Türkiye'nin çeltik deposu olan Edirne'de ekim başladı

Türkiye'deki çeltiğin yaklaşık yüzde 45'inin üretildiği Edirne'de ekim sezonu başladı. Çeltiğin ekim sezonunu mevsim yağışları nedeniyle gecikti.

Türkiye'nin çeltik deposu olan Edirne'de ekim başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sofraların vazgeçilmezlerinden olan pirincin üretimi için aylar sürecek mesai başladı. Türkiye'nin çeltik ihtiyacının yüzde 45’inin karşılandığı Edirne'de üreticiler çeltik tohumunu toprakla buluşturdu.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte çeşitli sistemlerle hazırlanan tarlalara ilk olarak su verildi. Ardından çiftçiler çeltik tohumlarının ekim işlemini gerçekleştirdi.Bu yıl mevsim yağışlarının uzun sürmesi nedeniyle ekim sezonunda gecikme yaşandı.

Özcan Çetin, çeltik ekiminin yüzde 50’sini tamamladıklarını söyledi.

Hayırlı bir sezon geçirilmesi dileğinde bulunan Çetin, “Bu yıl yağışlardan dolayı biraz geç kaldık ama Mayıs ayı içerisinde bitirmeye çalışıyoruz. İnşallah bol bereketli bir yıl olur. Ülkemiz açısından da, çiftimiz açısından da, tüketimiz açısından da bereketli bir yıl olur. Bu anlamda Trakya pirinçte ülkenin yüzde 50'sini üretiyor. Biz de memnunuz bu oranı daha fazla yukarıya çekmeye çalışıyoruz. En kaliteli ürünü yetiştirmeye çalışıyoruz. Ülkemize yetecek pirinci yetiştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Çeltik, 120-130 gün su içinde duran bir bitkidir. Bol su istiyor. Biraz meşakkatli oluyor ilaç ve gübrelemesine dikkat etmek gerekiyor. Zor ama üretmek de güzel. Çeltik ekilişlerimizi hem geleneksel yöntemlerle hem de makineli yöntemlerle yapıyoruz.  Bu yıl geç kaldığımız için traktörün girmediği yerlerde geleneksel yöntemlerle ekim yapıyoruz. Bazı yerlerde drone ile de ekilişler oluyor. Zamanla ekim çoğunlukla drone ile ekilişe doğru kayacak" dedi.

İşçilerden Erkan Solakoğlu da ekimden çuvallamasına kadar her şeyini kendilerinin yaptığını aktardı.Her sene belli miktarda arazide çeltik tohumu saçtıklarını dile getiren Solakoğlu, 7 yıldan beri bu işi yaptığını, günlük 250-280 dekar ekim yaptıklarını kaydetti.

Solakoğlu, soğuk ve çamur gibi zorluklarla karşılaştıklarını ifade etti.

İşçilerden Volkan Meşeoğlu ise, işlerinin zor olduğunu anlattı. Ekim sezonunda gün boyunca çamur ve batakla boğuştuklarını söyleyen Meşeoğlu, "Yılın belli ayları oluyor. Her yıl bu işi yapıyoruz. Daha 10-15 gün ekim devam eder. Biz köylünün tamamına çalışıyoruz. Kimde ne kadar arazi varsa oraya gidip ekim yapıyoruz. Bazen zorlanıyoruz. Çamurun batağın içinde gezmek sırtında çuval taşımak avucumuzla saçmak çok zor. Öncelikle Allah çiftçimize versin ki onlardan da bize gelsin. Avucumuzla ayarlayıp dönüm başına 20 kilo kadar tohum saçıyoruz" dedi. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN