Özgen, 'Şifa dağıtmaya çalışırken ölmek istemiyoruz'

Edirne Tabip Odası tarafından Dr. Ersin Arslan'ın ameliyattan çıktığı sırada bıçaklanarak öldürülmesinin yıldönümü ve 'Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü' kapsamında basın toplantısı düzenlendi.

Özgen, 'Şifa dağıtmaya çalışırken ölmek istemiyoruz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Toplantıda konuşan Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Gürcan Altun, şiddetin kaynağına bakıldığında en fazla acil servislerde bu durumla karşılaşıldığını söyledi.
            Edirne Tabip Odası'nda düzenlenen basın açıklamasına  Dr. Sibel Sevinç Pekdemir, Sağlıkta Şiddet Komisyonu Başkanı Seher Çimen Özgen ve Prof. Dr. Celal Karlıkaya katıldı.  

"Geçen 11 yılda hekimler görevleri başında öldürülmeye devam etti "

Tabip Odası adına açıklamayı okuyan Sağlıkta Şiddet Komisyonu Başkanı Seher Çimen Özgen, "Şifa Dağıtmaya Çalışırken Ölmek İstemiyoruz. Dile kolay, henüz hayatının baharında genç bir hekimin sevdiklerinden, ailesinden, hastalarından acımasızca koparıldığı o kara günden bu yana 11 yıl geçti. Her yıl bu kara günü anarken, hekimlere yönelik şiddete dikkat çekmeye çalıştık. Üstüne yeni olaylar eklendi. Her gün yeni bir şiddet olayı ile yaşamak zorunda bırakıldık ve geçen 11 yılda hekimler görevleri başında öldürülmeye devam etti. Pandemide sevdiklerimizden ayrı kaldık, görevinin başında iken COVID-19 nedeniyle 217 meslektaşımız hayatını kaybetti, ancak bizler hastalarımızı korumak için koşulsuz çalışmaya devam ettik. Ve şiddet bu koşullarda da hız kesmedi" dedi.

"Bir kişi daha yaşatabilmek için mücadele ettik"

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremlerde hekimler olarak hemen olay yerine koştuklarını belirten Özgen, "Aile fertlerini kaybeden, evi yıkılan, çalışma arkadaşlarını kaybeden hekimler dahi afet alanından ayrılmadı ve bir kişi daha yaşatabilmek için mücadele ettik. Depremde kaybettiğimiz her hastayla beraber bizim de bir parçamız öldü. Halen her gözümüzü kapattığımızda soğuktan buz kesmiş ellerini tutuyor, her aklımıza geldiğinde gözyaşı döküyoruz. Ama yaşam alanlarını kaybeden insanlarımızın yanındayız ve onları hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız" dedi.

Dr. Ersin Arslan’ın 17 Nisan 2012 yılında görevi başındayken hastanesinde öldürülmesinin üzerinden tam 11 yıl geçtiğini söyleyen Özgen, "Türk Tabipleri Birliği ve Tabip Odaları olarak 2016 yılından beri her 17 Nisanda, “Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü”nde meslektaşımızı anarken, şiddetin nedenlerini sorgulamaya, şiddeti ortadan kaldıracak sağlık politikalarını dile getirmeye ve bu politikaların hayata geçirilmesi için mücadeleye devam ediyoruz" şeklinde konuştu.  

Yıllardır toplumun her kesimine, her yaşam alanına, kadınına, çocuğuna artarak yönelen şiddetten sağlık çalışanlarının da nasibini aldığını aktaran Özgen, bu nedenle şiddetle mücadeleyi her alanda sürdürmeye devam edeceklerini ifade etti.

Beyaz kod uygulamasının başladığı 1 Aralık 2015 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı verilerine göre 23 bin 86 sağlık çalışanı beyaz kod verdiğini hatırlatan Özgen, sağlıkta şiddetin son bulmasını istediklerini dile getirdi.

Ebru Yıldız Günenç

 

EBRU YILDIZ GÜNENÇ