Uzmanından çiftçilere ilaçlama uyarısı

Edirne'de neredeyse son yılların en kurak ve sıcak dönemi yaşandı. Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, pas hastalığı konusunda çiftçilere ilaçlama uyarısında bulundu.

Uzmanından çiftçilere ilaçlama uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de bazı buğday ekili arazilerde pas hastalığı görüldü. Pas hastalığı buğdayın sap, başak ve yapraklarında görülebiliyor. Çiftçilere uyarılarda bulunan Kaya, pas hastalığına karşı hızlıca ilaçlama yapılması gerektiğini vurguladı.

"PAS HASTALIĞI VE KURAKLIĞA DİKKAT!"

Son yılların en sıcak Aralık ve Ocak ayının yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Yalçın Kaya, buğdaydaki 2 farklı tehdide dikkat çekti. Buğdayda pas hastalığı ve kuraklık konusunun önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kaya, "Aslında bunlar iki tane ters etmen. Böyle kurak havada pas çok fazla nadir oluyor. Belki hiç olmuyor ama yağmur yağarsa nemli bir ortam olursa doğal olarak pasın terkisi giderek artıyor. Bizim çiftçilerin özel olarak dikkat etmesi gereken pas aslında görüldü hemen atalım demekten ziyade tam başaklanma döneminde pas ilaçlarını atması gerekiyor. Neden çünkü önümüzdeki olası yağışlarda ve nemli havalarda pasın ortaya çıkmasını engellemek. Buğdayın en önemli etmelerinden biri de bu üst yapraklar çünkü. Bayrak yapraklarını biz çünkü tamamen yeşil olana kadar, süt olum evresine kadar ve doldurma periyoduna kadar sağlıklı olarak muhafaza etmesi. İste buradaki en önemli tehditlerden bir tanesi tabi doğal olarak pas ve arkasından da kuraklık. Önümüzdeki zaten 1 hafta 10 gün yağmur gösteriyor. Yağışlı bir hava söz konusu. Bu da olası pas hastalığının çoğalmasına sebep olacak etkenleri var” ifadelerine yer verdi.  Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN