Osmanlı'dan günümüze uyarlanan eserler sergilendi

'Edirne Sarayı'ndan Nakışlar' sergisi düzenlenen törenle açıldı. Sergide Osmanlı'dan günümüze uyarlanan bohçalar, bindallılar, ayakkabılar, çantalar ve sünnet yatağı gibi eserler yer aldı.

Osmanlı'dan günümüze uyarlanan eserler sergilendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Halk Eğitimi Merkezi kursiyerleri tarafından gerçekleştirilen “Edirne Sarayı’ndan Nakışlar” sergisi Devecihan Kültür Merkezi’nde törenle açıldı.

Sergide, Osmanlı’dan günümüze uyarlanan bohçalar, bindallılar, ayakkabılar, çantalar ve sünnet yatağı gibi eserler yer aldı.

Halk Eğitimi Merkezi Elde Maraş İşi Sanatı Usta Öğreticisi Radife Ot ve öğrencilerinin Osmanlı'dan gelen geleneklerin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla sürdürdüğü kursta yapılan çalışmalar açılan sergide tanıtıldı.

Serginin açılış kurdelesi Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Eşi Dilek Kırbıyık, Halk Eğitim Merkezi Müdürü İlhan Dinç, Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı tarafından kesildi.

Açılış töreninde konuşan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, geçmişten kalan sanatların gelecek nesillere aktarılmasının önemine değindi.

Geçmişten miras kalan kültür ve sanatı burada sergilemenin önemli olduğunu söyleyen Vali Kırbıyık, "Biz her seferinde söylüyoruz; Edirne bir payitaht, sultanların şehri, şehirlerin sultanı diyoruz. Dolayısıyla geçmişten kalan bu kültürü bundan sonraki nesillere aktarmak da son derece önemli. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Açılışın ardından Sim Sırma Sanatı (Dival Sanatı) yöntemiyle yapılan 15 yıllık çalışmalardan oluşan 'Edirne Sarayı'ndan Nakışlar' sergisi gezildi. Vali Kırbıyık'ın eşi Dilek Kırbıyık, sergide görücüye çıkan el işiyle işlenmiş bezeli bohçayı açarak inceledi.

Sergide eseri bulunan kursiyerlerden Müge Es, "Çeşitli bohçalar ayakkabılar panolar ve daha çok saray işlerinden esinlenerek onları günümüze uyarlayarak hayata geçirmeye ve geçmişe ait kültürü yaşatmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Edirne Halk Eğitim Merkezi Elde Maraş İşi Sanatı Usta Öğreticisi Radife Ot ise, "Öğrencilerimle birlikte 15 yıldır yaptığımız eserleri sergiliyoruz. Görmek isteyenleri bekliyoruz sergimizi ziyaret edebilirler. Sergimizde geleneklere uygun Osmanlı sanatından günümüze kadar gelmiş olan bohçalar, ayakkabılar, çantalar, tablolar ve saray kültürü var. Osmanlı geleneklerinden gelen sünnet yatakları ve nişan bohçalarımız var. Onlar da günümüzde yaşatmaya çalışılıyor. Bu yıl 50 kursiyerimiz var. Kursumuz çok ilgi görüyor. Osmanlı sanatı zaten başlı başınca sim sırma olarak çok güzel bir sanat. Biz de bu sanatı öğrencilerimle birlikte yaşatmaya çalışıyoruz" dedi.

Kursiyerlerden Nuray Hasan da “7 yıl önce kursiyer olarak başladığı Dival İşi Sim sırma sanatının ustası oldum. Bu sanatın Yunanistan'da gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlıyorum” şeklinde konuştu.

02 Mayıs Salı günü açılışı gerçekleştirilen sergi 09 Mayıs 2023 tarihine kadar Devecihan Kültür Merkezi'nde açık kalacak.

EBRU YILDIZ GÜNENÇ