Soğuk havalar batarya ömrünü etkiliyor

Soğuk havalar kış aylarında telefon bataryalarını olumsuz etkiliyor. Şarj dayanıklılık süresinin düştüğü yönde şikayet aldıklarını belirten Cep Telefonu Teknisyeni Cenk Dilmeç, telefonun belirli bir sıcaklıkta tutulması gerektiğini aktardı.

Soğuk havalar batarya ömrünü etkiliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şiddetli soğuk, ani ısı değişimleri özellikle kış aylarında telefon bataryalarını olumsuz etkileyebiliyor. Yaşanan soğuk havaların sonucunda, yeni nesil akıllı telefon bataryaları, gün içerisinde ani bir şekilde bitebiliyor.

Hava değişimlerinin yeni nesil akıllı telefonlarını ciddi şekilde etkilediğini belirten Cenk Dilmeç, soğuk havalarda vatandaşların cep telefon şarj dayanıklılık süresinin düştüğü yönde şikâyetler aldıklarını belirtti.

Dilmeç, “Kış aylarında en çok bize gelen şikâyetler, telefon şarjlarının hemen bittiği yönünde. Bu tip şikâyetleri sıfır batarya değişimi ile gidermeye çalışıyoruz. Ancak şarjı uzun süreli dayanmayan telefonlarla sürekli karşılaşıyoruz bunun da nedeni soğuk. Bunu vatandaşlar tecrübe de edebilir, telefonu buzdolabına koyduklarında şarjının düştüğünü gözleriyle görebilir. Biz de bunu şikayetler üzerine mesleğimiz gereği tecrübe ettik. Hava şartları belirli bir derecenin altına düştüğü zaman telefon şarjı az gitmeye başlıyor.” Dedi.

Dilmeç, çalışan veya günün belirli bir bölümünü dışarıda geçiren vatandaşların, cep telefonlarında meydana gelen hızlı şarj tüketimi sorun haline geldiğini aktardı.

“KALİTELİ BATARYALAR KULLANILMALI”

Telefonun belirli bir sıcaklıkta tutulması gerektiğinin altını çizen Dilmeç, “Bizim müşterilerimize öncelikli olarak tavsiyemiz kaliteli bataryalar kullanmaları yönünde. Daha sonra telefonlarını belirli sıcaklıkta tutmalarını öneriyoruz. Telefonlarını soğuk zeminler üzerine bırakmamalarını ya da kılıf kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Kılıfın şöyle faydası var, kışın üşüdüğümüzde mont giyiyoruz, bizi sıcak tutuyor ve biz kendimizi daha iyi hissediyoruz. Bataryayı da aynı şekilde muhafaza edebiliriz. Örneğin, bir silikon kılıf ya da plastik kılıflar telefon için daha faydalı olacağını düşünüyoruz.” Şeklinde konuştu.

Vatandaşların yeni batarya almasını dile getire Dilmeç, “Soğuk havalarda cihazların bataryaları tam randımanlı çalışmadığı için direkt kendisini çektiği akımdan kaynaklı belli ediyor.  Vatandaşlar bu durumda o bataryayı kullanmamalı yeni bir batarya almalıdır.  Telefonunuzun uzun süre soğuk havaya maruz kalmasına engel olun. Kesinlikle arabada unutmayın. Cebinizde, çantanızda ya da paltonuzun cebinde taşıyın. Böylece cihazın pilini, ekranını ve elektronik parçalarını soğuktan koruyabilirsiniz.” İfadelerine yer verdi.

“TELEFONLAR ÇOK FAZLA ŞARJ EDİLMEMELİ”

Batarya sağlığını korumanın önemli olduğunu aktaran Dilmeç, “150-200 dolumun üzerinde bataryanın kullanım ömrü düşüyor. Özellikle akıllı cihazlarda yüzde 20’nin altına bataryayı düşürmemek ve yüzde 80’nin üstüne şarj etmemek lazım. Çok fazla şarj edilmemeli bu şekilde batarya sağlığı korunabilir. Batarya sağlığını korumak oldukça önemlidir.” Dedi.  Dilek Şahin