Uyku bozuklukları bazı sorunları da beraberinde getirebilir

Havaların soğuması ve kış mevsiminin etkisini göstermesiyle birlikte vatandaşların uyku düzeninde de değişiklikler olduğu görülüyor. Uyku bozukluklarının beraberinde getirdiği sorunlarla ilgili açıklamalarda bulunan Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, gündüz havanın erken kararması ve sabah da geç aydınlanmasının uyku düzenine de yansıdığını aktardı.

TAKİP ET

Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte günlük güneşlenme süresi yaklaşık altı buçuk saate kadar düşüyor. Bu nedenle bazı bireylerde uyku bozukluğu ortaya çıkabiliyor. Vatandaşların sabahın erken saatlerinde karanlıkta ev çıktığını ve eve yine karanlıkta eve döndüklerini söyleyen Prof. Dr. Levent Öztürk, bu durumun uyku düzeninin değişmesine yol açabileceğini ifade etti.

"Uyku okuryazarlığını arttırmamız lazım"

Özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan uyku problemlerinin bazı sorunları beraberinde getirdiğini aktaran Öztürk, “Sabahın erken saatlerinde karanlıkta işe giden bireyler eve geldiklerinde de aynı şekilde hava kararmış oluyor. Bir bunalım hali özellikle depresif insanlarda daha fazla oluyor. Bunun uyku düzeni bozukluğuna yol açması muhtemeldir. Çünkü biz insanlar olarak kendi uyku uyanıklık döngümüzü dünyanın gece gündüz döngüsüne uyarlanmış hale getirerek hayatımızı sürdürüyoruz. Her ne kadar modern yaşam elektriğin icadıyla gündüzlerimizi suni olarak uzatmış olsa da bu böyle devam ediyor. Saat değişimleri ve aydınlık karanlık değişimleri uyku düzenini bozabilir. Bundan en az etkilenmek için benim tavsiyem uyku hijyeni dediğimiz kuralların izlenmesi bunların öğrenilmesi, uyku okuryazarlığını arttırmamız lazım” diye konuştu.

"Yatış ve kalkış saatleri iyi ayarlanmalı"

Yatış ve kalkış saatlerini sabitlemek için akşamları çok değişken saatlerde yatılmaması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, mümkünse aynı saatlerde yatağa girilmesi gerektiğini ifade etti. Bireylerin sabah uyandığında beyin bölümünün biyolojik saatte sıfırlama ayarı yaptığını vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, göz içerisine giren parlak ışığın bu durumu tetiklediğini ifade etti.

Yataktan kalkınca ilk olarak mutlaka ışıkların yakılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Öztürk, Beyindeki sıfır ayarının güçlü bir şekilde yapılmasının büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN