VALİ KIRBIYIK, İL GENEL MECLİSİ'NİN EKİM AYI TOPLANTISINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Edirne İl Genel Meclisi'nin Ekim ayı toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, '2023 yılı bütçe teklifimizdeki önemli başlıklardan birisi tarımsal sulama alanında neler yapılabileceği. Hep birlikte bu konuyu tartışmamız lazım' dedi.

VALİ KIRBIYIK, İL GENEL MECLİSİ'NİN EKİM AYI TOPLANTISINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İl Genel Meclisi'nin ekim ayı toplantısına katılan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, 2023 yılının bütçesi hakkında çeşitli açıklamalarda bulundu. 2023 yılı bütçesi için karşılıklı fikir alışverişinde bulunacaklarını aktaran Kırbıyık, 'Gündem içerisinde 2022 yılı ek bütçesini inşallah gerekçeleriyle birlikte il genel meclisimize anlatacağız. Çalışmaları devam eden 2023 yılı bütçe kapsamında da karşılıklı bir fikir alışverişinde bulunacağız. Biliyorsunuz Özel İdare'lerde bütçe Kasım ayı toplantılarında gündeme geliyor ve karara bağlanıyor. Dolayısıyla 1 aylık vaktimiz var ve biz önceliklerimizi il genel meclis üyelerimize aktaracağız, onların fikirlerini alıp, son şeklini de inşallah gelecek ay ki toplantıda burada görüşülmesini sağlayacağız.' Dedi.

Göreve başladığında Özel İdare'nin kanundan kaynaklı fonksiyonlarının önemli olduğunu ve öncelik verileceği konusunda açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Kırbıyık, mümkün olduğunca kırsal altyapı faaliyetleriyle ilgili çalışmaların hızlandırıldığını belirtti.

Özel İdare'nin kaynaklarını, görev ve sorumluluk alanlarında bulunan kırsal altyapı faaliyetleri başta olmak üzere kanuni görevler doğrultusunda harcamaya ve kullanmaya gayret ettiklerini vurgulayan Kırbıyık, üzerinde durulması gereken bir diğer başlığın da ilgili kurumlar arasındaki uyumun olduğunu vurguladı.

Genel karar organı sıfatıyla İl Genel Meclisi'nin belli görev yetki ve sahasının olduğunu dile getiren Kırbıyık, Valililiğin yürütmeden kaynaklı ciddi bir görev ve yetki sahası olduğunu, yine daimi encümenin de kendi yetkisinin ve sahasının olduğunun altını çizdi.

Yetkilerin uyum içerisinde kullanıldığını belirten Kırbıyık, 'Şehirin kaynaklarını daha iyi yönetmiş ve daha fazla katkı sağlamış oluruz diye değerlendiriyoruz. Bu kapsamda karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmayı önemsiyoruz. Bir yandan da şeffaf bir yönetim sergilememiz gerekiyor. Burada karşılıklı bir sorumluluğumuz var. Gerek bizim gerek il genel meclisinin. Bu kapsamda da bugün de olduğu gibi bundan sonra da sık sık bir araya gelip Özel İdare'nin yürütme fonksiyonu ile ilgili nelerin yapıldığını sizlerle sık sık paylaşacağız. Bugün de bunun ilk adımını atmış oluyoruz.' Şeklinde konuştu.

2023 yılı bütçe teklifindeki önemli başlıklardan birisinin de tarımsal sulama alanında neler yapılabileceği olduğunu söyleyen Kırbıyık, 'Bu yıl 2023 yıl bütçe teklifimizdeki önemli başlıklardan birisi tarımsal sulama alanında neler yapılabileceğini hep birlikte tartışmamız lazım. Daha önceden işletime alınmış ama çeşitli sebeplerle hali hazırda kullanılmayan sulama kanallarımız var, bunların tekrar hayata döndürülmesi ile birlikte sulamaya açabileceğimiz alanlar olduğunu değerlendiriyoruz. Devlet Su İşleri'nin Özel İdare'ye teslim edilen kuyular marifetiyle yeni sulama kanallarının oluşturulup sulamaya açılabilecek araziler olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki yıl birlikte bu konuda umuyorum en doğru kararı veririz. Tarımsal sulama alanında her ilçemizde en azından bir kaç projeyi hayata geçirip yeni tarımsal alanları sulamaya açalım diye düşüyoruz çünkü bu biliyorsunuz ilimiz tarım şehri ve tarımdaki ürün kapasitesinin arttırılması da öncelikli işlemlerimiz arasında yer almakta.' Dedi.

Tarımsal ürün çeşitliliğinin sağlanması yönünde çalışmaların olduğunu dile getiren Kırbıyık, bazı alanlarda ceviz yetiştiriciliğinde önemli mesafe kat ettiğini aktardı. Bazı alanlarda bağcılıkla ilgili faaliyetlerin, meyve bahçeleriyle, yaş sebze ile ilgili çalışmaların olduğunu dile getiren Kırbıyık, bunların zenginleştirilmesi gerektiğini düşündüklerini ifade etti.

Kentin dört ürüne hapsedilmesinin uzun vadede belli sorunlara yol açacağını belirten Kırbıyık, tarım arazilerimizin neredeyse tamamında buğday, çeltik, ayçiçeği ve kanola ekili olduğunu vurguladı.

Diğer ürünlerin yüzde 1-2'lik bir alana hapsolmuş olduğunu aktaran Kırbıyık, burada da tarımsal ürün çeşitliliğini sağlamak üzere tarımla ilgili yeni bir proje başlığı açılması gerektiğini söyledi.