'Siyasi tartışmalarda bir aktör değilim ve olmayacağım'

Geçtiğimiz günlerde 'Saros Körfezi Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Çalıştayı' sonrası CHP İl ve Keşan İlçe yönetimlerinden eleştiriler gelmişti. Eleştirilere cevap veren Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, siyasetin içerisinde olmamaya çalıştığını ve 'peşkeş çekme', 'rant' gibi söylemleri kınadığını söyledi.

'Siyasi tartışmalarda bir aktör değilim ve olmayacağım'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık valilik toplantı salonunda basın açıklaması gerçekleştirdi. Geçtiğimiz günlerde Vali Kırbıyık tarafından “Saros Körfezi Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Çalıştayı”nda yapılan açıklamalara CHP İl ve Keşan İlçe yönetimlerinden tepkiler gelmişti. Tepkilere cevap veren Vali Kırbıyık, “Siyasetin içinde olmamaya çalışıyorum. Görevlerimin sınırları içerisinde kalmaya gayret ediyorum. Peşkeş çekme rant gibi söylemleri kınıyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Toplantıya tüm yönetimler davet edildi”

Saros’ta gerçekleştirilen toplantıda kamu kurum ve kuruluşları ile yapabilecek konuların konuşulduğunun altını çizen Vali Kırbıyık, “Yerel yönetimler oradaydı, Keşan belediyesi Enez belediyesi İl özel idaresi muhtarlıklarımız alt yapı birliğimiz oradaydı sivil toplum kuruluşları oradaydı, Odalar, borsalar oradaydı ilgili dernekler oradaydı otel işletmecileri oradaydı ilgili tüm kamu ve kuruluşlar oradaydı. Hep birlikte 3 saat boyunca Saros’la ilgili değerlendirmede bulunduk. 3 saat boyunca o toplantıya katılan herkesin fikirlerini dinledik önerilerini not ettik. Nasıl gelişim sağlanabileceğini hep birlikte tartıştık. Burada ki temel amacımız bölgenin gelişimi ile ilgili aksayan yönler nelerdir ve gelişimle ilgili durumlar nelerdir. Ben oldukça şeffaf bir şekilde gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Sabahki oturumda basına açık bölümünde ben de Saros'la ilgili kendi kişisel görüşlerimi paylaştım. Yaklaşık 7 aydır burada görev yapıyorum. Gözlemlerim oldu. Çalışmalarımız oldu. İncelediğimiz dosyalar oldu. Ben de doğal olarak bu ilin valisi olarak görüşlerde, önerilerde bulundum. Tespit ettiğimiz avantajlar vardı, dezavantajlar vardı. Bunları söyledik.” Dedi.

Toplantıda konuyla ilgili bir öneri getirdiklerini ifade eden Vali Kırbıyık, bunun çalıştayda tartışılmasını istedikleri aktardı.

“Herkesin bunu desteklemesi filan beklemiyoruz”

Temel amaçlarının tüm tarafları bilgilendirmek ve fikir almak olduğunun altını çizen Vali Kırbıyık, “Bunu yaparken temel amacımız bakın bu bir fikir boyutunda, daha henüz ete kemiğe bürünmüş çalışması yapılmış bakanlıklara taşınmış ya da kamu kurum ve kuruluşlarıyla burada bir noktaya getirmiş bir iş değil. Sadece konunun tüm taraflarının bilgisi olsun ve fikirlerini alalım. Ve bundan da büyük mutluluk duyuyoruz, yani tartışılmasından da. O toplantıları destekleyen de oldu, eleştiren de oldu. Olacaktır da doğaldır. Yani herkesin bunu desteklemesi filan beklemiyoruz. Eleştirenlerin de olacağını öngörüyoruz. Karşı çıkanların da olacağını öngörüyoruz.” Diye konuştu.

Her siyasi partinin içerisinde çalıştayı destekleyenlerin ve desteklemeyenlerin olduğunu belirten Vali Kırbıyık, karşı çıkanlarında olduğunu iletti. Farklı eleştirilerin yapıldığını dile getiren Vali Kırbıyık, bunu çok doğal ve olağan bulduğunu kaydetti.

Bu tartışmalar gerçekleştirilirken bazı kriterlerin, sınırlamaların olması gerektiğini vurgulayan Vali Kırıbıyık, kişilik haklarıyla ilgili durumların söz konusu olduğuna dikkat çekti. Kurumların saygınlığı işe sorumluluklarının olduğunu söyleyen Vali Kırbıyık, kamu yöneticilerinin gündelik siyasi tartışmaların dışında tutulmasına dair sorumluluklarının olduğunu aktardı.

