Tarihi lezzet ciğer sarmanın tanıtımı gerçekleştirildi

Osmanlı'dan günümüze kadar uzanan ve Edirne'nin tarihi lezzetleri arasında yer alan Rumeli usulü ciğer sarmanın tanıtımı gerçekleştirildi. Ciğer sarmanın Coğrafi işaretli tescilli ürün olarak yeniden gün yüzüne çıkartılacağını ifade eden Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, tarihi lezzetin kentte bulunan restoranların menülerinde yerini alması için çalışmalar yapacaklarını kaydetti.

Tarihi lezzet ciğer sarmanın tanıtımı gerçekleştirildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Rumeli usulü ciğer sarma Osmanlı'dan günümüze kadar uzanan tarihi bir lezzet. Yapım aşaması oldukça zor olan ve çeşitli aşamalardan geçen ciğer sarma, kuzu ciğerinin zarından ayıklanıp küçük olacak şekilde doğranarak iç pilavının harmanlanmasıyla hazırlanıyor.

                Kuzu gömleğinin içine iç pilavın top şeklinde koyulmasıyla hazırlanan ciğer sarma fırında kızartıldıktan sonra sofralardaki yerini alıyor.

                Yerli ve yabancı turistlerin tercihleri arasında olan ciğer sarma damaklarda bıraktığı tat ile birlikte herkesten tam not alıyor.

                Edirne'de İpsala Pirinci, Keşan Satır Et, Keşan Siğilli Bamya, Meriç Kara Kavunu, Edirne Beyaz Peyniri, Edirne Badem Ezmesi, Edirne Mis Meyve Sabunu, Deva-i Misk Helvası, Tava Ciğerin ardından Edirne Ciğer Sarma ile birlikte coğrafi işaretli tescilli ürün sayısı 10'a yükseldi.

                Osmanlı'dan kalan meşhur lezzetler arasında yer alan ciğer sarmanın tanıtımında açıklamalarda bulunan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Edirne'de coğrafi işaretli ürünlerin sayısının 10'a çıktığını söyledi.

                Tarihi lezzet ciğer sarmanın tescilini aldıklarını ifade eden Zıpkınkurt, coğrafi işaretli ürün sayısını arttırmak için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Coğrafi işaretle tescillenen ciğer sarmanın kentteki lokantaların menülerine girmesi için çalışmaların başladığını söyleyen Zıpkınkurt, coğrafi işaretli ürünlerin artmasıyla kente gelen misafirlerin bu ürünlere taleplerinin artacağını belirtti.

                Taleplerin artmasıyla birlikte hem ürünün değerinin artacağını hem de işletmelerin kârının artacağını vurgulayan Zıpkınkurt, herkesin bundan faydalanacağını aktardı.

                Turistlerin bölgelerdeki coğrafi işaretli ürünleri yemeye özen gösterdiğine dikkat çeken Zıpkınkurt, Edirne'nin bu anlamda zengin bir kent olduğunu kaydetti.

                Coğrafi işaretli ürünlerin bölgede artmasının turizme katkı sağlayacağını ileten Zıpkınkurt, Kırklareli'nde 4, Tekirdağ'da 7, Çanakkale ve Edirne'de 10 coğrafi işaretli ürün olduğunu belirtti.

                Coğrafi işaretli ürün sayısını arttırmak çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Zıpkınkurt, acıbadem, bademli kurabiye, aynalı süpürge ve Lalapaşa karakovan balı gibi ürünler için başvuru yaptıklarını söyledi.

Ciğer sarmayı menülere eklemek için çalışmaların başladığını dile getiren Zıpkınkurt, 'Ciğer sarma şehirde bilinmesine rağmen esnaf lokantalarında pek fazla yer almıyor. Geçmişten günümüze gelen bu lezzeti lokantalardaki menülere eklemek için çalışma yapıyoruz. Coğrafi işaretin alınmasıyla ilgili ciddi bir akademik çalışma yapılması gerek. Bununla alakalı gerekli araştırmaları yaparak, eskiye dayalı dokümanları topladık ve daha sonrasında topladığımız bu çalışmaları bakanlığa gönderdik' dedi.
Kumru Öngün