Yunanistan'daki çiftçi protestoları sınır kapılarında yoğunluğa yol açtı
Yunanistan'da 2 Aralık tarihinden bu yana süren çiftçi eylemleri, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari geçişleri olumsuz etkilemeye devam ediyor. Protestolar nedeniyle Edirne'de bulunan sınır kapılarında tır trafiğinde ciddi aksamalar yaşanıyor.
Yunan çiftçilerin traktörlerle Kipi (Bahçeköy) Sınır Kapısı çevresinde yolu daraltması sonucu, İpsala Sınır Kapısı’ndan Yunanistan istikametine yapılan geçişler büyük ölçüde durma noktasına geldi. Uygulama kapsamında yalnızca bozulabilir gıda ürünleri ile ilaç gibi acil yük taşıyan tırlara izin verilirken, diğer yükleri taşıyan araçların geçişine izin verilmiyor.
İpsala’dan çıkış yapamayan tır sürücüleri, Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarını alternatif güzergâh olarak kullanmak zorunda kalıyor. Bu yönlendirme, her iki sınır kapısında da yoğunluğun artmasına neden olurken, zaman zaman kilometrelerce uzayan tır kuyrukları oluşuyor. Tır parklarında da belirgin bir kalabalık yaşanırken, çiftçi eylemlerinin önümüzdeki hafta boyunca devam etmesinin beklendiği ifade ediliyor.
Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda bekleyen tır sürücülerinden İlhan Çatak, Yunanistan’daki protestoların hem giriş hem de çıkışlarda bekleme sürelerini ciddi şekilde uzattığını söyledi. İpsala’nın kapalı olması nedeniyle diğer kapılara yönelmek zorunda kaldıklarını belirten Çatak, yaşanan durumun büyük zaman kaybına yol açtığını dile getirdi. Çatak, Yunanistan’daki iç sorunların uluslararası taşımacılığı sekteye uğrattığını ve bunun ülke ekonomisine de olumsuz yansıdığını ifade etti.
Romanya’ya yük taşıyan tır sürücüsü Erkan Vural ise eylemler nedeniyle güzergâh değiştirmek zorunda kaldıklarını belirtti. Yunanistan yönüne gidecek araçların diğer sınır kapılarına yönelmesiyle yoğunluğun katlanarak arttığını söyleyen Vural, uzun bekleme sürelerinin sürücüler açısından ciddi mağduriyet oluşturduğunu kaydetti.