Prof. Dr. Üstündağ, 'Türkiye'de ölümlerin dörtte biri tuz ve sağlıksız beslenme kaynaklı'

Edirne Sağlık Müdürlüğü tarafından Edirne Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine yönelik Dünya Tuza Dikkat Haftası kapsamında etkinlik düzenlendi. Trakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, düzenlenen etkinlikte aşırı tuz kullanımının yol açtığı sağlık sorunları hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Üstündağ, 'Türkiye'de ölümlerin dörtte biri tuz ve sağlıksız beslenme kaynaklı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Edirne Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen etkinlikte İl Sağlık Müdürü İshak Yıldırım ve Prof. Dr. Sedat Üstündağ, aşırı tuz kullanımının yaratacağı sağlık sorunları hakkında bilgi verdi.
                Dünya Tuza Dikkat Haftası kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte konuşan İl Sağlık Müdürü İshak Yıldırım, bakanlık tarafından 2011 yılından beri aşırı tuz kullanımının engellenmesi ve azaltılması konusunda çeşitli faaliyetlerin yürütüldüğünü açıkladı.
                Yıldırım, gerçekleştirilen toplantıda aşırı tuz kullanımına ilişkin farkındalık oluşturmak istediklerini aktardı.
                Dünya Sağlık Örgütü'nün günlük tuz tüketimi için beş gram ve altında bir önerisi olduğunu hatırlatan Yıldırım, “Beş gram ve altına neye denk geliyor İşte tepeleme bir çay kaşığı ya da silme bir tatlı kaşığına denk geliyor. Yani neredeyse biz bunları günlük aldığımız yiyeceklerin hepsinden bu tuzu alabiliyoruz. Aslında ekstra bir tuz atmamıza Gerek kalmıyor. Niye önemli bu tuz? Kalp damar hastalıkları açısından, hipertansiyon açısından, inmeler açısından daha sonraki komplikasyonlar açısından çok önemli. Felçli kaldığımız zaman bizim ve tüm sevdiklerimizin gerçekten ağzının tadı kaçıyor. O yüzden bunu baştan düşünüp ona göre hareket etmekte hepimiz için fayda var. Yine aynı şekilde sağlık okul yazarlığı bence bu konuda çok önemli. Hocam yıllardır tuz tüketimine dikkat çekmeye çalışıyor. belli bir yaştan sonra Alışkanlıkları değiştirmek gerçekten çok zor.  Benim şahsi görüşüm anaokulu ve ilkokul eğitim düzeyinde tuz kullanımı veya diğer halk sağlığı konularında gerçekten derslerin olması. Eğer küçük yaşta biz bunları çocuklarımıza verebilirsek davranış değişikliği muhakkak olacaktır.” Dedi.
                Trakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ ise, aşırı tuz kullanımının yol açtığı sağlık sorunları hakkında bilgi verdi.
                2011 yılından beri bakanlık tarafından aşırı tuz kullanıma karşı yürütülen çalışmaların farkındalığı arttırdığına değinen Üstündağ, tuzun pek çok sağlık sorununa yol açtığını dile getirdi.
                Tuz tüketiminin kan basıncının yükselmesine ve hipertansiyon hastalığına neden olduğunu anlatan Üstündağ, “Aşırı tuz kullanmak neden tehlikeli, vasküler yatak her birimizde yaklaşık 100 bin kilometre kadar. Bu vasküler yatağın içerisindeki en önemli hücreler endoter hücreleri dediğimiz narin hücreler damar yapısının korunması, organlara yeteri kadar kan gidebilmesi bu endoter hücrelerinin fonksiyonlarını normal gerçekleştirmeleri sayesinde mümkün oluyor.” Dedi.
                Aşırı tuz kullanımının damar tıkanıklığına da neden olduğunu söyleyen Üstündağ, felç geçirenlerin yüzde 75’inin, kalp krizi geçirenlerin yüzde 50’sinin, böbrek yetmezliğinin yüzde 30’unun tuz kullanımı nedeniyle hastalıklara yakalandığını belirtti.
                Her yıl 10 milyon 400 bin insanın kendi yaşından ve cinsinden beklenenden çok daha erken dönemde aşırı tuz ve hipertansiyonla ilişkili yaşamını yitirdiğini ifade eden Üstündağ, “Her birimizin genetik ve biyolojik özellikleri farklı. Eğer kalabalığa, sese tahammül edemiyorsanız, akşam yemeğinden sonra hemen uykunuz geliyorsa mutlaka kan basıncınızı ölçtürmelisiniz. Sadece ilaçla olacak şey değil bu, yaşam biçimimizi değiştirmemiz lazım. 2003 yılında Türkiye’de yapılan tuz tüketim çalışmasının sonucunda kadınların daha fazla tuz tükettiği görülmüş. Tuzu üç çeşide ayırabiliriz doğal, işlenmiş, eklenen. Doğal tuzun oranı %2,15, işlenmiş tuz %10,75, bizim yemek yaparken yemeklere kullandığımızın tuzun oranıysa  %42,62.  Yemek yaparken kullandığımız tuz oranı tıkanıklığa yol açıyor anında fark etmiyoruz ama yavaş yavaş kendimizi zehirliyoruz. Günde 5 gr potasyum alabilirse vücudumuz sodyumu fazla tüketsek bile daha az zarar görürüz.  Türkiye de ölümlerin dörtte biri tuzla beraber sağlıksız beslenme de.  Şeker hastaları daha çok dikkat etmeli.” Dedi.

Toplantının ardından katılımcılara, hipertansiyon hastalığına ilişkin bilgilendirici broşür dağıtıldı.
Barış Karapaça