Üniversitelilerden İsrail'e tepki yürüyüşü

Edirne'de öğrenciler İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto etti. Üniversite öğrencileri sessiz yürüyüş yaparak saldırılara tepki gösterdi.

Üniversitelilerden İsrail'e tepki yürüyüşü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de Trakya Üniversitesi Bolca Ana Yemekhanesi önünde toplanan üniversiteli gençler İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları protesto etti.

Öğrenciler sessizce rektörlüğe kadar yürüdü. Yürüyüşün ardından rektörlük binası önünde basın açıklaması yapıldı. Filistin'de hayatını kaybedenler anısına dua edildi.

Hazırlanan basın açıklamasını okuyan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi 4’ncü sınıf öğrencisi İbrahim Çetindağ, 17 Ekim 2023 tarihinin İsrail Devleti’nin 75 yıldır, sistematik şekilde sivil Filistin halkına karşı ağır silahlı güç kullanarak uyguladığı saldırıların zirveye ulaştığı gün olduğunu aktardı.

 

Kimliğinin tespit edilebilmesi için avuçlarına isimleri yazılanlar gibi nice masum meleklerin kurban edildiği, tüm bu olaylara sessiz kalanların bir kez daha vicdanını toprağa gömdüğü günlerden bir gün olduğunu söyleyen Çetindağ, "Lakin o gün, İsrail’in hukuksuz ve insanlık dışı saldırılar gerçekleştirdiği ilk gün değildi. Öncesinde de hafızamıza kazınmış olanları unutmadık, unutmayacağız. Mümkün olmadığını bildikleri halde, sadece 24 saatte bölgenin boşaltılmasını isteyip boşaltmaya çalışan sivillerin konvoyunu yoldayken vuranları; öz vatanında evleri başına yıkılarak yurdundan edilenleri unutmayacağız! Yasaklı fosfor bombaları ile her nefeste ciğerleri yakılarak boğulan, başına dayanan namluya karşın nefsi müdafaa için tek silahı yerdeki taş olan masumları unutmayacağız! Sokaklarda gülüşerek oyunlar oynaması gerekirken çocuk yaşta hapishanelere esir alınan, uyuyup da büyüyeceği yatağından bombardıman sesleriyle sıçrayarak uyanan çocukları… Görevi can kurtarmakken can veren, beyaz önlüğü kefeni olan doktorları" ifadelerine yer verdi.

"Vazifemizi gerçekleştirmek adına burada hep beraberiz"

Kuvözlerde makinelere bağlı olarak yaşama zar zor tutunurken kesilen elektrik yüzünden hayata gözlerini açar açmaz tekrar yuman yavruları unutmayacaklarını aktaran  Çetindağ, "Yavrusundan geriye kalanları sokak sokak arayan babaları, kucağında çocuğuyla feryat eden anaları… Unutmayacağız… Biz, dünya ve tarih unutmayacak. Nesilden nesile aktarılacak o kara sayfalarda İsrail Devleti’nin imzası kalacak. İşte bizler bu kara sayfaları beyaz satırlarla dolduracak yegâne kişileriz, masumların canı için yan yana harfler gibi dizilmişiz. Sesini duyuramayanların sesi olmak; din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin tüm dünya insanları olarak asli görevimiz. Yaşananlar karşısında sessiz kalmayı insan onuru ve vicdanına aykırı bulan bizler, Trakya Üniversitesi öğrencileri, vazifemizi gerçekleştirmek adına bugün burada hep beraberiz" dedi.

Uluslararası hukuku ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni hiçe sayan, yasaklı silahlar kullanıp elektrik, su ve besin kaynaklarını keserek Filistin halkını açık hava hapishanesi olarak anılan Gazze’de açlığa, sefalete ve ölüme mahkûm eden İsrail’i şiddetle kınadıklarını söyleyen Çetindağ, "Sesimiz gökleri titretmedikçe, tarafsızlığını kaybetmiş medyanın çarpıtılmış haberlerine maruz kalanlar uyanmadıkça bu zulüm ve insanlık dramı asla son bulmayacak. Kadın, erkek, çocuk, yaşlı demeden masumların canını alan bu şiddet, küçücük meleklerin kanatlarını koparmaktan çekinmeyen bu hudutsuz saldırılar, hiç bitmeyecek. İşte tam da bu yüzden masumlar ve mazlumlar için buradayız, ayaktayız!" şeklinde açıklamada bulundu.

Basın açıklamasının ardından Filistin'de hayatını kaybedenler için dua edildi.