Tezgahlarda yerini alan fideler ekilmeyi bekliyor

Havaların ısınmasıyla birlikte tezgahlarda yerini alan fideler ekilmek üzere alıcılarını bekliyor.

Tezgahlarda yerini alan fideler ekilmeyi bekliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaz mevsiminde bahçesinden ya da balkonundan taze sebze, meyve ve yeşillik toplamak isteyen vatandaşlar fide satıcılarının yolunu tutuyor.

Domates, biber, salatalık, patlıcan, çilek gibi yaygın meyve ve sebzelerin fide fiyatları 5 lira ile 20 lira arasında değişiyor. Yaz mevsiminin yaklaşması ile kendi meyve sebzesini yetiştirmek isteyen vatandaşlar fidelere yoğun ilgi gösteriyor.

Edirne’de 9 yıldır tarım ile uğraşan Salih Özkal, “Fidelerimizi ocak ortası, şubat başı gibi tohum olarak ekiyoruz. Tohumlar seralarda büyüyerek nisan ayının başından itibaren tezgahlarımıza gelmeye başlıyor” dedi.

Meyve ve sebzelerin filizlenme sürelerinin farklı olduğunu belirten Özkal, “Şu an yazlık olarak geçen biber, domates, patlıcan, kavun, karpuz, salata gibi genel fidelerin birçoğu var.” Şeklinde konuştu.

Özkal, ilerideki günlerde farklı fide çeşitlerinin geleceğini söyledi.

Fiyatların uygun olduğunu dile getiren Özkal, “Fiyat aralığımız da 5 ile 10 lira arası değişiyor, çilek, misket domates gibi özel fidelerin de fiyatı 20 TL civarı oluyor.” İfadelerini kullandı.

Ayrıca yeni başlayan ve fideleri nasıl dikeceğini bilmeyen vatandaşlar için de önerilerde bulunan Özkal, şunları kaydetti:

“Fide topraklıysa eğer dağılmaması, köklüyse güzel ekilip ilk suyunun güzel verilmesi ve gübrelemesinin yapılmasına dikkat edilmelidir. Fide dikmeden önce toprağın güzel hazırlanması gerekiyor. Güzel bir çapalama yapılması gerekiyor. Çapalama yapılmamışsa bel küreği ile yapıp daha sonra tırmıkla güzel düzenlemesi lazım ki alttaki toprağı yukarı çıkaralım ve fideyi yeni toprakla buluşturalım.” 

KUMRU ÖNGÜN