• Haberler
  • Edirne
  • Uzmanından Bayramda sağlıklı beslenme önerileri

Uzmanından Bayramda sağlıklı beslenme önerileri

Uzun oruç günlerinin ardından bayram beslenmesi oldukça büyük önem taşıyor. Ramazan Bayramı'nda beslenme önerilerinde bulunan Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, oruç sonrası besin tüketimini aniden arttırılmaması gerektiğini aktardı.

Uzmanından Bayramda sağlıklı beslenme önerileri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ramazan Bayramına günler kala vatandaşlar gelen misafirlere ikramda bulunmak için çeşitli yiyecek hazırlıyor. Uzun oruç günlerinin ardından metabolizmanın yeni yeme sistemine alışması, bayram ziyaretlerindeki şeker içerikli ikramların fazlalığı vücudu zorlayabiliyor.

Bayramda sağlıklı beslenme önerilerinde bulunan Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, “Ramazan bayramı olunca akla ilk gelen yiyecek baklava, sonra çeşitli tatlılar, şekerler, çikolatalar ve birbirinden cazip pek çok bayram ikramlıkları oluyor. Sağlıklı bireylerin kilo alma endişesi, kronik hastalıklara sahip bireylerde de hastalanmadan nasıl geçiririm sorusu bayramın tadını kaçıracak düşünceler arasında. Ramazan sonrası değişen öğün sayısı gün içerisinde tüketilen besinlerin artması kafaları ve metabolizmayı şaşırtan bir diğer konu. Tüm bu karmaşanın çözümü ise, sağlıklı ve dengeli beslenmede.” Dedi.

Bayram süresince de yeterli ve dengeli beslenmek için, dört temel besin grubunda bulunan besinlerden ana ve ara öğünlere dengeli şekilde dağıtılarak yeterli miktarlarda alınması gerektiğinin altını çizen Başkurt, “Öğünleriniz; sağlıklı yağ, protein, sebze-meyve ve de tahıl içermelidir. Oruç sonrası besin tüketimini aniden arttırmayarak öğün araları en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenleyebilirsiniz. Yiyeceklerinizi yavaş ve iyi çiğnemeye özen göstermelisiniz.” Şeklinde konuştu.

Bayram sabahı sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlamak gün içinde iştahı kontrol etmeye ve kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olacağını söyleyen Başkurt, “Bu sebeple; kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler, hamur işleri, tatlılar kahvaltıda kaçınılması gereken yiyecekler arasında olmalıdır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynirler, yumurta, zeytin, ceviz, zeytinyağı ve tahıllı ekmekler tercih edilmelidir. Ramazan bayramı süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları, tansiyon ve şeker yükselişleri/düşüşleri yaşamamak için fazla şeker ve şekerli gıdaların içeceklerin (tatlılar, çikolata, kola vb) tüketimine dikkat etmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Tatlı ikramlarının yanında şekerli içecek ikramlarını kabul etmeyerek kahvaltıdan en az 2-3 saat sonrasında ara öğün olarak yoğurt veya ayran ile tatlı tüketmenizi tavsiye edebilirim. Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kuru baklagillere öğünlerinizde yer vermelisiniz. Lif (posa) içeriği yüksek bu besinler aynı zamanda kan şekerinin de hızla yükselmesini engellerler.” İfadelerini kullandı.

Başkurt, tüm bireylerin her zaman olduğu gibi aksatmadan yeterli miktarda su içmeye özen göstermesi gerektiğini aktardı.

Daha hafif ve rahat bir bayram geçirmek için hareketli olmayı ihmal etmemek gerektiğini de hatırlatan Başkurt, “Ziyaretlere yürüyerek gitmek, merdivenleri kullanmak yapılabilecek en basit egzersizlerden olacaktır. Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelerini tavsiye ederim” dedi.  Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