Yaçi, 'Şeker hastaları muayenede mutlaka doktora bildirmeli'
Günümüzün en yaygın kronik hastalıklarından biri olan ve halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, değişen yaşam alışkanlıklarıyla birlikte hızla artıyor. Vücudun birçok organını olumsuz etkileyen hastalık, gözleri ise en çok tehdit eden sağlık sorunlarının başında geliyor. Optik sektöründe 17 yıllık tecrübeye sahip olan Levent Yaçi, özellikle diyabetli bireylerin göz sağlığı konusunda çok daha dikkatli olması gerektiğini belirterek önemli uyarılarda bulundu.
Yanlış beslenme, fiziksel hareketsizlik ve fazla kilonun diyabeti yalnızca yetişkinlerde değil, çocuk ve gençlerde de yaygın hale getirdiğini ifade eden Yaçi, geçmişte 45–60 yaş grubunda sık görülen hastalığın artık 20’li yaşlara kadar düştüğünü söyledi. Yaçi, özellikle insülin kullanan ya da yüksek dozda şeker ilacı alan kişilerin muayene sırasında hekimlerine durumlarını mutlaka bildirmesi gerektiğini vurguladı.
Şeker dengesinin göz numaralarında ani ve ciddi dalgalanmalara yol açabildiğini belirten Yaçi, karşılaştığı dikkat çekici bir olayı şöyle anlattı: “Bir hastamın önceki gözlük numarası 1.50 idi. Yeni aldığı reçetede 4.50 yazıyordu. Böyle ani bir fark mümkün değildir. Hastaya insülin kullanıp kullanmadığını sordum. Kullandığını söyledi ama bunu muayene sırasında doktoruna bildirmemiş. Gözlüğünü yapmayı reddettim ve tekrar muayeneye yönlendirdim. Döndüğünde numarasının değişmediğini ve doktorun 1.50 ile devam edilmesi gerektiğini öğrendik. İşte şekerin göz üzerindeki etkisi bu kadar ciddi olabilir.”
Diyabetin gözleri en hızlı ve en sinsi şekilde etkileyen hastalıklardan biri olduğuna dikkat çeken Yaçi, özellikle bulanık görmenin çoğu zaman kan şekeri dengesizliğinden kaynaklandığını söyledi.
Yaçi, vatandaşların bu konuda sıkça yanılgıya düştüğünü belirterek, “Gözlük takıldığında net göremeyenler hemen numaranın değiştiğini sanıyor. Oysa bu her zaman doğru değil. Kan şekeri oynadığı zaman göz merceği etkilenir ve geçici bulanıklık oluşur. Bu yüzden diyabet hastaları muayenenin başında durumlarını mutlaka doktora söylemeli" dedi.
Yıllar içinde diyabet nedeniyle görme kaybı yaşayan pek çok kişiyle karşılaştığını söyleyen Yaçi, vatandaşlara şu çağrıda bulundu: “Şeker hastalığı hafife alınacak bir durum değil. Göz sağlığı ihmal edilmemeli. Düzenli kontroller hayat kurtarır. Kendinize özen gösterin, göz muayenelerini aksatmayın. Şekerin şakası olmaz.”
Bakmadan Geçme