Şerbettar Köyü'nün Yunan Misafirleri

Türkiye Yunanistan nüfus mübadelesinde Şerbettar ve Aslıhan köylerinden Yunanistan'a giden Gagauzlar yaşadığı eski köylerini unutmadı.

Şerbettar Köyü'nün Yunan Misafirleri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yunanistan’ın Orestieda şehrinden her yıl eski köylerini ziyarete gelen Gagauzlar bu yılda Şerbettar’da bir araya geldi.

1924 mübadelesi ile Yunanistan’a giden Gagauzlar Türkçeyi ve türkülerini yaşamaya devam ediyor. İki halkın bir araya gelmesiyle birlikte renkli görüntüler ortaya çıktı. 

Gayda eşliğinde eski türküler söyleyerek horolar çekildi

Edirne il sınırına çok yakın bir mesafede Batı Trakya olarak bilinen, Yunanca Evros (Meriç) bölgesinde yaşayan 1924 mübadelesi ile Şerbettar ve Aslıhan Köylerinden giden Gagauzlar geleneklerini yaşatmaya devam ediyor.

Her yıl Yunanistan’nın Orestieda şehrinden gelen Gagauzlar bu yılda eski yaşadığı Şerbettar Köyü’nü ziyarete geldi.

Köy Muhtarı Hüsamettin Sevilmiş ve gençler tarafından karşılanan Gagauzlar yaşattıkları Türkçe şiveleri ile köy gençleri ile konuşup güzel anılar biriktirdi.

Köy gençlerinden Berkay Özdil, “konuşmalarımız şivemiz aynı, bizim yaşadığımız kültürü onlar orada yaşatıyor. Eski türkülerimiz, horolarımız aynı. Burasını hiç unutmamışlar. Bende hemen hemen her sene Orestieda’ya gitmeye çalışıyorum. Bana orada sıcakkanlı davranıp güzel ağırlıyorlar. Seneye tekrar sözleştik. Şerbettar köyü tarihi çeşmesinde buluşup eski türküleri söyleyip horolar çekeceğiz” dedi.

1924 mübadelesinde zorunlu göçe tabi tutması sonucu köylerinden giden Gagauzlar Türkçeyi ve türkülerini hala yaşatıyor.

Şerbettar Köyü’nün tarihi çeşmesinde iki halkın buluşması ile Gayda eşliğinde eski türküler söylenip horolar yapıldı ve dostluk mesajları verildi.   Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar