Son yağışlar toprağa iyi geldi

Edirne'de beklenen yağışlar gerçekleşti. Son yılların en kurak döneminde olan kentte yağışlar çiftçinin yüzünü güldürecek. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, ayçiçek ekim döneminin yaklaştığını son yağışların toprağı yapılacak işlemler için uygun hale getirebileceğini belirtti.

Son yağışlar toprağa iyi geldi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya bölgesinde son yılların en kurak dönemi yaşanıyor. Geçtiğimiz yıllara kıyasla yağışların az oluşu çiftçileri de endişelendiriyor. Son yağışların ayçiçeği ekim döneminden önce gerçekleşmesi çiftçilerin yüzünü güldürecek.

                Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, ayçiçek ekim döneminin yaklaştığını son yağışların toprağı yapılacak işlemler için uygun hale getirebileceğini aktardı.

Arabacı, ekili ürünlerin yağışa ihtiyacı olduğunu ifade etti.

                Barajların ve nehirlerin seviyelerinin düşüklüğünden bahsetti ve beklenen yağışların gerçekleşmediğini vurguladı.

                Son yağışlardan çiftçilerin mutlu olduğunu dile getiren Arabacı, “Şu ana kadar yağan yağmurlar köylerimizden biz her köye yağmurölçer dağıtmıştık daha önce ziraat odası olarak onlardan da aldığımız bilgilere göre şu a 7kg ile 15 kilogram arası yağış alınan yerler var. 5-10 kilo ile sadece günü kurtarabiliriz ama uzun vadeli baktığımızda nehir debilerimiz baraj seviyelerimizin yükselmesi için daha çok yağmura ihtiyacımız var. İnşallah güzel bir yağış alırız çünkü çok fazla emekler veriliyor üreticilerimizin emeklerinin, maliyetlerinin karşılığını alacağı güzel bir yıl olur diye umut ediyorum. Barajdan sulama yapan yakın zamanda çeltik ekilişimiz yaklaşıyor, sulama yapan üreticilerimiz olacak bazı bölgelerde baraj seviyeleri düşük diye ekemeyen üreticilerimiz olacak ama nehir üzerinde bu bir riskti ama inşallah bu şekilde giderse nehir debilerimizde yükselir. Üreticilerimiz acaba kuraklık olur mu korkusundan kurtulmuş olur şu an için yağmur yağması üreticilerimizi sevindirdi, mutluyuz. Toprağın doyum seviyesine ulaşması gerekiyor, toprağın derinlerine indiğimizde kuru toprak buluyoruz.” Dedi.

                Ayçiçeği ekim döneminin başladığını hatırlatan Arabacı, çiftçilerin ayçiçeğini ekip ekmeme konusunda endişelendiğine değindi.

                Bazı çiftçilerin ayçiçeği ekimine başladığını açıklayan Arabacı, tüm çiftçilerin temkinli hareket ettiğini çok derin işçilik gerçekleştirerek ekilen tohumun kurumaması için çalışmalar yaptığını belirtti.

Edirneli üreticilerin ayçiçeğinin yapısını çok iyi tanıdığını anlatan Arabacı, ürünlerin zamanında çıkacağını ümit ettiklerini ifade etti.

                Gerçekleşen yağışların ekim yapabilmek için çok iyi olduğuna dikkat çeken Arabacı, “Gelen yağmurlarda inşallah ektiğimi ürünlerimiz çıkar şu an için çok kurak ekemeyiz ürünü çıkaramayız diyemeyiz. Gelen yağmurla beraber toprağın üstüne işçilik yapılacak ve ektiğimiz ürünlerin çıkması sağlanacak bu yeterli bir tav olacaktır. Ürünlerin istediği dönemlerde belirli aralıklarla yağış alırsak çok güzel olur. Çok kurak dediğimiz yıllarda en iyi verim aldığımız yıllarda olabiliyor. Çok kurak geçiyor verim alamıyoruz dediğimiz senelerin sonunda daha önce almadığımız verimleri aldığımız oluyor o yüzden karamsar olmamak gerek. Bu yağış toprağa can suyu oldu, havanın kapalı olduğunda bile birkaç damla su düşünce ekili ürünlerimiz rengi değişiyor. Yağan her yağmur bizim için mutluluk sevinç ve ürünlerimiz verim artışı demek inşallah bu yıl üreticilerimiz emeklerinin karşılığını aldığı bir yıl olur.” Şeklinde konuştu.

                Çiftçi Tunahan Ule ise, son yılların en kurak döneminin yaşandığını yağmurun toprağa can suyu olduğunu belirtti.
Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN