Tava ciğerde tarife değişikliği yok ama zam var

Edirne'de Ocak ayında porsiyonu 120 TL olarak belirlenen ve tavan fiyat uygulamasına geçilen meşhur tava ciğeri bazı esnafların girdi maliyetlerini gerçekçe göstererek porsiyonunu 140 ile 160 TL'den satmaya başladığı görüldü.

Tava ciğerde tarife değişikliği yok ama zam var
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'nin gastronomi kültüründe önemli bir yeri olan tava ciğerin fiyatı durduğu yerde durmuyor. Tavan fiyat belirlenmesine rağmen tarifeye uymayan bazı esnaf, bir porsiyon tava ciğeri 160 liradan satışa sunuyor.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Irmak, “En son verdiğimiz tarife 120 TL, üzerinde satıyorlar ise ilgili kurum ve kuruluşların ilgilenmesi gerekir. Tarifenin üzerine çıkan arkadaşlar olduğunu duyuyoruz. Tarifelere uymayan esnaflara ETSO olarak yaptırım uygulatma pozisyonumuz yok.” Dedi.

         Edirne’nin yöresel lezzetlerinden olan Tava Ciğer, fiyatları bazı esnaflar tarafından tarifenin üzerinde satılıyor. Esnaflar tarafından odalardan zam talep edilmeden maliyetler gerekçe gösterilerek tarife fiyatı 120 TL olan tava ciğer, 140 ile 160 lira arasında satışa sunuluyor.

         Bazı esnaflar ise Tava Ciğeri tarife fiyatı olan 120 TL’den satmaya devam ediyor.

         Tava Ciğer tarife fiyatının en son 120 TL olarak belirlendiğini esnaflar tarafından fiyat artış talebi olmadığını belirten Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Irmak, tarife dışı uygulamalar var ise bunları denetleyecek birimler olduğunu belirtti.

         Tarifelerde artış isteyen esnafların odalara başvuru yapması ve ilgili komitelerin incelemelerin ardından belirlenen tarifeye göre satış yapmaları konusunda uyarılarda bulunan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Irmak, “Şuanda Tava Ciğer tarifesini 120 lira olarak vermiştik. Ciğercilerin, esnafların fiyat denetimlerini yapan kurum bizler değiliz. Esnaflarımız bizlere müracaat ediyor. İlgili komitelerde maliyetler fiyatlar değerlendirildikten sonra yönetimin tarafından fiyat tespit edilerek tarif veriliyor. Tarife dışı uygulamalar var ise bunları denetleyecek başka birimler var. İl Ticaret ve Belediye Zabıta Müdürlüğü bunları denetleyecek birimlerdir. Ciğercileri kategorize etmek istemiyorum. Yüksek fiyat hak eden ve etmeyen ciğerciler var. Aslında temel gıda maddelerinin dışındaki hizmetin tarife ile olmasına karşıyım. Ama prosedür gereği oda olarak değerlendirip tarife veriyoruz. Esnafların bize talebi olmadan biz tarife çalışması yapmayız. Vatandaş memnun demektir. Tava ciğer için 120 liranın üzerinde yeni müracaat olmadı. Müracaat olmadığı takdirde değerlendirme yapamayız. Bizim odamıza bağlı olan ciğerciler bir talebi olur, onun içinde makul gerekçeler gerekli yani, ciğer fiyatı arttı, yağ fiyatı şu kadar oldu. Açıklamaları olduğu süreçte bizlerde değerlendirmelerimizi yaparak tarifeleri ona göre belirleriz. En son verdiğimiz tarife 120 TL, üzerinde satıyorlar ise ilgili kurum ve kuruluşların ilgilenmesi gerekir. Tarifenin üzerine çıkan arkadaşlar olduğunu duyuyoruz. Tarifelere uymayan esnaflara ETSO olarak yaptırım uygulatma pozisyonumuz yok. Ben üyelerimizin yanındayım ama halkında yanındayım. Maliyetler yükseldiyse ilgili komitelerden karar çıktıktan sonra tarifeye geçmelerini öneririm. Herkes kafasına göre fiyat tarifesi uygulamamalı” ifadelerine yer verdi.

         “Ciğerin olması gereken fiyatı 120 liradır”

         Tava ciğer fiyatının tarife fiyatına uygun sattıklarını belirten Ciğerci Esnafı Kemal Imrak,  bizlerde artış olduğu takdirde sakatatçılarında artış yaptığını söyledi.

         Serbest piyasadan dolayı fiyatlarda sürekli hareketlilik olduğunu belirten Ciğerci Imrak şunları kaydetti;  “Tava ciğerin fiyatı 120 lira. 160 liraya da satan yerler var ama olmaması lazım. Resmi fiyatımız 120 lira. 40 yılı aşkın süredir bu işi yapıyorum. O günden bugüne kadar söylemiş olduğum tek şey şu ne zaman fiyatlarda bir artış olursa biz de 1 lira, sakatatçılarda 10 lira artış olur. Biz bunun imalatçısıyız yüzde 20 artımı var.  Tek ele düşmüş vaziyet yaşıyor sakatat ve et.  Hayvan yetişmiyor ve bakımı zor. Ciğerin olması gereken fiyatı 120 liradır ben bu şeklide düşünüyorum. Serbest piyasadan dolayı fiyatlarda sürekli değişiklik oluyor.  Fiyatın artması hem bizim için hem de buraya gelen misafirlerimiz için büyük zarara neden oluyor. 5-10 lira artırmakla müşteri kaybediyoruz 40 liralık artış çok fazla. 4 kişi geldiği zaman 500- 600 lira kalkamaz masadan. Bu fiyatları Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası belirliyor.” Şeklinde konuştu.

Maliyetlerin yüksek olduğunu belirten Ciğerci Esnafı Erdal Akgün, sakatat fiyatlarındaki artış nedeniyle tarife fiyatlarında değişiklik yaptıklarını belirtti. Esnaf odası ciğercilerinden olan Ciğerci Akgün, EDESOB tarafından belirlenen tarifenin 140 TL olduğunu onlarda uyguladıklarını belirtti.

Umut Işık