Uzman Dr. Yıldırım, '13 farklı hastalığa ücretsiz aşılama yapılmakta'

24-30 Nisan 'Dünya Aşı Haftası' kapsamında Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından aşı farkındalığı oluşturmak ve bireyleri hastalıklara karşı bağışıklamanın önemine dikkat çekmek için basın açıklaması gerçekleştirildi.

Uzman Dr. Yıldırım, '13 farklı hastalığa ücretsiz aşılama yapılmakta'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Her yıl nisan ayının son haftası 24-30 nisan tarihlerinde kutlanan Dünya Aşı haftası kapsamında Edirne İl sağlık Müdürlüğü tarafından farkındalık oluşturuldu. Edirne İl sağlık Müdürlüğü tarafından Karaağaç Aile Sağlığı Merkezinde aşı haftasına dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirildi.
            “Aşılama ile vakaların önüne geçildi”
          Aşı olmanın önemine değinen Edirne İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. İshak Yıldırım, çiçek hastalı, kızamık gibi hastalıkların ölümlerle sonuçlandığını bu nedenle aşılama sayesinde bireylerin sağlıklı bir yaşam sürebileceğine dikkat çekti.
            Genişletilmiş bağışıklığı artırmak adına 13 farklı hastalığa karşı aşıların ücretsiz yapıldığını belirten Uzman Dr. Yıldırım, “Eskiden çiçek hastalığı vardı ve dünyada binlerce insan hastalanıp yine binlerce insan vefat etmiş çiçek hastalığından dolayı. 1977 yılında çiçek hastalığı dünyada yok edildi. Ve 1987 yılında artık aşılamaya son verildi. Çünkü dünyada hiçbir vaka kalmadı. Peki, bu nasıl başarıldı? Sadece aşılamayla başarıldı. Peki, başka neler oldu? Örneğin yeni doğan tetanosu yine hem gebelerimizi hem yeni doğanlarımızın aşılanmasıyla yeni doğan tetanosunda neredeyse2009 yılından bu yana şu elimine safhasına gelmiş bulunmaktayız. Yine aynı şekilde diğer bulaşıcı hastalıklar. Kızamık vakaları. Kızamık sayısında ve kızamık ölümlerinde inanılmaz bir düşüş yaşanmaya başladı. Bunların sadece bir tek sebebi var. Bağışıklama var. Çünkü bağışıklığıma hem bizim evladımızı hem de yayılımı engellediği için başkalarının evlatlarını korumakta. Yani toplumu korumakta, tekrar bir pandemi, epidemi ihtimalini ortadan kaldırmakta. Bu yüzden ısrarla söylüyoruz. Muhakkak evlatlarımıza çocukluk çağı aşılarını yaptıralım. Genişletilmiş bağışıklığı programı kapsamında 13 farklı hastalığa ücretsiz aşılama yapılmakta. Aile hekimlerimizde gerekli durumlarda hastane acillerinde bazı aşılar yapılmakta. ASM'lerde toplum sağlığı merkezlerimizde aşılamalar yapılmakta ve devletimiz bu aşılama hizmetlerini ücretsiz sunmakta. Muhakkak çocukluk çağı aşılarımızı yaptıralım. Yine ekstra bir riskimiz var. Çocukken biz bu aşıları yaptırmadık. Ve bu enfeksiyonları geçirmedik. Difteri boğulmayınca tetenos, kızamık, kızamıkçık,suçiçeği, hepatit A, hepatit B, hemofilisi,influenza tip B, pnömokok bunun gibi enfeksiyonları geçirmedik. İleriki yaşlarda yetişkin olarak bu enfeksiyonları geçirmek çok daha riskli ve hayatı tehdit eden tabloya sebebiyet vermekte. Bu yüzden çocukluk çağında bu aşıları yaparak hem kendimizi, evladımızı hem, başkalarının evlatlarının hem tüm toplumu koruyoruz. Ve ileride gelişecek erken ölümleri de engellemiş oluyoruz. Bu yüzden tüm vatandaşlarımızı tüm hastalarımızı evlatlarını, çocukluk çağı aşılarını yaptırmak için muhakkak aile sağlığı merkezlerimize, toplum sağlığı merkezlerimize bekliyoruz.” Dedi.
            “Yurtdışındaki endemik hastalıklara karşı aşılamala ücretsiz olarak sağlanıyor”
          Edirne İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. İshak Yıldırım, yurtdışına çıkacak vatandaşların özellikle seyahat sağlığı birimlerinden vatandaşların gidecekleri ülkelerdeki endemik hastalıklara karşı aşılama yaptırabileceklerine de dikkat çekti.
            Yıldırım, “Yurt dışına çıkacaksınız. Özellikle birtakım hastalıklar olan bir ülkeye gideceksiniz. Örneğin Hindistan'a gideceksiniz. Ya da hacca gideceksiniz oralarda bulunan endemik hastalıklarla ilgili aşılamalar da yapıyoruz. Bu hizmeti de sağlık müdürlüklerimizden, sağlık müdürlüğümüzden alabiliyorsunuz. Muhakkak aşılarımızı olalım. Bu konuda da muhakkak sevdiklerimizi aşı olmaya davet edelim. Dediğim gibi genişletilmiş bir açıklama programı kapsamındaki 13 hastalığa dair tüm aşılar Ücretsiz olarak yapılmakta. Bağışıklama konusunda hiçbir zaman emeklerini esirgemeden bütün bağışıklama hizmetini eksiksiz yerine getirmeye çalışan tüm sağlık çalışanı arkadaşlarıma çok teşekkür saygılar sunuyorum ederim.” Şeklinde konuştu.
          Dünya Aşı haftası kapsamında Karaağaçta Aile Sağlığı merkezinde düzenlenen programda hem çocukların aşıları hem de enfeksiyonlara karşı yetişkinlerin aşıları yapılarak farkındalık oluşturuldu.

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN