Her Yıl 175 Bin Kişi Kanser

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü tarafından organize edilen ve Türk Kardiyoloji Derneği bölge toplantısı statüsünde olan Balkan Kardiyo Onkoloji Günleri toplantısında kanser tedavisinin kardiyak yan etkileri konusunda gerçekleştirdiği sunumunda 2016 yılında Türkiye Cumhuriyeti yeni kanser vakası istatistiklerini açıklayan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cafer Zorkun '2016 yılında Türkiye Cumhuriyeti istatistiklerine göre yayınlanan bir makalede Türkiye'de her yıl 175 bin yeni kanser vakası olduğu açıklanıyor. Buna göre ABD'ye oranla çok daha kötü bir tablo ile karşılaşacağız' dedi.

TAKİP ET
Trakya Üniversitesi Rektörlüğü tarafından organize edilen ve Türk Kardiyoloji Derneği bölge toplantısı statüsünde olan Balkan KardiyoOnkoloji Günleri toplantısı, dün gerçekleştirilen sunumlarla başladı. Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen ve bugün de devam edecek 'Kardiyotoksisite: Nedenleri Görülme Sıklığı, Tanı, Korunma ve Tedavi' konulu toplantıya Türk Hematoloji Derneği, Türk Pediatrik Onkoloji Grubu, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, Vasküler ve Moleküler Kardiyoloji Derneği, Türk Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği ve Avrasya Aile Hekimliği Derneği de bilimsel katkı sunuyor.
Toplantının ilk günündeki oturumuna Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı ve Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, Tıp Fakültesi akademisyenleri ve öğrenciler katıldılar.
Toplantı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Toplantının ilk oturumunda '˜Kardiyotoksisitenin Sebepleri ve Tanımı' konusunda sunumlar gerçekleştirildi. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, hematopatolojiler ve kardiyotoksisite; Medikal Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Çiçin, immunoterapilerin kardiyotoksisitesi; Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mert Saynak, radyokemoterapilerin kardiyotoksisitesi ve Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cafer Zorkun, kanser tedavisinin kardiyak yan etkileri konusunda sunumlarını gerçekleştirdiler.
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cafer Zorkun, kanser tedavisinin kardiyak yan etkileri konusunda gerçekleştirdiği sunumunda; 'Kardiyoloji, Onkoloji'ye tedavisini devam ettirmesi hususunda sadece yardım eder. Başka bütün pratiği dışında hiçbir şey yapmaz. Kardiyotoksisite, 1940'lardan itibaren başlamış. 2010 yılında hemen hemen her şey değişmiş. Onkolojideki dev adımlarla birlikte olayların kardiyoloji açısından ele alınmasını da değiştirmiş. İlk KardiyoOnkoloji kliniği 2010 yılında ABD'de açılmış. Çok büyük zorluklarla karşılaşmışlar ve dünyadaki tek örneği odur' ifadelerine yer verdi.
En yüksek oran meme kanserindeKanser hastalarında ortaya çıkan sonuçları açıklayan Doç. Dr. Zorkun; 'ABD Ulusal Kanser Enstitüsü ve CDC verilerine göre bugün kanser tanısı konan çocukların yüzde 79'u 5 yıl sonra hayatta. Bunların da yaklaşık olarak yüzde 75'i 10 yıl sonra hayatta. Bugün kanser tanısı konan erişkinlerin yüzde 64'ü 5 yıl sonra hayatta. Kanserli hastaların yüzde 61'i 65 yaş ve üzeri ve 65 yaş üzerindeki her 6 kişiden biri kanser hastası. Meme kanserli hastalar, yüzde 22 ile kanserli hastalar içerisindeki en büyük grubu oluşturuyor. Bunu yüzde 17 ile prostat ve yüzde 11 ile kolorektal hastalar izlemektedir' dedi.
Kalp yetersizliği kanser ölüm oranını artırıyorKanser ile kalp hastalıkları arasındaki ilişkiyi açıklayan Doç. Dr. Zorkun; 'Çocukluk çağı kanserlerinde kardiyovasküler mortalite genel popülasyona göre 5 kat daha yüksektir. Kanser tedavisi, kalp ve damar hastalıklarının gelişmesini hızlandırmaktadır. Ortak risk faktörleri; obesite, tütün kullanımı, yaş, inflamasyon ve yetersiz beslenme bunu tetiklemektedir. Kanserli hastalarda kalp yetersizliği yüzde 56 oranında artmış mortaliteye sahiptir. Var olan kanser mortalitesi kalp yetersizliği de eklenince 1,5 katına çıkıyor. Başarılı kanser tedavisi için kalp ve damar sağlığı korunmalıdır. Kardiyoloji sadece burada devreye giriyor. Tek hedefimiz, hastaların kanser tedavisini engellemeden devam etmesini sağlamak. Başarılı kanser tedavisi sayesinde hastalar, kalp ve damar sistemi problemleri ortaya çıkacak kadar uzun yaşamaktadırlar. İleride önlemek için de fırsat bulabileceğimizi düşünüyorum. Kanser; dil, din, ırk farkı ile jeopolitik ve sosyoekonomik sınır tanımaz' sözlerine yer verdi.
'ABD'den daha kötü durumdayız'2016 yılında Türkiye Cumhuriyeti istatistiklerine göre yayınlanan bir makalede Türkiye'de her yıl 175 bin yeni kanser vakası olduğunu açıklayan Doç. Dr. Zorkun; 'Bu, devletin verdiği tek istatistiktir. Sonuçta birçok rakama sahip ama kanser istatistiklerini paylaşmak hakkına sahip değil. Buna göre ABD'ye göre çok daha kötü bir tablo ile karşılaşacağız. Bu nedenle Onkolojimizin çok daha fazla desteğe ihtiyacı vardır' dedi.
'Trakya Üniversitesi Türkiye'de ilk' Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, ilk oturumun sona ermesinin ardından 2 gün sürecek Balkan KardiyoOnkoloji Günleri ile ilgili yaptığı açıklamada; 'Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, bütün anabilim dallarıyla eksiksiz devam ediyor ve Türkiye'de gerçekten saygın bir yeri var. Ama şimdi bizim istediğimiz şey; belli konularda bölgenin, Türkiye'nin en iyisi olmak, hatta belli konularda dünya merkezlerinden biri olmak. Cafer hocam sayesinde KardiyoOnkoloji konusunda derinleşiyoruz ve gerçekten çok güzel bir ekip kuruldu. Multidisipliner bir sistem var. Bu sistemin içinde hem kardiyolog hem onkolog, hem radyolog, hem radyasyon onkologu, hem fizik tedavici var. Burada Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görev yapan hemen her hekim var ve bu konuyu nasıl daha güzel yaparız, nasıl daha iyi derinleşirizi sağlıyor. Cafer hocamın bu konuda üniversitemize gerçekten önemli katkısı oldu. Türkiye'de bir öncü olarak bu konunun en iyisi olmak amacındayız. Trakya Üniversitesi, bu konuda Türkiye'de ilktir' ifadelerine yer verdi.