• Haberler
  • Edirne
  • Tır sürücülerinin vize sorunu ülke ihracatını olumsuz etkiliyor

Tır sürücülerinin vize sorunu ülke ihracatını olumsuz etkiliyor

Avrupa'nın çeşitli ülkelerine ticari yük taşımacılığı yapan tır sürücülerinin vize sorunu ülke ihracatını da olumsuz etkiliyor.

Tır sürücülerinin vize sorunu ülke ihracatını olumsuz etkiliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Vize başvurularının uzun sürmesi veya randevu bile alınamamasından şikayetçi olan tır sürücüleri, bu duruma bir an önce çözüm bulunmasını talep ediyor.

Türkiye'de 8 bine yakın lojistik firması ve 550 bin ticari yük taşıyan TIR bulunuyor. Ancak vize engeli nedeniyle sadece 60 bin civarında TIR yurt dışına çıkabiliyor. Vize randevuları aylar sonrasına veriliyor, ülke ihracatı zayıflıyor. Avrupa ülkelerine taşımacılık yapan TIR sürücüleri schengen (şengen) vizesi almakta zorlanıyor. Bu durum ülke ihracatını olumsuz etkiliyor.

" TAŞIMACILIKTA EN BÜYÜK SORUN VİZE"

Sektörde en büyük problemin vize olduğunu söyleyen Uluslararası taşımacılık firma yetkilisi Murat Kaya,Şoförlerin vize almakta zorlandığına dikkat çekti.

Başvurulara geç cevap verildiğini veya olumsuz geri dönüş olduğunu aktaran Kaya, başvuruların 3 ila 8 arasında sonuçlandığını bu nedenle hem ülke ekonomisinin hem de sektörün maddi kayıp yaşadığını ifade etti.

Türkiye’de 500 binden fazla kayıtlı tırın olduğunu dile getiren Kaya, “Birçok şoföre ihtiyaç var. Vize başvurularında birçok yığılma olduğu zaman gecikmeler oluyor ve çok ağırdan alınan işlemler söz konusu. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir haberde 500 bin tırın sadece 60 bininin yurt dışına çıkabildiği belirtilmişti. En büyük etkenlerinden birisi evet dünyadaki ekonomik sıkıntılar kaynaklı. Alımlar ve satışlar biraz düşük durumda" dedi.

“KOMŞU ÜLKELERİN ALTYAPILARI YETERLİ DEĞİL”

Türkiye’nin gümrük kapıları anlamında çok gelişmiş olduğunu belirten Kaya, komşu ülkelerin altyapı sorunları olduğuna değindi.

Komşu ülkelerdeki sorunların Türkiye’yi de olumsuz etkilediğini söyleyen Kaya, “Bütün bunlar Türkiye'nin ihracatını, ekonomisini baltalıyor diyebiliriz. Yani buradan talep geliyor, yurt dışından talep geliyor ama transit süreleri olsun, varış süreleri olsun veyahut da buradan çıkacak olan araçların bekleme süreleri olsun alıcı tarafında bazı soru işaretleri oluşturuyor. Bir an önce buradaki sorununa bir çözüm bulunması gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

Romanya’dan Antalya’ya gelen tır şoförü Ahmet Sezgin, vize başvurularında çok uzun süre beklediklerini söyledi. Vize probleminin Türkiye’nin ve kendilerinin ekonomisini olumsuz etkilediğini vurgulayan Sezgin, bu durumun çözülmesi gerektiğini belirtti.

Makedonya’dan İstanbul’a yük taşıyan tır şoförü İbrahim Umut da vize probleminin 3-4 yıldır devam ettiğini ifade etti. Karadağ’dan Kocaeli’ne yük taşıyan tır şoförü Mehmet Sait Şahin ise vize randevularının kapalı olduğunu söyledi.  Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar