• Haberler
  • Edirne
  • Yıl boyunca bin 906 kişiye temel ilk yardım eğitimi verildi

Yıl boyunca bin 906 kişiye temel ilk yardım eğitimi verildi

Edirne Valiliği İlk Yardım Eğitim Merkezi  (İYEMER) yıl boyunca bin 906 kişiye temel ilk yardım, 2 bin 300 kişiye köylerde eğitim seminerleri verildi.

Yıl boyunca bin 906 kişiye temel ilk yardım eğitimi verildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Valiliği İlk Yardım Eğitim Merkezi (İYEMER) 2023 yılı içerisinde bin 906 kişiye temel ilk yardım, 2 bin 300 kişiye köylerde eğitim semineri verdi. Ayrıca 430 kişiyi de ilk yardımcı olarak yetiştirdi.

İlk yardım eğitimi 2019 yılından verdiklerini belirten Edirne Valiliği İlk Yardım Eğitim Merkezi Müdürü Ayten Ülgü Sünnetçiler, “Toplumu bu konuda hem bilgi ve becerilerini geliştirerek hem bilinçlendiriyoruz hem de uygulayabilecek eğitimlerle güçlendiriyoruz. Temel ilk yardım eğitimleri, güncelleme eğitimleri, temel yaşam desteği, şok cihazı eğitimi ve ilk yardım farkındalık eğitim seminerleri il ilçe ve tüm köylerde olmak üzere her noktaya taşıyacak çalışmalar yapıyoruz. Merkezimizde temel ilk yardım eğitimleri vererek toplumda yetkili ilk yardımcılar yetiştiriyoruz.” Dedi.

“SERTİFİKA BELGELİ BİN 600 İLK YARDIMCI YETİŞTİRDİK”

Vatandaşların ücretsiz olarak eğitim aldığını dile getiren Sünnetçiler, “2019’dan bu yana sertifikalı belgeli bin 600 ilk yardımcı yetiştirdik, 7 bin 570 kişiye ilk yardımla tanıştırdık. Merkezimizdeki her kurum, okul, sivil toplum kuruluşlarında 3 saatlik farkındalık eğitim seminerler düzenliyoruz. Acil durumlarda hastayı yaşamda kalabilmesini sağlayacak kadar bilgi edinmelerini sağlıyoruz. Merkezimizde 3 günlük eğitimlerle başarılı olanlar 3 yıl geçerli olacak sağlık bakanlığı onaylı sertifikaya sahip oluyorlar. 3 yıl sonra ilk yardımcı olarak kalmaya devam etmek istediklerinde 1 günlük güncelleme eğitimi ile belgeleri yenilenip süreleri uzatılmış oluyor. Eğitimler ücretsiz olarak veriliyor. Halktan bir birey eğitim almak istediğinde ücretsiz olarak bu eğitimi alabiliyor.” Şeklinde konuştu.

“6 ŞUBAT DEPREMİNDEN SONRA İLK YARDIMIN ÖNEMİ FARK EDİLDİ”

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından vatandaşların ilk yardımın öneminin farkına vardığının altını çizen Sünnetçiler, “6 Şubat depreminden sonra insanlar ilk yardımın öneminin farkın vardılar.  O tarihten sonra eğitimlere çok talep oldu. İki eğitmen olarak her hafta aralıksız 3 gün boyunca eğitim veriyoruz. Trakya Üniversitesinin kariyer fuarında bin öğrencimiz talep formu doldurdu. Bu zamana kadar bir sürü acil durum yaşadık. 2020 yılında pandemi yaşadık. Bu süreçte de biz maske ve hijyen kuralları çerçevesinde eğitimlerimize ara vermeden devam ettik. En yüksek ilk yardımcıyı o yıl yetiştirdik. Yaklaşık 470 ilk yardımcı yetiştirdik. 2023 yılında ise totalin dışında bin 906 kişiye ilk yardım eğitimleri verdik. 2 bin 300 kişiye köylerde eğitim seminerleri verdik ve aynı zamanda 430 kişiyi de ilk yardımcı olarak yetiştirdik.” İfadelerine yer verdi.

Sünnetçiler, eğitimlerin aralıksız olarak devam ettiğini belirtti.

Eğitimler sonucu bilgi ve becerilerin bir hayatı kurtarmaya yarayacağını dile getiren Sünnetçiler, ilk yardımın ne kadar değerli olduğunu yaşadıktan sonra değil öncesinde önlem alınması gerektiğini aktardı.

İlkyardım eğitimlerine katılan üniversite öğrencisi Sude Küçük, "Bu aldığım eğitimlerde herhangi bir acil durumda Ambulans gelene kadar çaresizce beklemek yerine hastayı hayatta tutabilmenin temel koşullarını öğrendim. Babamın ilk yardım eğitimi var bize bir şey olduğunda o bize yardımcı oluyordu. Ama babama bir şey olduğunda şuana kadar hep çaresizce bekleyen taraf oldum. Ama artık aldığım eğitimlerle ben de ona yardım edebilecek deneyime sahip oldum. Deprem durumunda bazen ambulansların gelmesi uzun sürüyor. O süreci iyi yönetebilmek ve ilk yardım çok önemli" dedi.

Eğime katılan Furkan Ünver, toplumun ilk yardım konusunda bilinçsiz olduğunu söyleyerek bu konudan vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Eğitime katılan Gürkan Kılıç da, 6 Şubat depreminde bilinçsizlikten dolayı çok fazla kayıp olduğunu ve ilk yardım konusunda farkındalık oluşturmak için merkeze gelerek eğitim aldığını dile getirdi.

Daha önce geçirdiği trafik kazasından vatandaşların bilinçsizce müdahale etmesinin kendisinde olumsuz etki bıraktığını söyleyen Hamit Akbaba, kazadan sonra ilk yardımın önemini daha iyi anladığını ve eğitime gönüllü olarak geldiğini belirtti. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN