• Haberler
  • Edirne
  • Belediyede çifte standart mı var? Kıyık'ta betonlaşma, Kocasinan'da ağaçlandırma

Belediyede çifte standart mı var? Kıyık'ta betonlaşma, Kocasinan'da ağaçlandırma

Edirne Belediyesi tarafından peyzaj çalışmaları çerçevesinde Kocasinan Mahallesi Şevki Arman Caddesi üzerinde yeni ağaçlar dikilirken, kentin en kalabalık yerleşim noktalarından olan birisi olan Kıyık semtinin beton yığınına dönmesi tepkilere sebep oluyor.

Belediyede çifte standart mı var?        Kıyık'ta betonlaşma, Kocasinan'da ağaçlandırma
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bir mahallede ağaçlandırma yapılırken, diğer mahalle neden beton yığını ile kaplanıyor?  Edirne Belediyesi tarafından yürütülen peyzaj çalışmaları kent genelinde farklı uygulamalarla dikkat çekmeye devam ediyor.  Son olarak Kocasinan Mahallesi Şevki Arman Caddesi üzerindeki ağaç dikim çalışmaları kamuoyuna yansırken; kentin en kalabalık ve yoğun yerleşim alanlarından biri olan Kıyık semtinde artan betonlaşma ise tepki toplamaya devam ediyor. 

Bir mahallede yeşil alanlar artırılırken, diğer mahallede neredeyse nefes alınacak alan bırakılmaması, “Edirne’de hizmet anlayışı mahallelere göre mi şekilleniyor?” sorusunu beraberinde getirdi.

Belediyede çifte standart mı var?        Kıyık'ta betonlaşma, Kocasinan'da ağaçlandırma

KIYIK BETON YIĞININA DÖNDÜ

Kıyık Caddesi'nde iddiaya göre plansız ve düşünülmeden yapılan taş refüj uygulaması hem yayaları hem de sürücüleri çileden çıkarırken, yeni kaldırım ve çevre düzenlemelerinde yeşil alanlara yeterince yer verilmediği, ağaç kesimlerinin telafi edilmediği ve gölgelik alanların yok denecek kadar az olması mahalle sakinlerinin ortak şikâyeti arasında yer alıyor. 

Özellikle yaz aylarında sıcaklıkların arttığı Edirne’de, Kıyık’ta yaşayan vatandaşlar beton zeminler nedeniyle ciddi ısı problemi yaşadıklarını dile getiriyor.  Edirne’nin en yoğun kullanılan ana arterlerinden biri olan Kıyık Caddesi'nde yapılan taş refüj uygulaması, hem trafik akışını olumsuz etkiliyor, hem de yayaların güvenliğini tehlikeye atıyor. 

Belediyede çifte standart mı var?        Kıyık'ta betonlaşma, Kocasinan'da ağaçlandırma

Sürücüler, çalışmanın yapıldığı ilk günden beri çift sıra parklanmalardan dolayı zaten dar olan yolun bu beton yığınıyla daha da daraldığını belirterek, çalışmaların plansız ve düşünülmeden yapıldığına dikkat çekti.

KOCASİNAN’DA YEŞİL DOKUNUŞ

Belediyede çifte standart mı var?        Kıyık'ta betonlaşma, Kocasinan'da ağaçlandırma

Öte yandan Kocasinan Mahallesi Şevki Arman Caddesi üzerinde belediye ekipleri tarafından gerçekleştirilen ağaç dikimi çalışmaları, çevreci bir yaklaşım olarak dikkat çekse de, bu tablo, Kıyık’ta yaşayan vatandaşların tepkisini daha da görünür kıldı. Yapılan bu çalışmalar, aynı belediye, aynı şehir sınırları içinde neden iki farklı uygulama sergiliyor? sorularını beraberinde getirdi. 

“EŞİT HİZMET NEREDE?”

Kıyık sakinleri, belediyeden ayrıcalık değil, adaletli ve dengeli hizmet talep ettiklerini vurguluyor. Vatandaşlar, “Bir mahallede ağaçlandırma yapılırken, neden diğer mahalle tamamen betonla kaplanıyor?” diyerek Edirne Belediyesi’ne planlama anlayışını yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu. 

Kent planlaması ve peyzaj çalışmalarının bütüncül bir bakış açısıyla yapılması gerektiğini savunan çevre gönüllüleri ise, yeşil alanların sadece belirli bölgelerde değil, kentin tamamında artırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Aksi halde Edirne’nin betonlaşma sorunuyla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunuyorlar.

Edirne’nin her mahallesinin aynı değerde olduğunu vurgulayan vatandaşlar, çevreye duyarlı, adil ve sürdürülebilir bir belediyecilik anlayışı talep ediyor. 

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme