• Haberler
  • Edirne
  • Üniversite öğrencileri, huzurevi sakinleri ile bir araya geldi

Üniversite öğrencileri, huzurevi sakinleri ile bir araya geldi

Yaşlıların dijital oyunlarla hem fiziksel hem de zihinsel aktivitelerini artırmayı hedefleyen 'Kanka-Tek' projesi çerçevesinde huzurevi sakinleri ile bir araya gelen üniversite öğrencileri, 'havaya çiz', 'ışıkları söndür' ve 'meyveleri kes' gibi oyunlarla keyifli zaman geçirmelerine katkı sağladı.

Üniversite öğrencileri, huzurevi sakinleri ile bir araya geldi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de huzurevi sakinleri ile üniversite öğrencileri arasında dostluk bağları güçlendiren  "Kanka-Tek" projesi, yaşlılardan tam not alıyor. Dijital oyunlarla yaşlıların hem fiziksel hem de zihinsel aktivitelerini artırmayı hedefleyen "Kanka-Tek" projesi üniversite öğrencileri ile huzurevi sakinlerini buluşturuyor.

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ile Edirne Huzurevi Müdürlüğü tarafından yürütülen "Kanka-Tek"projesi, teknoloji temelli aktivitelerin günlük yaşamda kullanılmasını teşvik ederek beden ve zihin sağlığını destekliyor.

Proje kapsamında, üniversite öğrencileri hem dijital oyunlar aracılığıyla hem de teknoloji bilgilerini paylaşarak huzurevi sakinlerine eşlik ediyor. Etkinlikler, yaşlıların teknolojiye olan ilgilerini artırmanın yanı sıra zihinsel ve fiziksel olarak da aktif kalmalarını sağlıyor. Haftada bir gün düzenlenen buluşmalarda, öğrenciler ve yaşlılar bir araya gelerek "havaya çiz", "ışıkları söndür" ve "meyveleri kes" gibi oyunlar oynuyorlar. Proje, sadece teknoloji bilgisi ile sınırlı kalmayıp aynı zamanda öğrenciler ile yaşlılar arasında deneyim ve bilgi paylaşımını da beraberinde getiriyor.

Trakya Üniversitesi Arş. Gör. Uzman Fizyoterapist ve Proje Eğitmeni Büşra Mehder Akbaş, projenin detaylarını anlattı. Projeyle birlikte farklı nesillerin bir araya geldiğine değinen Mehder, yaşlıların teknoloji araçlarıyla buluştuğunu ifade etti.

Huzurevi sakinleriyle öğrencilerin iletişiminin arttığını belirten Akbaş, "Projemizin amacı yaşlılarımızın sağlıklı yaşlanmasına destek sağlamak. Teknoloji temelli oyunlarla yapılan egzersizlerle huzurevi sakinlerinin fiziksel kapasitelerini geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 3. sınıf öğrencisi Melek Çiftçi ise projede yer almaktan duyduğu mutluluğu anlattı.

Huzurevi sakinlerinin yaşlanma sürecine destek olmak için çaba sarf ettiklerini vurgulayan Çiftçi, “Yaşlıların reaksiyonlarını geliştirecek, fiziksel aktivitelerine katkı verebileceğimiz oyunlar oynuyoruz. Onları teknolojiyle buluştururken bizler de onlardan faydalanıyoruz. Birlikte bir şeyler yapmak, aynı sevinci yaşamak çok güzel.” Dedi.

Öğrencilerden Kadir Kaan Demiralp ise huzurevi sakinleriyle iletişim kurmanın çok keyifli olduğunu, fiziksel kapasitelerini arttırmak için teknolojik oyunlar oynadıklarını ifade etti.

"TEKNOLOJİK OYUNLARA AYAK UYDURMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Huzurevi sakinlerinden 72 yaşındaki Selahattin Ayar öğrencilerle oynadıklarını oyunları ilk defa denediğini ve çok keyif aldığını söyledi.  Teknolojik oyunlara ayak uydurmaya çalıştıklarını aktaran Ayar, “Öğrenciler çok iyi. Hepsi benim torunum gibi. Onlarla oyunlar oynuyoruz. Birlikte grup olup hareketli oyunlar oynuyoruz. Spor yapmayı çok seviyorum. Asansör hiç binmem, hep merdiveni kullanıyorum. Bu projeye zevkle katıldım, yarışmak bize enerji katıyor" dedi.

Huzurevi sakinlerinden Cezmi Sıdal, öğrencilerinin kendileriyle ilgilenmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.  Oyunlara uyum sağladıklarını ve çok keyifli olduğunu söyleyen  Sıdal, “Dostluklar çok güzel, onlarla kanka olduk. Teknolojik oyunlara alışmaya çalışıyoruz. Arada biraz kuşak farkı var ancak onların yardımıyla ilerleme sağladık” dedi.

Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar