Öğrenciler temiz çevre için harekete geçti

​​​​​​​Edirne 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencileri sıfır atık topluluğu, çevreye ve doğaya duyarlı kompost gübre projesini hayata geçirdi. Proje ile evsel ve diğer atıklar, toprağın içinde çürüyerek doğal gübreye dönüşüyor. Elde edilen gübre okul bahçesindeki çiçeklerde kullanılıyor.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Öğrenciler temiz çevre için harekete geçti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencileri sıfır atık topluluğu, çevreye ve doğaya duyarlı kompost gübre projesini hayata geçirdi. Proje ile evsel ve diğer atıklar, toprağın içinde çürüyerek doğal gübreye dönüşüyor. Elde edilen gübre okul bahçesindeki çiçeklerde kullanılıyor.

Edirne 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencileri sıfır atık topluluğu oluşturdular. Atıklardan kompost gübre ürettiler. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde gerçekleşen ‘Sıfır Atık’ projesinden esinlenen lise öğrencileri okul bahçesinde kompost gübre üretmeye başladı.

Gönüllü öğrenciler önce okul bahçesine çukurlar kazdı. Ardından evlerinde biriktirdikleri evsel atıkları çukurlara uygun şekilde gömdü. Öğrencilere çevre bilinci kazanmayı amaçlayan proje 1 ay önce başladı.

Öğrencilerin, evsel atıkların bertarafı ve çevreye daha az zarar vermesi için başlattığı projeden elde edilen organik gübreler, okul bahçesindeki çiçeklerde kullanıyor. İlerleyen günlerde proje alanı genişleyip yayılacak. Okul yönetimi ise kompost gübrenin yanında ata tohumlarından oluşan sebze bahçesi kurmayı hedefliyor.

80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi Biyoloji Öğretmeni Ebru Kanyer Nişancı, sürecin daha çok yeni olduğunu belirtti.

Mart ayının başında gübre üretimine başladıklarını belirten Nişancı, “Bunu kilo olarak söyleyemem belki ama bu havanın ısınmasıyla ve bizim daha geniş bir gruba yayılmamızla çok daha fazla kuyu açılacak daha fazla gübre edebileceğiz. Yan tarafta yine okulun bahçesinde sebze adası oluşturacağız. Orada öğrencilerimizden bulduklarımız ne bulduk yerli biber tohumu bulduk. Yer elması bulduk yine bu köylerde yetiştirilen onları filizlendirdik. En önemlisi çevre bilinci kazandırmak. İkincisi atık miktarını azaltmak tabi ki. Çevre bilincini kazandırırken birçok öğrencimiz zaten annesinden, babasından, dedesinden gördüğü tarım işiyle uğraşıyor. Fakat günümüzde gübre atmadan bir tarım yürütmek tarım faaliyeti yürütmek imkansız. Özellikle sıvı gübre atıldığında ya da katı atıldığında aslında azot atıyorsunuz toprağa. Fakat yağmurlarla attığınız veya sizin sebzenizin kullandığı yetiştirmek istediğiniz ürünün kullandığı azot ve fosforun fazlası aslında yer altı sularına karışıyor. Onlarda yine Meriç gibi Tuna gibi nehirlere geliyor. Ve orada ötrofikasyon dediğimiz ay patlamalarına neden oluyor. Ay patlaması iyi bir şey olarak da görülebilir aslında öyle bir şey değil. Aslında nehirlerdeki hayvan yaşamını sona erdiriyor. Işığın daha alt tabakalara inmesini engellediği için orada maalesef ölü bir nehir oluşturuyor. Bunu engelleme çalışıyoruz. Bunu engelleyebilir kendimiz kompost üreterek. Çok daha büyük alanlarda solucan gübresi üreterek yapanlarda var.” Dedi.

80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Nuriye Arslan ise projenin oluşumunu anlattı.
 

Proje için okul yönetiminin desteğiyle alan oluşturulduğunu ifade eden Arslan, “Zaten sıfır atık topluluğumuz vardı. Bu toplulukla beraber başladık ve gerçekten de gören öğrenciler geldi. Zamanla sayı şu an 40 biz tam yazılı dönemindeyiz şimdi çocuklar yine o yazılılarla uğraştığı için içinde değiller çok. Eminiz ki iki katına üç katına çıkacak. Burada herkes yer almak isteyecek. Biz fiilen 1 aydır bu işi yapıyoruz. Daha öncesinden bu işi düşündük ama fiilen 1 aydır yapıyoruz. Ne kadar sürecek 9’uncu sınıflardan öğrenciler aldık aslında biz bunun gerçekten çok köklü bir çalışma olduğunu biliyoruz. 9’uncu sınıftan öğrencilerle en azından 4 yıl bunu şey yapacağız sürdüreceğiz.” Şeklinde konuştu.

10. sınıf öğrencisi Defne Korun da kompost gübre üretiminden bahsetti.

Korun, okuldaki atık miktarını sıfıra indirmek istediklerini vurguladı.

10. sınıf öğrencisi Eliz Naz Erden de projenin öğrencilerde sıfır atık bilinci oluşturduğunu dile getirdi.

9. sınıf öğrencisi Kaan Can Akbaş da evsel atıkların çöğe gitmemesi için çalıştıklarını söyledi.

Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar