Cumhuriyet'in 100. yılı sanatla buluştu

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü tarafından Cumhuriyet'in 100. yılında Sanat Festivali etkinlikleri kapsamında serigrafi atölyesinde Cumhuriyet teması konu oldu. 

Cumhuriyet'in 100. yılı sanatla buluştu
TAKİP ET Google News ile Takip Et


           
            Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Serigrafi atölyesinde öğrencilere serigrafi hakkında bilgi veren Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Kerim Şenoğlu, “Cumhuriyet’i en iyi anlatan sanat ile kutlayacaklarını belirtti.

            Cumhuriyet’i en iyi anlatma tekniğinin sanat olduğuna dikkat çeken Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Kerim Şenoğlu, “Biz burada bir sanat haftası düzenledik. Aslında Cumhuriyet’imizin yüzüncü yılı için. Ki Cumhuriyet’imiz aslında en iyi anlatan belki kelime, belki sanat. Çünkü Cumhuriyetle beraber biz aslında Batı resminin batı sanatının neredeyse tam anlamıyla bir paydaşı olduk. Bu açıdan biz de aslında Cumhuriyet’imizi kutlama törenlerini biz de böyle sanat etkinlikleriyle kutlamak istiyoruz.” Dedi.

            Öğrencilere Serigrafi (baskı tekniği) hakkında bilgilendirmelerde bulunan Doç. Kerim Şenoğlu şunları kaydetti; “Serigrafi aslında biraz farklı bir resimsel, özgün baskı tekniği. Bunun diğer baskı tekniklerinden temel farkı bir basitliği, ucuzluğu ve sürdürülebilirliği. Yani diğer bazı tekniklerden çok fazla teçhizat isterken, çok fazla maliyet isterken, pres isterken, serigrafi her eve girebilecek bir baskı tekniği. Bu açıdan da sanatçılar için veya kentliler için kumaş deseni basacaklar için. İşte afiş basacaklar için ya da bez çanta basacaklar için bir üretim metodu. Onun için de Edirne'de serigrafinin olması gerektiğini, serigrafinin bir şekilde kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için de dışarıya bir bilgi vermek için böyle bir etkinlik düzenledik. Burada da hem yurttaşlarımız var. Edirne yurttaşlarımız hem de kendi öğrencilerimiz kaynaşmış ve görüşmüş oluyor. Tema Aslında Cumhuriyet’in yüzüncü yılı, biz biraz da tabii ki Edirneli olduğumuz için hani her konuda bir Edirne dahil etmeyi seviyoruz. Temamız Cumhuriyet ve Edirne aslında. Cumhuriyet ve Edirne üzerine burada workshop yapacağız. Serigrafi ile bir eser ortaya koyacağız. Kalıplarla çoğaltacağız ve gelenlere dağıtacağız. Edirne'nin tarihsel kimliğinde kimliğini biz ön planda tutacağız. Biz plastik sanatsal toplumluğu olarak tramvay son zamanlarda bir tramvay kampanyası yürütüyoruz. Edirne'de tramvay istiyoruz diye bir kampanya yürütüyoruz. Bunun için tramvay olacak. Geçmişle gelecek arasındaki vasıta temel ayrım yapacak bir iş düşünüyoruz. Yani bu birinci tasarım ikinci tasarımsa tamamen işte Edirne'nin  Osmanlı kimliği özgü bir şekilde ve Bayrak temalı bir ikinci bir iş olacak.”

Cumhuriyet’in 100. yılında sanat festivali etkinlikleri kapsamında serigrafi tekniği ile yapılan eserler vatandaşlara dağıtıldı.  

EBRU YILDIZ GÜNENÇ