“Bir ilin valisinin bir bölgeyle ilgili önerisinin altında yağma aramak özensizliktir”

CHP Keşan İlçe Başkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantı hakkında konuşan Vali Kırbıyık, “Toplantıdaki ifadelere bakıyorum. Yani karşı çıkmak yine söylüyorum çok doğal. Ama karşı çıkılırken yağma, talan, peşkeş çekme, rant ifadelerini kullanılıyor. Değerli arkadaşlar ne oluyoruz. Yani hakikaten ne oluyoruz? Ben anlamıyorum. Bir fikri söylemişiz ve bu fikrin tartışmasını arzu ediyoruz. Karşı çıkmak yine altını çizerek söylüyorum, çok doğal hakkı, herkesin çok doğal hakkı. Herkes karşı çıkabilir. Bunun Saros'a fayda getirmeyeceğini ifade edebilir. Zarar verebileceğini düşünebilir, başka modeller önerebilir. Ama bir ilin valisinin bir bölgeyle ilgili önerisinin altında yağma aramak, talan aramak yani ifadeleri de dikkatle seçerek kullanmak istiyorum, bir özensizliktir. Yani bunu da biz muhataplarımıza yakıştıramıyoruz.” İfadelerini kullandı.

Siyasi tartışmaların içerisinde bir aktör olmadığını dile getiren Vali Kırbıyık, uzak durmak için elinden gelen özeni gösterdiğini iletti. Bu sorumluluğun sadece kendisine ait olmadığını belirten Vali Kırbıyık, siyasi aktörlerin de bu sorumluluğu aynı şekilde taşıması gerektiğini söyledi.

Edirne Valiliği kurumunun saygınlığının korunmasında tüm siyasi aktörlerin görevi olduğunu aktaran Vali Kırbıyık, “Yani bir valinin önerisiyle ilgili olarak bir tartışma yapılacaksa buradaki söylenecek ifadelerin belli çizgiler içerisinde kalması hem kişilik hakları açısından son derece önemlidir, hem o kurumlara saygınlığı açısından önemlidir. Arkadaşlar ben Edirne valiliğinin iki yüz dördüncü valisiyim. Ya benden sonra da valiler gelecek, benden önce de çok vali geldi gitti. Biz bu bilincin içerisindeyiz. Buradaki sorumluluklarımızı biliyoruz. Ona göre de gayret ediyoruz. Ama bu yine ifade ediyorum; Edirne valiliğinin kurumsal saygınlığının korunması benim kadar buradaki diğer siyasi aktörlerin de görevi. Bu sorumluluğa herkes riayet etmek durumunda, dışına çıkılmamasını özellikle herkesten istirham ediyoruz.” Dedi.

Vali olarak kendi görevlerini hatırlatmanın şık bir durum olmayacağını belirten Vali Kırbıyık, kendisinin görevlerini bildiğini ve görev sınırları içerisinde kalmaya özen gösterdiğini kaydetti.

Konuyla ilgili tüm belediyeleri ve yerel yönetimleri davet ettiklerini altını çizen Vali Kırbıyık, bu ilin valisi olarak hangi toplantıya kimlerin davet edileceğinin insiyatifinin kendilerinde olduğunu aktardı.  Herkesin bu konuyla ilgili görüşünü bildirebileceğini ifade eden Vali Kırbıyık,  usul ve esaslara göre çalışmalar yapmaya devam ettiklerini söyledi. Geçtiğimiz günlerde bir iş adamı tarafından ruhsat konusunda yapılan açıklamalar istinaden konuşan Vali Kırbıyık, iddianın gerçeği yansıtmadığını ruhsat istenilen yerin Çanakkale sınırları içerisinde olduğunu belirtti.

“25 Kasım Stadyumu için çalışmalarımız devam ediyor”

25 Kasım Stadyumu ile ilgili çalışmaların devam ettiğini dile getiren Vali Kırbıyık, “Birkaç çalışma aynı anda yürüyor. Bir yeni bir stat yapılmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Burada ölçek 8-10 bin bandında. Mevcut yerinde kapalı yüzme havuzunun hemen arkasındaki alanda yeni statla ilgili geçtiğimiz hafta da Gençlik Spor Bakanlığından arkadaşlarımız geldiler. Proje çalışmalarına hızlı bir şekilde yürütüyorlar. Nitelikli güzel kullanışlı bir stat projesi olacak. Ama bizim artık 25 Kasım Stadı'na tahammülümüzün kalmadığımızı değerlendiriyorum.” Dedi.

Stadyumun hem şehri tıkadığını hem de trafiği olumsuz etkilediğini belirten Vali Kırbıyık, 25 Kasım Stadyumunun Türkiye Futbol Federasyonu kriterlerinin birçoğunu karşılamadığını söyledi.

KUMRU ÖNGÜN