Zamanında etkili olan yağışlar, kışın açığını kapattı, verim kaybını önledi

Sonbahar ve kış mevsiminde beklenen yağışların etkili olmaması nedeniyle umutsuzluğa kapılan çiftçilerin yüzü Nisan'da etkili olan yağışlarla güldü. Mart ve Nisan aylarında gelen yağışlar, çiftçilerin yüreğine su serpti. Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, buğday için mükemmel bir iklimin oluştuğunu dile getirdi.

Zamanında etkili olan yağışlar, kışın açığını kapattı, verim kaybını önledi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mart ve Nisan’da yağan yağışlar tane dolduran buğdaylarda verim beklentisini arttırdı. Son bahar ve kış mevsiminde beklenilen yağışların gelmemesi nedeniyle çaresizliğe kapılan çiftçilerin yüzü Nisan yağmurlarıyla güldü.

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, buğday ekili araziler için mükemmel bir iklimin yaşandığını vurguladı.

Buğdayın hem verimini hem de kalitesini olumsuz etkileyecek hava şartları olmazsa güzel bir verim beklediklerinin altını çizen Öztürk, “Tane dolduran buğday içinde şu an için her şey iyi durumda. Yağış alındı, hava sıcaklığı normal ve poyraz rüzgârları esiyor. Son aldığımız yağışlar buğdayları kurtarmaktan ziyade mükemmel bir hale getirdi. Mevsim normallerinin üzerinde tam zamanında gelen yağış kışın açığını kapattı ve şu anda çok iyi bir şekilde gidiyor. Buğdayın hem verimini hem de kalitesini olumsuz etkileyecek hava şartları olmazsa bu sene güzel bir verim alacağımızı tahmin ediyoruz. Konuşmak için önümüzde 15 gün var. Olgunlaşması henüz tamamlanmadı.” Şeklinde konuştu.

Buğdaylarda rastlanan pas hastalığına karşı çiftçilerin önlemlerini alıp ilaçlama yaptığını dile getiren Öztürk, ilaçlama yapmayan çiftçilerin ise yüzde 30 ila 40 oranında verim kaybı yaşayacağını söyledi.

Barış Karapaça