Yüzde 25'lik kira artış sınırı düzenlemesi uzatılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konutlarda kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan ve 1 Temmuz'da sona erecek olan düzenlemeyi uzatacaklarını açıkladı. Edirne Emlakçılar Dernek Başkanı Serhat Çeker, Devletin aldığı bu önlem olmasıydı kira artışları P'de olurdu. Devletimiz %'lik bir sınırlama getirerek, kiracıları kollamak için bu yasayı çıkardı.' dedi.

Yüzde 25'lik kira artış sınırı düzenlemesi uzatılacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz yıl fahiş kira artışı ve enflasyonla mücadele kapsamında alınan yüzde 25 kira artış sınırlaması uygulaması 1 Temmuz 2023’te sona eriyor.
              Son dönemde artan kira fiyatları sebebiyle alınan %25 kira artış sınırlaması devam ediyor. Normal şartlarda 1 Temmuz 2023’te bitmesi gereken düzenlemenin uzatılıp uzatılmayacağı ise son günlerde kamuoyunun gündeminde yer aldı.
              Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, fahiş fiyat artışlarına önlem amacıyla yürürlüğe giren yasanın 1 Temmuz 2023 tarihinde sona erecek yasayı uzatacaklarını açıkladı.
              Edirne Emlakçılar Dernek Başkanı Serhat Çeker, kira artışlarında yüzde 25 sınırının 1 Temmuz 2023 tarihinde sona erecek yasanın uzatılacağını ve kiracılar için önemli olduğuna dikkat çekti.
Çeker, “Önceden kiralar tefe tüfe oranına göre hesaplanarak yapılıyordu. Devlet %25 gibi bir önlem aldı.  Devletin aldığı bu önlem olmasıydı kira artışları %50’de olurdu. Devletimiz %25’lik bir sınırlama getirerek, kiracıları kollamak için bu yasayı çıkardı. %25’lik bir kısıtlama var fiyat artışlarına bakıyorsunuz, aylık fiyat artışlarına bakıyorsunuz ve arada çok büyük bir fark olduğunu görüyorsunuz. Böylelikle evi 2 bin liradan kiraya veren vatandaşla aynı binada dairesini 6 bin liraya veren vatandaş ile arasında tartışma gerçekleşiyor ve mahkemelik durumlar çok olmaya başlıyor. Bu mahkeme durumlarının olmasının sebebi ev sahiplerinin eski kiracısını işte çıkartmaya çalışmasından kaynaklanıyor. Bakanlık Haziran sonunda bitmesi gereken yasayı tekrardan uzattı. Kiracılar ev sahiplerinin kiradan dolayı evden çıkartmalarına yönelik kontrat yapıyorlar. Devletin bu açıklamış olduğu %25’lik yasayı kanun maddesi gibi düşünürsek sınırlama geldiğini açık şekilde görürüz. Ev sahibi kiracısını çıkartsa da mahkemede hâkim ve savcı yasaya bakıyor. Yasada diyor ki %25 ile sınırlanmış. Fazla kira isteyen ev sahibi mal kaybı yaşıyor. Zamanında kirasını yatıran ve%25 artışını tam olarak yapmış kiracı ise hakkını kazanıyor.” Dedi.
              “Ev sahipleri mazeretlerle kiracıları çıkarmaya çalışıyor”
Ev sahiplerinin çeşitli mazeretlerle kiracıları çıkararak yüksek kiralara tekrar vermeye çalıştığını belirten Çeker, belirli mazeretler mahkeme tarafından kabul ediliyor. Ve 6 ay takibe alınıyor. Eğer kiracıyı çıkarmak için yapılan bir oyun varsa ev sahiplerine büyük yaptırımları olduğuna değindi.
              Çeker, “Ev sahipleri mazeret sunarak mahkemede evlerini geri almaya çalışıyor. Bu kabul edilen mazeretler sonucu ev sahibi 6 aylık bir takibe alınıyor ve bunu 6 aylık süreçte ev sahibi evini başka birisine kiraya veremiyor. Çıkan kanunlar tamamen kiracının yanında. %25’lik yasa kiracılara yarıyor. Ev sahipleri serbest artışlarını uygulamak istediklerinden dolayı bu yasanın bitmesi için Haziran ayını bekliyordu. Bu yasa fahiş fiyat uygulamasını ortadan kaldırıyor. Kiralar yükselmeye başladı.  Edirne'de 12 bin liraya kadar kiralar var. Bu kiralar çok yüksek bu şekilde önüne geçmeye çalıp kiracıları mağdur etmemeye çalışıyorlar.” Şeklinde konuştu.

 

EBRU YILDIZ GÜNENÇ