Zorunlu araç sigortası ve kasko poliçelerinin dikkatli okunması uyarısı

Zorunlu araç sigortası ve kasko poliçelerinin müşteriler tarafından dikkatli okunmadan imzalanması mağduriyetleri de beraberinde getiriyor. düşük fiyatlı sigortaların teminatlarının iyi okunması gerektiğini söyleyen Sigorta Acente sorumlusu Uğur Bayraktar, poliçelerdeki muafiyet ve istisnalar maddesinin vatandaşlar tarafından dikkate alınmamasının kaza sonrası çeşitli sıkıntılara yol açtığını belirtti.

Zorunlu araç sigortası ve kasko poliçelerinin dikkatli okunması uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Zorunlu araç sigortası ve kasko poliçelerine dikkat!

 Poliçelerdeki muafiyet ve istisnalar maddesi vatandaşlar tarafından dikkate alınmıyor. Bu da kaza sonrası çeşitli sıkıntılara yol acıyor. Sigorta acentesi esnafı Uğur Bayraktar, düşük fiyatlı sigortaların teminatlarının iyi okunması gerektiğini söyledi.

Düşük fiyatlı araç sigortaların teminatlarında çeşitli maddeler müşterilerin mağdur olmasına yol açıyor. Zorunlu araç sigortası ve kasko poliçeleri müşteriler tarafından dikkatli okunmadan imzalanıyor. Poliçelerdeki muafiyet ve istisnalar maddesi vatandaşlar tarafından dikkate alınmıyor. Bu da kaza sonrası çeşitli sıkıntılara yol acıyor.

Tam ve daha düşük kapsamlı kaskoların içeriğinden bahseden Bayraktar, “Vatandaşların ful olarak bildiği genişletilmiş kaskodur. Genişletilmiş kaskonun bütün parçaları orijinaldir. Ful kaskonun içinde karşı tarafa İhtiyari Mali Mesuliyet sigortası verenlerde var. Öteki tarafta muafiyetli kaskolar var. Bu kaskolar eş değer muadil parça olarak bilinir.  Türkiye’de üretiliyor ve kaliteli yan sanayi olarak tanımlayabiliriz. Aralarındaki fark üzerlerine marka basılmıyor olması. En ucuz kaskoyu trafik sigortası için yapabilirler. Hepsi devlet garantisi altında oluyor. Kaskoda acenteye bıraksınlar. 200-400 daha fazla verip kazadan sonra baş ağrıtmaya gerek yok. İMM kazada karşı tarafa verilen hasar olarak biliniyor. Trafik sigortaları bu hasarı 120 bin liraya karşılıyor. Yan sanayi bir cam 5 bin lira orijinal cam ise 10 binden 30 bin liraya kadar çıkıyor. Kazanın nereden geleceği belli değil acente fiyatı düşürsün diye bin lira söylüyor diğer acentede 900 liraya düşürüyor. Vatandaşlar hangisinin teminatını kısalttığını bilmiyor” ifadelerine yer verdi.

Kasko yaptıran müşterilerin teminatları dikkatli bir şekilde kontrol etmediğine değinen Bayraktar, şoför indirimden yararlanan müşterilerin bu konuda en çok mağdur olan kesim olarak ön plana çıktığını ifade etti.

Vatandaşların mini onarım teminatını yanlış değerlendirdiğini dile getiren Bayraktar, 10 santimlik göçük, mandagözü kadar camlarda çatlak ve tamponda oluşan çiziklerin mini onarım sınıfına girdiğini belirtti. Bayraktar, şoför indiriminden yararlanan müşterilerin yazdığı 3 sürücü dışında başka bir sürücüye aracını verdiğinde o araç bir kazaya karıştığında sigorta şirketinin hasarı ödemediğini vurguladı.

Poliçelerdeki çeşitli ikamet ve çekici hizmeti gibi imkanları anlatan Bayraktar, “Çekici sadece çekici değil kendi ikametgâhından çıkıp Bursa’ya, Antalya’ya gittiğinde konaklamaya kadar veriyorlar. Kaza yaptığından poliçen doğruysa kenara çekileceksin, ikili kazaysa tutanağını tutacaksın değilse teknik kazaysa trafik polisini arayıp gelip tutanağını kesecek ve çekiciye yükleyecekler. Konaklamaya kadar her şeyi kapsıyor. Artık sahte ve gerçek kaskoyu ayırt etmek zor biz de zorlanıyoruz. Devlet bizi seçiyor, seyyah belgesi var. Acentelerin hepsi kaliteli. Müşterilerde uygun fiyat arayışı var. Vatandaşlar bildikleri 7/24 telefonları açık ve sadece poliçede değil kazadan sonra güvence veren kasko yaptırılan yere gitmeliler” şeklinde açıklamada bulundu.

Barış Karapaça