parka numara alıp giren gurbetçiler, sırasını ekrandan takip edebiliyor. Kent valiliğinin kurduğu alanda, tuvaletler, televizyon izleme ve dinlenme alanları, ücretsiz internet erişimi gibi hizmetler bulunuyor.
            'Hüzünlü bir yoluculuk bizi bekliyor'
            İzinlerini nasıl geçirdiklerini anlamadıklarını belirten Murat Karal, 'Yıllık tatilimiz bitti. 1 aylık iznimizi ana vatanımızda geçirdik. Şimdide hüzünlü bir yoluculuk bekliyor bizi. İznimiz çok çabuk geçti. Göz açıp kapayıncaya kadar bitti izin. İçimizdeki burukluk gelirken de var giderken de var. Türkiye'nin herkes kıymetini bilsin.' Dedi.
            'Sevinerek geliyoruz. Giderken içimizi hüzün kaplıyor'
            Dönüş yolculuğunun başladığını ifade eden gurbetçi Ülfet Karal, 'Her yıl iznimizi Türkiye'de geçiriyoruz. Şimdi hasret yolculuğu başlıyor. Sevinerek geliyoruz. Giderken içimizi hüzün kaplıyor. Annemizi, babamızı, akrabalarımızı geride bırakıyoruz. Son dönemlerde Türkiye çok gelişti. Bu gelişimizde bizde bunu hissettik. Avrupa standartlarının üzerinde olan yerler var.' Şeklinde konuştu.
            'Sevdiklerimiz burada evlatlarımız Avrupa'da'
            Vatanlarını geride bıraktıkları için üzgün olduklarını söyleyen gurbetçi Şerife Kaya, 'Çok hüzünlüyüz. Mecbur dönmek zorundayız çoluk çocuk Avrupa'da. Son günümüzü İstanbul'da geçirdik. Keşke zamanında Türkiye'de yaşasaydık. Sevdiklerimiz burada evlatlarımız Avrupa'da. Mecbur gitmek zorundayız.' Dedi.
            'Türk Bayrağı altında olmak çok güzel'
            Tatillerinin kısa sürdüğünü söyleyen gurbetçi Metin Derin, vatanı geride bırakmanın zor olduğunu ifade etti. Vatandan ayrıldığı için üzgün olduğunu belirten gurbetçi Burhan Aykır, Vatandan ayrıldığı için üzgün olduğunu söyledi.
            Gurbetçi Elif Çalhan, 'Türkiye'ye en son 6 yıl önce gelmiştim. Bu yılda tatil için geldik. Tatilimiz çok güzel geçti. Yolda beklemek çok sıkıntı. Türk Bayrağı altında olmak çok güzel bir duygu. Türkiye bambaşka.' Diye konuştu.

Nilgün Çalhan, '3 ay önce geldim Türkiye'ye. Emekli olduğum için uzun süre kalabildim. Türkiye'de olmak çok güzel bir duygu. Türkiye'de yaşamak isterim ama çocukların işi nedeniyle dönmek zorundayız. Türk Bayrağı altında olmak, yaşamak eşsiz bir duygu. Tek sıkıntımız trafik. Trafik kurallarına uymayan vatandaşlar var. Lütfen dikkat etsinler.'
           
Kudret Yıldırım, 'Yolculuk ve tatil buruk geçti. Abim , akrabalarım Türkiye'de ailem Almanya'da. Buda bizim için zor oluyor. Geri dönüş bizim için zor oluyor.' Dedi.
            2019 yılında 28 Haziran ile 15 Eylül arasındaki yolcu sezonunda Trakya'daki kara sınır kapılarından yurda giriş yapan toplam yolcu aracı sayısı 375 bin 885, yolcu sayısı ise 1 milyon 544 bin 684 olarak gerçekleşti. Salgın mücadelesi ile geçen 2020 ve 2021 yıllarının ardından bu seneye baktığımızda 2022'de ise büyük bir artış var. 2022 yılında sezon henüz devam ederken Trakya'daki tüm sınır kapılarında 416 bin 354 yolcu aracı ve 1 milyon 690 bin yolcu yurda giriş yaptı.