Oto lastikçilerde yaz lastiği mesaisi devam ediyor

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan, özel araçlarda ise can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için gereken kış lastiği uygulaması 1 Nisan itibarıyla sona erdi. Oto Lastik Tamircisi Veysel Güner,  Araç kullanırken güvenli ve konforlu bir yolculuk her şeyden önce gelir. Kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda optimum performans sergilemek için özel olarak üretilmiştir. Araç kullanırken güvenli ve konforlu bir yolculuk her şeyden önce gelir.' Dedi.

Oto lastikçilerde yaz lastiği mesaisi devam ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği takmaları, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutuluyor. Söz konusu yetki, Bakanlıkça valiliklere de devredilebiliyor.
              Ticari araçlarda zorunlu olan, özel araçlarda ise can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için gereken kış lastiği uygulaması 1 Nisan itibarıyla sona erdi. Oto lastikçileri de fazla mesai yapmaya başladı.
              Her yıl hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikle araçlar kış lastiğinden yaz lastiklerine geçiyor. Bu yıl Ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle vatandaşlar araç lastiklerini değiştirmek için uzun saatler ve kuyruklar beklemeden randevu sistemi ile işlerini halledebiliyor.
              “Doğru lastik kullanımı Sürüş güvenliği başta olmak üzere, yol tutuşu, manevra kabiliyeti, yakıt tasarrufu sağlıyor”
              Oto Lastik Tamircisi Veysel Güner, yaz aylarında sıcak hava koşulları için üretilen yaz lastiklerinin kullanılması gerektiğini söyledi.
              Mevsimine uygun lastik kullanımının her anlamda kazanç sağladığını belirten Güner, "Sürüş güvenliği başta olmak üzere, yol tutuşu, manevra kabiliyeti, yakıt tasarrufu, çevrenin korunması ve sürüş konforu için yazın kış lastiği kullanılmamalı." dedi.
              Güner , “Kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda optimum performans sergilemek için özel olarak üretilmiştir. Yaz mevsiminde kullanıldığında bu özelliğini kaybetmeye başlar. Sıcak havalarda daha çok aşınacağı için erken aşınma, performans kaybı gibi sorunlara neden olur. Soğuk hava kullanıma göre tasarlanan kış lastikleri, yazın kullanıldığında yol tutuşunda ciddi bir azalmaya sebep olur ve araç üzerindeki kontrolü olumsuz anlamda etkiler. Araç kullanırken güvenli ve konforlu bir yolculuk her şeyden önce gelir." İfadelerine yer verdi.
              “Mevsiminde doğru lastik kullanarak çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlamış oluyoruz”
              Mevsime uygun olmayan lastiklerin yakıt tüketimini de artırdığını aktaran Güner, “Mevsimine uygun olmayan lastik kullanımının, yakıt tüketimiyle beraber çevreye salınan karbon emisyonunu da artırdığına işaret ederek, "Yazın kullanılmaya devam edilen kış lastikleri yuvarlanma direncini ve buna bağlı olarak da yakıt tüketimini artıracağı için daha fazla CO2 gazı salımı gerçekleşir. Mevsiminde doğru lastik kullanarak çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlamış oluyoruz." Şeklinde konuştu.
              Yazlık-kışlık lastik için doğru saklama koşulları da önemli
              Araçlarda konfor, tasarruf  gibi avantajların yanı sıra değiştirilen lastiklerin doğru saklanmasının da önemli olduğuna dikkat çeken Güner şunları kaydetti; “Mevsimsel değişikler nedeniyle çıkarılan araba lastiklerinin doğru koşullarda saklanması gerekiyor. Türkiye'nin pek çok yerinde rahatlıkla bulunabilen ve lastiklerin 6 ay boyunca saklanabileceği lastik otelleri var. Buralarda fiyatların 300 ila 400 lira arasında değişiyor.”

Barış Karapaça